Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na Euru se uzavře vyrovnaná skupina E, v "efku" sní Gruzínci o historickém postupu

Skupinová fáze na mistrovství Evropy vrcholí. Během závěrečného dne se rozhodne o postupujících z nejvyrovnanější skupiny E, v níž mají všechna mužstva po dvou kolech na kontě tři body, a také v "české" skupině F. Přímé přenosy utkání Slovensko – Rumunsko, Ukrajina – Belgie, Česko – Turecko a Gruzie – Portugalsko sledujte na ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus.

Ivan Schranz oslavuje branku se spoluhráči
zdroj: Reuters autor: Heiko Becker

Poprvé v historii šampionátů se týmy v jedné skupině srovnaly před posledním kolem základních skupin na třech bodech. Nejhorší výchozí pozici má Ukrajina, která má jako jediná záporné skóre a v případě rovnosti bodů všech celků by skončila na posledním místě.

"Budeme muset předvést výkon na hranici možností, abychom porazili tak kvalitní tým. Belgie byla po úvodní porážce od Slovenska pod tlakem, bude mít motivaci zvítězit a snad to povede k otevřenému zápasu. Věřím, že to bude náš den, ne belgický," prohlásil útočník Roman Jaremčuk, střelec vítězného gólu na 2:1 ze závěru střetnutí proti Slovensku.

Ukrajina se s Belgií utká poprvé v historii. Obě mužstva obhajují čtvrtfinálovou účast z posledního Eura.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovensko – Ukrajina

Rovněž Rudí ďáblové se v minulém kole vrátili do hry výhrou 2:0 nad Rumunskem. "Tři body nás trochu uklidnily, navíc jsme vyhráli po zlepšeném výkonu. Dobře víme, o co v posledním souboji hrajeme," podotkl italský kouč Belgičanů Domenico Tedesco.

Rumuni chtějí přepsat historii

Postupových variant ve skupině E je spousta. Je pravděpodobné, že vedle prvních dvou v tabulce projde do osmifinále i třetí tým, i kdyby měl na kontě jen tři body. V pořadí mužstev na třetích místech by měl předstihnout jak dvoubodové Chorvatsko ze skupiny B, tak Maďarsko se třemi body ze skupiny A, které má výrazně negativní skóre 2:5.

"Nemůžete jít do zápasu pouze s myšlenkami na remízu. Pokud to bude 0:0 v 91. minutě a oběma týmům to bude stačit, pak ano. Ale jinak nemá smysl počítat dopředu, vždy musíte chtít vyhrát," konstatoval rumunský útočník Valentin Mihaila. "Svému týmu věřím, chceme odehrát dobrý zápas a přepsat historii," přidal trenér Edward Iordanescu.

Rumuni při šesté účasti na Euru sahají po druhém postupu ze skupiny, zatím se jim to povedlo jen v roce 2000. Se Slovenskem, které prošlo do play-off pouze v roce 2016, v osmi vzájemných duelech neprohráli.

Nicolae Stanciu
zdroj: Reuters autor: Michaela Stache

"Na minulém Euru nám to uteklo, i když jsme stejně jako letos na úvod skupiny vyhráli. Proti Rumunsku chceme zvítězit, půjdeme si za tím," řekl záložník Juraj Kucka. Jeho spoluhráč a útočník Slavie Ivan Schranz je jedním ze čtyř hráčů na turnaji se dvěma góly.

Nemáme absolutně co ztratit, zní z gruzínského tábora

Portugalci mohou s plným bodovým ziskem v klidu přemýšlet, jak rozložit síly. Zbývající tři týmy ve skupině F budou naopak před výkopem vědět, co potřebují. Turecko zatím získalo tři body, Česko s Gruzií za vzájemnou remízu po jednom. Tým ze země na rozhraní Evropy a Asie má o gól horší skóre.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Gruzie

Gruzínci jsou jediným nováčkem na Euru. Před turnajem patřili k největším outsiderům, stále však mohou snít o první historické výhře a postupu. "Nemáme co ztratit, absolutně. Naším cílem bylo získat zkušenosti z tohoto šampionátu. Pro hráče bylo velmi důležité, aby okusili, jaká je nejvyšší úroveň fotbalu. Máme se hodně co učit, ale Gruzii to v budoucnu pomůže," uklidňuje svůj tým francouzský trenér Willy Sagnol.

Oba soupeři se zatím utkali pouze jednou. Portugalci v roce 2008 v přípravném měření sil před ME na domácí půdě zvítězili 2:0. Ve Viseu již tehdy hráli Cristiano Ronaldo a Pepe, nejstarší hvězdy budou ovšem tentokrát pravděpodobně odpočívat. Kouč Roberto Martínez avizoval, že místo osvědčených opor vyzkouší některé hladové talenty z širšího kádru. Hrát každopádně nemůže potrestaný Rafael Leao.

"Náš první cíl byl splněn, ale využíváme každý okamžik každého zápasu, abychom se připravili na další. Ke třetímu utkání přistoupíme úplně stejně jako k prvním dvěma. Budeme se snažit vyhrát, zlepšit se a jít do osmifinále lépe připravení," uvedl záložník Rúben Neves.

S ohledem na kvalitu kádru Selecaa se Gruzii zřejmě příliš neuleví a brankář Giorgi Mamardašvili, který zazářil proti českým střelcům, bude znovu v pohotovosti. Outsideři však nemají co ztratit a případnou senzační výhrou mohou jen všechno získat.

Středa 26. června na mistrovství Evropy ve fotbale:

17:20 - 20:10 Slovensko – Rumunsko (ČT sport)

17:50 - 20:00 Ukrajina – Belgie (ČT2)

20:15 - 23:10 Česko – Turecko (ČT sport)

20:50 - 23:00 Gruzie – Portugalsko (ČT2)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články