Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slet 2024

SESTŘIH: Nizozemská fotbalová radost je ve čtvrtfinále, Rumuni hrozili jen v úvodu

Takhle nějak má vypadat boj o čtvrtfinále Eura. Oba týmy si uvědomily, že vyhrává ten, kdo dá víc gólů a snažily se pro to dělat, co mohly. Víc ze hry měli favorizovaní Nizozemci, kteří proměnili z mnoha šancí tři a gólem Gakpa a dvěma Malena vyhráli 3:0. I Rumuni využívali každé možnosti zahrozit, ale favorit jim k tomu moc šancí nedal. Vítězové čekají, jestli se o semifinále utkají s Rakouskem nebo Tureckem.

Rumunsko – Nizozemsko
zdroj: Reuters autor: Angelika Warmuth

V úvodu zápasu bylo vidět, že se rumunské překvapení snažilo zaskočit i zkušené Nizozemce. Rumuni se tlačili dopředu, dobře se pohybovali a kombinovali, ale nic moc z toho nevytvořili.

Slavnější soupeř si outsidera zpočátku tak trochu osahal a když zjistil na čem je, udeřil. K míči se dostal v pokutovém území Rumunů Gakpo, uvolnil se a trefil se k bližší tyči branky, v níž se marně snažil zmařit jeho šanci bývalý gólma Sparty a Pardubic Nita.

Od té doby bylo jasné, kdo je na hřišti pánem. Nizozemci se hnali za dalším úspěchem, ale rumunská obrana byla dlouho včas na místě, z něhož mohlo uhodit. A když ne, tak Nizozemci sami nadějnou akci nezakončili dobře.

Až v závěru se prosadil dvakrát střídající Malen. Nizozemští fotbalisté, ale nedokázali využít spoustu dalších šancí, které si během utkání vypracovali. Byla radost se na ně dívat, protože kromě prvních dvaceti minut už patřil zápas jen jim. A postup je naprosto zasloužený. Nizozemci si zahrají čtvrtfinále na mistrovství Evropy po šestnácti letech.

"Mohlo to být ještě mnohem lepší," řekl po zápase k výsledku aktivní Gakpo, který první gól dal a druhý vybojoval pro Malena. K tomu ještě muži zápasu nebyl pro malý ofsajd uznán další gól.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – osmifinále:

Rumunsko – Nizozemsko 0:3 (0:1)

Branky: 83. a 90.+3 Malen, 20. Gakpo. Rozhodčí: Zweyer – Lupp, Achmüller – Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: M. Marin – Dumfries, Malen. Diváci: 65 012.

Rumunsko: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos (38. Racovitan) – M. Marin (72. Cicaldau) – Man, R. Marin, Stanciu (88. Olaru), Hagi (72. Alibec) – Dragus (72. Mihaila). Trenér: Iordanescu.

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (69. Van de Ven) – Reijnders, Schouten (69. Veerman), Simons – Bergwijn (46. Malen), Depay (90.+2 Blind), Gakpo (84. Weghorst). Trenér: Koeman.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články