Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Fotbalistky v Anglii si vydělají za rok méně než průměrný hráč Premier League za týden

I přesto, že ženský fotbal získává stále větší pozornost fanoušků a fanynek, odměny fotbalistů a jejich ženských protějšků se stále zásadně liší. Na rozdíl třeba od tenisu, kde už jsou prémie pro ženy a muže většinou stejné a atraktivita ženských duelů se vyrovnává ve sledovanosti té mužské, ve fotbale je tomu stále jinak.

Ženský fotbal
zdroj: Reuters autor: Benjamin Westhoff

Příčiny téhle fotbalové "diskriminace" objasnil španělský sportovní web marca.com. Fotbalové ligy a kluby, které jsou jejich součástí, mají hlavní příjmy z prodeje vysílacích práv, vstupenek a od sponzorů. A tyhle tři pilíře v mužském fotbale stále generují nepoměrně vyšší částky, proto jsou rozdíly například v platech enormní.

PL a WSL jsou dva světy

Marca porovnávala například Premier League a ženskou Women's Super League, což jsou nejvyšší fotbalové soutěže v Anglii.

V Premier League projde turnikety na zápas průměrně 39 000 lidí, zatímco ve WSL jen necelé 2000. A vstupenky na Premier League koupíte za 30 až 100 liber, zatímco na jejich ženskou odnož seženete normální lístek už za 9 liber.

K tomu je třeba si uvědomit, že prodej vstupenek představuje pouze patnáct procent příjmů a pětaosmdesát procent generuje anglický mužský fotbal z příjmů z televizních práv a sponzoringu.

Je nám líto, video expirovalo.
Rekord v Barceloně. Na Ligu mistryň přišlo 91 553 fanoušků

K tomu jsou propastné rozdíly také v cenách přenosových práv na zápasy mužské PL a ženské WSL. Ženská superliga nyní generuje osm milionů eur ročně, zatímco Premier League má vysílací smlouvy po celém světě a letos se očekává, že v roce 2023 získá přes sedm miliard eur.

Z toho je patrné, že podmínky, za nichž hrají fotbalistky a jejich mužští kolegové, se stále významně liší. Hráčky v Super League vydělávají v průměru 47 000 liber ročně. To je zhruba o 10 000 liber méně, než si vydělá průměrný hráč Premier League za týden.

Podobně je tomu i v dalších velkých ligách. Fotbalisté v americké MLS vydělávají v průměru půl milionu ročně, zatímco průměrný plat v Národní ženské fotbalové lize je 53 000 dolarů. Ve Španělsku vydělávají hráči La Ligy v průměru 2,3 milionu eur ročně. Minimální roční výdělek hráček je 16 000 až 30 000 eur.

Sledovanost ženského fotbalu roste

Ovšem pracuje se na tom, aby se zvedly i příjmy v ženském fotbale. Proto loňské ženské Euro mělo poprvé oddělené sponzorské smlouvy, které dříve bývaly součástí velkých mužských turnajů.

Zájem fanoušků o ženský fotbal také roste – mistrovství světa v roce 2019 vidělo v televizi 993 milionů diváků a dalších 482 milionů na digitálních platformách. A finále turnaje, který se hrál v USA, mělo v této zemi o dvaadvacet procent vyšší sledovanost než o rok dříve finále mužského MS v Rusku.

Loni byl také překonán rekord v návštěvnosti ženského fotbalového zápasu, když utkání Barcelony s Wolfsburgem v Lize mistryň sledovalo na stadionu 91 648 diváků. Mimo Španělsko vidělo vítězství Anglie nad Německem ve finále mistrovství Evropy ve Wembley 87 192 lidí, což je čtvrtá nejvyšší návštěva v historii. Byl to britský rekord pro ženský zápas.

FIFA očekává, že na letošním MS žen, které pořádá Austrálie a Nový Zéland, prodá jeden a půl milionu vstupenek a u televizí by mělo zápasy vidět za měsíc kolem dvou miliard fanoušků.

Mezi svazy zúčastněných zemí pak rozdělí prize money ve výši 110 milionů dolarů, což je o 80 milionů víc než na předchozím šampionátu a také o 60 milionů víc, než byl původně plánováno.

Z přehlídky těchto čísel je vidět, že ženský fotbal je na vzestupu. Ale bude trvat ještě hodně dlouho, než dostihne mužskou fotbalovou sekci, v níž FIFA na posledním MS mezi účastníky rozdělila 440 milionů dolarů.

Zdroj
marca.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články