Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AZ-kvíz tentokrát s Fortunou

SESTŘIH: Slovensku i Rumunsku remíza k postupu stačila, pomohl jim výsledek druhého zápasu

Slovensko remizovalo s Rumunskem na závěr skupiny E 1:1 a díky bezbrankovému výsledku mezi Ukrajinou a Belgií oba týmy postoupily do osmifinále Eura. Slováci šli do vedení díky gólu Ondreje Dudy, ale za Rumuny srovnal Razvan Marin z penalty. Soupeřem Slovenska bude Anglie, Rumunsko narazí na Nizozemsko.

Utkání Slovensko – Rumunsko
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Utkání, které začalo za horkého a slunečného počasí, se dohrávalo ve vytrvalém dešti po průtrži mračen, jež se spustila po začátku druhého poločasu. Obě mužstva si byla vědoma průběžného výsledku z druhého souboje skupiny, kdy jak Slovákům, tak i Rumunům stačila k posunu do play-off remíza.

Slováci nakonec obsadili třetí místo, skupinu vyhráli Rumuni díky nejlepšímu skóre, druhá příčka patří Belgičanům. Smůlu mají Ukrajinci, kteří na turnaji končí. Všechny týmy nasbíraly shodně čtyři body.

Hráčem zápasu byl už podruhé na Euru vyhlášen slovenský záložník Lobotka. "Dokázali jsme to a nejvíc mě těší, že jsme to dokázali svou vlastní hrou. Bojovali jsme jeden za druhého, po ztrátě míče jsme se všichni vraceli zpátky, hráli jsme jako jeden tým," řekl.

Trenér Francesco Calzona prohlásil, že jeho tým dokázal něco opravdu velkého. "Z naší strany to byl super zápas. Hráči odvedli výborný výkon, soupeři toho dovolili málo. Dokázali jsme hrát tři zápasy na vysoké úrovni proti týmům, které jsou v žebříčku výš. Teď máme před sebou další cíl, chceme vydržet na šampionátu co nejdéle," řekl italský kouč Slovenska.

Kýžený výsledek z pohledu Rumunska zařídil ještě na konci prvního poločasu Marin z penalty, když potrestal předchozí faul Dávida Hancka na Ianise Hagiho ve 37. minutě. Slovenský brankář Martin Dúbravka risknul druhou stranu.

Slováky poslal do vedení Duda povedenou hlavičkou do protipohybu Florina Nity ve 24. minutě. Rumunský gólman se však vyznamenal ve druhé půli při dobré šanci Dávida Strelce, kterého vychytal nohou. Po něm ještě nebezpečně pálil Lukáš Haraslín, ale jeho kroucená střela na zadní tyč letěla nakonec mimo.

"Angličany tady dokázal každý soupeř potrápit, Španělé mají silnější tým," řekl Duda, jenž se na Euru střelecky prosadil po osmi letech. "Viděl jsem, že Kuco (Kucka) nebude nic vymýšlet, a tak jsem jen nastavil hlavu. Škoda, že jsme vedení neudrželi déle. K úplné spokojenosti nám chyběl druhý gól, ale hlavní je, že postupujeme," dodal Duda.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – skupina E (Frankfurt nad Mohanem):

Slovensko – Rumunsko 1:1 (1:1)

Branky: 24. Duda – 37. R. Marin z pen. Rozhodčí: Siebert – Seidel, Foltyn – Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Duda – Burca, Bancu, Puscas. Diváci: 47 000.

Slovensko: Dúbravka – Pekarík (90.+3. Gyömbér), Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (90.+3 Bero) – Schranz (77. Ďuriš), Strelec (70. Boženík), Haraslín (70. Suslov). Trenér: Calzona.

Rumunsko: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin – Hagi (67. Man), R. Marin (86. Rus), Stanciu, Coman (58. Sorescu) – Dragus (67. Puscas). Trenér: Iordanescu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články