Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
HSF System Cup 2024

Macháč a Menšík jsou v Šanghaji v osmifinále. Vyhrála i Siniaková ve Wu-chanu

Pouze šest her povolil tenista Tomáš Macháč soupeři a postoupil do osmifinále turnaje Masters v Šanghaji. V odloženém duelu 3. kola, na jehož rozehrání čekal kvůli počasí už od neděle, porazil Australana Aleksandara Vukice 6:4, 6:2. Devatenáctiletý Menšík zdolal Alexandera Ševčenka z Kazachstánu 6:1, 6:7, 6:2. Vypadl ovšem Jiří Lehečka, který nestačil na Holgera Runeho 4:6 a 5:7. Kateřina Siniaková pak v úvodním kole ve Wu-chanu porazila Alexandru Ealaovou z Filipín hladce 6:3, 6:1. Marie Bouzková nestačila na Rusku Veroniku Kuděrmětovovou 4:6 a 6:7. Z turnaje ve Wu-chanu se pak odhlásila Karolína Muchová.

Tomáš Macháč
zdroj: REUTERS autor: Kim Kyung-Hoon

Třiadvacetiletý Macháč zvládl po dvoudenním čekání zápas suverénně. Ve slunečném počasí odvrátil soupeři všechny čtyři brejkboly, sám naopak tři proměnil a za necelou hodinu a půl slavil postup.

Jeho dalším soupeřem bude jedenáctý nasazený Tommy Paul. S Američanem se utká v krátké době podruhé, v prvním vzájemném duelu před necelými dvěma týdny v Tokiu Macháč po třísetové bitvě zvítězil.

Menšík postoupil mezi šestnáctku nejlepších na akci kategorie Masters poprvé v kariéře. Suverénně zvládl proti Ševčenkovi úvodní set. Od stavu 1:1 už soupeři nepovolil ani gem a za necelou půlhodinu ho získal. Lépe vstoupil i do druhého a šel do vedení 3:1, zápas ale dotáhnout nedokázal. O čtyři roky starší soupeř vyrovnal a v tie-breaku si vynutil třetí set. V něm už ale opět dominoval český talent, který získal od stavu 2:2 čtyři gemy v řadě a stejně jako na olympijském turnaji v Paříži Ševčenka porazil.

O postup do čtvrtfinále si Menšík zahraje se světovou desítkou Grigorem Dimitrovem. S třiatřicetiletým bulharským tenistou se utká podruhé, v jediném dosavadním duelu letos na Masters v Madridu ho ve třech setech porazil.

Dvaadvacetiletý Lehečka prohrál s Runem i druhý vzájemný zápas na okruhu ATP. O úvodní set přišel po ztrátě podání v devátém gemu a jediný brejk v koncovce rozhodl i vyrovnanou druhou sadu, v níž si český hráč vyžádal za stavu 2:1 ošetření pravého kolena. V jedenácté hře pak přišel o podání, a přestože soupeři odvrátil dva mečboly a vypracoval si šanci na vyrovnání, porážku už neodvrátil.

Další soupeřkou pro Siniakovou bude Sabalenková

Siniaková začala souboj se 148. hráčkou světového žebříčku ztrátou podání, ale do zápasu se brzy vrátila. Devatenáctiletá filipínská tenistka totiž výhodu vlastního servisu využila jen v následujícím gemu a pak už se jí to ve zbytku zápasu nepodařilo ani jednou ze sedmi příležitostí.

Siniakovou, které patří v pořadí WTA 37. místo, tak neohrozily ani ještě dvě vlastní ztráty podání a za hodinu a 17 minut slavila osmadvacetiletá Češka postup. Její další soupeřkou bude nejvýše nasazená Aryna Sabalenková z Běloruska.

O dva roky mladší Bouzková v prvním startu po téměř měsíci a nemoci, kvůli které nenastoupila do čtvrtfinále v Guadalajaře, nenavázala proti Kuděrmětovové na vítězství z květnového vzájemného duelu úvodního kola na French Open. V prvním setu 42. hráčka žebříčku nevyužila náskok 3:1, ve druhém se sice dostala ze ztráty 0:2, ale při vedení 6:5 a podání soupeřky nevyužila setbol a tie-break pak prohrála 4:7. O 21 míst v pořadí WTA hůře postavená Ruska vylepšila vzájemnou bilanci na 4:2.

Na akci kategorie WTA 1000 hrané na tvrdém povrchu a dotované částkou 3 221 715 dolarů plní roli nasazené sedmičky Barbora Krejčíková, jež měla v prvním kole volný los. Ve druhém se utká s Američankou Hailey Baptisteovou. Z turnaje se na poslední chvíli odhlásila Karolína Muchová, která se po finálové účasti v Pekingu rozhodla dát přednost odpočinku.

Tenisové turnaje v Číně:

Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 10 298 535 dolarů):

Dvouhra – 3. kolo:

Macháč (30-ČR) – Vukic (Austr.) 6:4, 6:2, Tsitsipas (10-Řec.) – Muller (Fr.) 6:3, 7:5, Menšík (ČR) – Ševčenko (Rus.) 6:1, 6:7 (5:7), 6:2, Monfils (Fr.) – Humbert (16-Fr.) 7:6 (9:7), 2:6, 6:1, Rune (12-Dán.) – Lehečka (33-ČR) 6:4, 7:5.

Čtyřhra – 1. kolo:

Bolelli, Vavassori (4-It.) – Macháč, Čang Č'-čen (ČR/Čína) 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), 10:7.

Wu-chan (tvrdý povrch, dotace 3 221 715 dolarů):

Dvouhra – 1. kolo:

Siniaková (ČR) – Ealaová (Fil.) 6:3, 6:1, V. Kuděrmětovová (Rus.) – Bouzková (ČR) 6:4, 7:6 (7:4).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články