Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
První oddíl - David Schweiner

Zájem o šerm je enormní, říkají bronzoví olympionici. Loučící se Beran ještě zkusí parťáky na planši pozlobit

Zážitky z medailového večera si stále ještě přebírají v hlavách, vychutnávají si bronzový úspěch, ale už také myslí na náročný návrat na planš. Jiří Beran sice ukončil kariéru, přesto si chce občas zašermovat a potrápit parťáky. Spolu s Jakubem Jurkou a Martinem Rubešem byli olympijští medailisté hosty Sportovních zpráv.

Jiří Beran a Jakub Jurka
zdroj: Reuters autor: Albert Gea

Čas oslav pomalu končí, nastane zase doba tvrdé dřiny. "Kluci to mají těžší, začít trénovat, já už jsem skončil. Mám čas kouknout se na medaili častěji," pousmál se Beran.

"Jo," odpověděl rezolutně na otázku, zda opravdu skončil v Paříži svou šermířskou kariéru.

I když… Drobná, úplně nezřetelná zadní vrátka tam ještě někde jsou.

"Šerm by mi chyběl. Přijdu si občas za kluky zašermovat. Už se těším na mistrovství republiky v květnu. Zkusím zazlobit," podotkl šibalsky nejzkušenější z českých reprezentantů.

Beran má už jasno, kam nyní směřovat. "Trénovat nebudu, ale v šermu budu stále. Jsem ve výkonném výboru svazu. Baví mě předávat zkušenosti o šermu mladému nebo lidem úplně mimo – dětem nebo nějaké ty teambuildingy," nastínil.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Bronzoví šermíři vzpomínají na Paříž

Šermířské drama táhne

V Grand Palais se hrálo krásné představení, kulisy snad nemohly být nádhernější. Dramaturgie také vyšla skvěle. Drama do poslední sekundy, triumf nad domácími před jejich publikem. Čeští fanoušci to dokázali strhnout.

"Popularita se změnila," je si vědom Beran.

"Zájem je enormní, děti to baví, jsou tím pohlcení, chtějí to dělat. Ve Varech jsme museli otevřít nové hodiny, protože bychom se do tělocvičny nevešli – bohužel nebo bohudík," popsal své dojmy ze svého klubu Rubeš.

Zatímco Beran už bude velkou soutěž sledovat zpovzdálí, Rubeš, Jurka i další do party Michal Čupr, který v Paříži naskočil z pozice náhradníka v posledních okamžicích, musí svou pozici v reprezentačním týmu obhajovat.

A tuší, že to nebude nic jednoduchého. "Ještě jsme toho hodně nedosáhli, shází toho hodně. Tu kolekci doplnit o cennější medaili bude těžší," potvrdil Jurka. "Všechno bude směřovat k mistrovství Evropy, světa a následně potom Los Angeles. Musíme obhájit kvalifikaci a případně medaili, ale bude to hodně náročné," dodal.

"Náskok do sezony po dvou měsících bude dost těžký, začít zase trénovat a makat o sto šest. Máme za sebou pušky, které nás budou chtít z týmu vystrnadit. My musíme s Kubou a Michalem potvrdit pozici a ukázat, že s námi musí stále počítat," potvrdil Rubeš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články