Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

SESTŘIH: Němci zlomili negativní bilanci s Maďary a v předstihu postoupili do osmifinále

Druhé utkání na mistrovství Evropy, druhé vítězství, postup do osmifinále. Fotbalisté Německa zažívají ideální vstup do domácího turnaje, což po demolici Skotů potvrdili i proti Maďarům. Neoblíbeného soupeře, kterého třikrát v řadě nedokázali porazit, zdolali ve Stuttgartu 2:0. Brankami zazářili Jamal Musiala a kapitán Ilkay Gündogan.

Fotbalisté Německa se radují z gólu na Euru
zdroj: REUTERS

Německo nehrálo ani zdaleka tak suverénně jako v prvním střetnutí proti Skotsku (5:1), ale ukázalo efektivitu v zakončení. Naopak Maďaři měli za stavu 0:1 několik slibných šancí, na vyrovnání ovšem nedosáhli. 

Pohodu německého týmu ze skalpu Skotů se povedlo Maďarům nahlodat už v první minutě. Hned po rozehrávce totiž obrali domácí o míč a vyrazili do protiútoku. Na jeho konci se Sallai dral do zakončení, ale dobře vyběhnutý Neuer zabránil inkasování. Ukázal tak svou zkušenost a 17. startem na Euru vyrovnal rekord mezi brankáři Gianluigiho Buffona.

O chvíli později se ve vápně dostal k míči Bolla a z úhlu vypálil nebezpečnou střelu, kterou však zablokoval Andrich na roh. Německu se nedařily kombinace jako v úvodním duelu a i přes častější držení míče se jim nedařilo rozebírat maďarskou obranu.

Když to ale nešlo fotbalově, pomohli si domácí důrazem. Ve 22. minutě Gündogan tělem na hraně faulu rozhodil Orbána, obral ho ve vápně o míč a připravil dobrou pozici pro Musialu, který tvrdou střelou otevřel skóre.

Záložník Bayernu Mnichov tak navázal na svou trefu z úvodního zápasu a ve věku 21 let a 119 dní se stal třetím nejmladším hráčem v historii šampionátu, který dal góly ve dvou utkáních po sobě. Lepší jsou v tomto ohledu jen Wayne Rooney (18 let a 241 dní) a Ferenc Bene (21 let a 114 dní).

"Vedl si brilantně v obou zápasech. Nejenže skóroval, ale v každé ofenzivní situaci je pro soupeře těžké ho bránit. Je velmi silný ve hře jeden na jednoho a hraje jako by si s kamarády kopal na plácku za domem. To z něj dělá tak nebezpečného hráče," ocenil Musialu trenér Julian Nagelsmann.

Utkání Německo – Maďarsko
zdroj: REUTERS

Maďaři se snažili rychle vyrovnat. A to především jejich hlavní hvězda Szoboszlai. Záložník Liverpoolu nejprve přesně pálil z přímého kopu, Neuer ale byl u tyče včas, míč vyrazil a nohama vleže zastavil i slabou dorážku. Ve 29. minutě se Szoboszlai dostával do další dobré pozice, jeho střelu nicméně dobře zblokoval stoper Tah.

Chvíli před přestávkou Musiala střílel jen do boční sítě, ta se rozvlnila, což zmátlo příznivce, kteří na chvíli slavili gól. V nastavení první půle slavili i fanoušci Maďarska, ale radost jim zkazil ofsajd. Po přímém kopu Neuer vyrazil hlavičku k Sallaiovi, jenž poslal míč do sítě, ale sudí odmávali ofsajd, což potvrdilo i video.

Gündogan pojistil postup

I po změně stran měli herní převahu Němci a v 55. minutě musel brankář Gulácsi vyrazit střílený centr a následně i tečovanou dorážku Kroose. Po hodině hry naopak Maďarsko zahrozilo brejkem, po kterém Varga hlavou těsně přestřelil břevno.

Definitivní rozhodnutí přišlo v 67. minutě: Německu se povedlo vykombinovat pěknou akci, Musiala uvolnil na levé straně Mittelstädta, ten ve vápně našel zcela volného Gündogana a německý kapitán pohotovou střelou po zemi zvýšil na 2:0.

Německo pak už dohrávalo v pohodě a ještě mohlo zvýšit. Kimmich a Sané však ztroskotali na brankáři Gulácsim. V nastavení mohli Maďaři alespoň snížit, ale Orbánovu střelu vykopl z prázdné branky Kimmich.

"Byly momenty, kdy to skřípalo, ale to je proces zrání. Ještě loni bychom takový zápas nevyhráli 2:0. Maďaři byli nepříjemným soupeřem, ale my jsme zůstali konzistentní celou dobu," pochvaloval si Nagelsmann.

Maďarsko musí po druhé porážce na turnaji v závěrečném měření sil porazit Skotsko, aby mělo šanci na postup. "Hlavní je, abychom ukázali to, co fanoušci chtějí, a to je maximální nasazení," prohlásil italský trenér Maďarů Marco Rossi. "Dnes můžeme být na svůj výkon hrdí. Německo je jeden z největších favoritů na celkový triumf. My s nimi hráli vyrovnaně, ale oni ukázali velkou kvalitu. Chyběla nám trocha štěstí," dodal.

Německo – Maďarsko 2:0 (1:0)

Branky: 22. Musiala, 67. Gündogan. Rozhodčí: Makkelie – Steegstra, De Vries – Dieperink (video, všichni Niz.). ŽK: Rüdiger, Mittelstädt – Varga, Csoboth, Rossi. Diváci: 51 000. 

Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich (71. Can), Kroos – Musiala (71. Führich), Gündogan (84. Undav), Wirtz (58. Sané) – Havertz (58. Füllkrug). Trenér: Nagelsmann.

Maďarsko: Gulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai – Bolla (75. Ádám), A. Nagy (64. Kleinheiser), Schäfer, Kerkez (Z. Nagy) – Sallai (87. Csoboth), Varga (87. Gazdag), Szoboszlai. Trenér: Rossi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články