Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Trpišovský: Dortmund? Obrovsky vyspělý tým a továrna na fotbal

Jindřich Trpišovský se netají dlouholetými sympatiemi k Dortmundu, s nímž se Slavia utká v druhém zápase základní skupiny Ligy mistrů. Souboj s Borussií je proto pro trenéra sešívaných splněným snem, ze sportovního hlediska ale rovněž velkou hrozbou. Trpišovský věří, že jeho svěřenci navážou na výkon a remízu 1:1 z Milána proti Interu. "Je to jeden z nejtěžších soupeřů, kteří proti nám mohou stát. Obrovsky komplexní vyspělý tým," prohlásil kouč Pražanů. Podrobný on-line textový přenos z utkání Slavia - Dortmund nabídne ve středu od 18:55 web ctsport.cz.

Trenér Jindřich Trpišovský
zdroj: ČTK

Borussii v minulosti vedl jeho trenérský vzor Jürgen Klopp. "Když jsem byl na Žižkově v druhé lize a měli jsme velké problémy, vždy jsem říkal, že můj sen je udělat ze Žižkova český Dortmund. Bylo to v době, kdy se Dortmund vzpamatoval z těch největších problémů, které měl. Cestou mladých, v uvozovkách bezejmenných hráčů, které obrovsky zhodnotil na trhu," uvedl Trpišovský.

"Po těch šesti letech jsou o několik kroků dál. Dokážou nahrazovat hráče, kteří odejdou, ještě pomalu lepšími. Je vidět, jak je to vyspělý klub, je to mašina, továrna na fotbal," dodal Trpišovský.

Aktuální německý vicemistr podle něj nemá prakticky žádné slabiny, byť v posledních třech soutěžních zápasech jen remizoval.

"Dortmund byl ve všech těch zápasech obrovsky dominantní. Brémám nebo Unionu Berlín to sice s nimi výsledkově vyšlo, ale nikdo je nepřehrál, ani Barcelona (0:0). Nepovedené výsledky byly souhrou určitých okolností, inkasovali laciné branky a neproměnili neskutečný počet šancí," podotkl Trpišovský.

To jsou zrychlené záběry?

"Na hru Dortmundu se strašně hezky dívá. Je to kultivovaný a vyspělý fotbal. Po dlouhé době narážíme na tým, který je skvělý nejen fotbalově, ale i atleticky. Jsou neskutečně rychlostně vybavení. Mám takový pocit, že když přivedou hráče, tak jak nezaběhne stovku pod 11 sekund, tak ho nevezmou. Kluci se ptali videotechnika, jestli ty záběry nejsou zrychlené. Bohužel nejsou," doplnil Trpišovský.

Peter Olayinka ze Slavie se raduje z gólu s Josefem Hušbauerem
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Klíčem k případnému úspěchu podle něj bude to, jak zahraje střed pole. "Přibyl nám Petr Ševčík, který je v plném tréninku, máme tedy o variantu navíc. Dumáme nad tím, hra Borussie je atypická, hodně odlišná například od hry Interu. V záloze bude klíč k případnému úspěchu, přes středové hráče, jako je Witsel, Dahoud nebo Delaney, získává Borussia převahu. Kdo střed hřiště ovládne, bude mít v zápase navrch," přemítal kouč.

Útočníka ještě řešíme, přiznal Trpišovský

Věří, že Slavia zahraje stejně dobře jako v Miláně. "Hodně řešíme obsazení útoku. Budeme se snažit vybrat útočníka, který bude na obranu Borussie platit, když to řeknu troufale. Když nastoupí Mats Hummels, je to vysoká škola fotbalu. Všichni naši hráči musejí zahrát, pokud některý hráč nezahraje, ztrestá vás to. Ale hra útočníka bude strašně důležitá. Budeme se snažit přiblížit tomu, aby nám hráči nahoře zahráli jako v Miláně," dodal Trpišovský.

Zatím neví, zda bude moci nasadit stopery Ondřeje Kúdelu s Davidem Hovorkou, kteří mají zdravotní problémy. "V pondělí ani jeden netrénoval, v úterý absolvovali část tréninku, uvidíme před zápasem. Bude to na jejich rozhodnutí," řekl kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články