Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Maradona nemusel zemřít, tvrdí lékařská rada. Zdravotníkům hrozí až 25 let vězení

Nedostatečná péče byla příčinou smrti legendárního argentinského fotbalisty Diega Maradony. K tomu došla dvacetičlenná lékařská rada, která se případem zabývala. Sedm zdravotníků, kteří jsou vyšetřováni kvůli Maradonovu úmrtí, je nyní obviněno z úmyslného zabití a hrozí jim osm až pětadvacet let za mřížemi. Mardona byl podle lékařů "ponechán osudu".

Lidé v ulicích Buenos Aires oplakávají smrt Diega Maradony
zdroj: Reuters

"Po dosavadních chybách je nyní kruh uzavřen. Nejdůležitější je změna obvinění na úmyslné zabití," řekl AFP jeden z vyšetřujících členů státního zastupitelství v San Isidru na předměstí Buenos Aires.

Mistr světa z roku 1986 a jeden z nejlepších fotbalistů všech dob zemřel loni v listopadu krátce po šedesátých narozeninách na zástavu srdce způsobenou akutním plicním edémem.

Mezi obviněnými zdravotníky jsou Leopoldo Luque, který pár týdnů předtím operoval Maradonovi mozek, psychiatrička Agustina Cosachová, psycholog Carlos Díaz, dvě sestry a dva ošetřující lékaři. Obžalovaní nesmí opustit zemi a mají se v období od 31. května do 14. června dostavit k dalšímu vyšetřování.

Podle vyšetřovacího spisu, který má 70 stran, nechali ošetřující lékaři Maradonu minimálně 12 hodin před smrtí napospas osudu "po dlouhé a trýznivé období". Pokud by dostal odpovídající péči, měl by podle rady větší šanci na přežití.

Proto prokurátoři přehodnotili svůj verdikt a dospěli k tomu, že Maradonova smrt nebyla důsledkem zanedbání povinné péče, nýbrž že ošetřující lékaři věděli, že bývalý fotbalista zemře, ale neudělali nic, aby tomu zabránili.

"Aspekty, které varovaly před nebezpečím smrti, byly ignorovány," uvedla ve zprávě dvacítka odborníků, která zkoumala okolnosti Maradonovy smrti na žádost ministerstva spravedlnosti. Vyšetřování příčin požadovaly také stovky demonstrujících fanoušků.

Maradona, který trpěl problémy s ledvinami, játry a srdcem, zemřel na infarkt tři týdny poté, co podstoupil operaci kvůli krvácení do mozku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články