Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Koemanovi vyšlo střídání, výhru Nizozemců nad Poláky zařídil Weghorst

Nastoupil na posledních deset minut a po pouhých dvou minutách na hřišti vstřelil vítězný gól. Útočník Wout Weghorst rozhodl o triumfu Nizozemců nad Poláky 2:1 v úvodním duelu skupiny D mistrovství Evropy. Další utkání "déčka" Rakousko – Francie vysílá ČT sport a ČT sport Plus v pondělí od 20:30.

Wout Weghorst z Nizozemska slaví gól proti Polsku
zdroj: Reuters autor: Lisi Niesner

Vše spělo k nerozhodnému výsledku, jenže Nizozemci přetavili střeleckou převahu ve vítěznou trefu. Trenér Ronald Koeman poslal v 81. minutě na hřiště Weghorsta místo jediného nizozemského střelce utkání Codyho Gakpa a po akci Nathana Akého vytáhlý útočník Oranje prostřelil Wojciecha Szczesnyho.

"Nedá se to popsat slovy. Je to závěrečný turnaj a skórovat na něm je vždy speciální. Ten pocit je skvělý. Povedlo se nám vyhrát zápas takto v závěru, a to je důležité. Odstartovat turnaj vítězně je zásadní. Nyní je potřeba na to navázat a vítězit dál," uvedl Weghorst.

Koeman ocenil jeho přínos. "Cítil jsem, že by to mělo být tři nebo čtyři jedna. Ale gól dlouho nepřicházel, museli jsme něco změnit. Wout tam přinesl svou agresivitu a stačila mu chvilka, aby to svou levačkou zametl," řekl trenér vítězů.

Polský gólman Szczesny musel podobně kousat také první gól Gakpa, když jeho střelu z delší vzdálenosti tečoval jeho spoluhráč mimo jeho dosah.

Sám Gakpo byl vyhlášen hráčem zápasu. "Když dal soupeř první gól, bylo to pro nás trochu těžší. Vytvořili jsme si hodně šancí a měli jsme být efektivnější. Ale jsme tým, který to nikdy nevzdává, a navíc máme skvělé náhradníky. V tom je také naše síla," citoval Gakpa web UEFA.

Poláci přitom měli utkání dobře rozehrané, když z první příležitosti udeřili. Adam Buksa, jenž v základní sestavě nahradil absentující hvězdu Roberta Lewandowského se zraněním stehenního svalu, si perfektně naběhl na rohový kop Piotra Zieliňského a hlavou se nemýlil.

V dalších příležitostech Szczesny obstál podobně jako na druhé straně Bart Verbruggen. Nizozemci však také zahazovali i ty největší šance jako v případě Memphise Depaye nebo Xaviho Simonse.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – skupina D (Hamburk):

Polsko – Nizozemsko 1:2 (1:1)

Branky: 16. Buksa – 29. Gakpo, 83. Weghorst. Rozhodčí: Dias – Soares, Ribeiro – Martins (video, všichni Portug.). ŽK: Veerman (Niz.). Diváci: 49 000.

Polsko: Szczesny – Bednarek, Salamon (87. Bereszyňski), Kiwior – Frankowski, Zieliňski (77. Piotrowski), Romanczuk (55. Slisz), Zalewski – Urbaňski (55. Šwiderski), S. Szymaňski (46. Moder) – Buksa. Trenér: Probierz.

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (87. Van de Ven) – Schouten, Reijnders, Veerman (62. Wijnaldum) – Simons (62. Malen), Depay (81. Frimpong), Gakpo (81. Weghorst). Trenér: Koeman.

Zdroj
ČT sport, ČTK, UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články