Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

S vytuněnou škodovkou formuli 1 nevyhrajete, říká Páník k Plzni v Lize mistrů

Absolutní klubová špička Česku uniká. Plzeň to v pozici tuzemského šampiona ve skupině Ligy mistrů s Barcelonou, Bayernem a Interem Milán schytává zleva, zprava. Po pěti zápasech je Viktoria bez bodu při skóre 3:20. Jde o reálný obraz úrovně českého fotbalu v porovnání se světem? Trenér Bohumil Páník, který se nyní podílí na nastartování hráčů Dubnice ve druhé slovenské lize, to vidí jasně.

"Hlavně chci říct, že národní mužstvo a klub je něco jiného, i když to s tím nějakým způsobem souvisí. S vytuněnou škodovkou formuli 1 nevyhrajete," prohlásil s úsměvem muž, který začínal jako pedagog.

Když budete mít peníze, budete hrát na úrovni Bayernu

Hlavní rozdíl nevidí v přípravě ani v kvalitě trenérů, ale v penězích. "Když budete mít peníze, tak si koupíte nejlepší hráče, nejlepšího trenéra a budete hrát - je to poměrně jednoduché. Když tu bude multimiliardář, který přijde do Prahy, nakoupí hráče, postaví stadion, tak budete hrát na úrovni Bayernu, Barcelony..."

Sport
zdroj: ČT4

V případě Sparty, která navzdory bohatému majiteli Danielu Křetinském už delší čas hledá sama sebe, přispěchal Páník ihned s vysvětlením: "V tomto případě je třeba se podívat, kolik peněz investují do fotbalu jinde a kolik ve Spartě. Zjistíte, že tam nějaká ta nula ještě pořád chybí," má jasno Páník.

Takže, když dva dělají totéž, nemusí to přinést pokaždé stejný výsledek. "Sparta má i tradici. Ta by toho mohla dosáhnout, ale investice by musely být ještě někde jinde," dodal.

Práce s mládeží a Zieliňski ve Spartě

Ani ve zlepšující se práci s mládeží nevidí velezkušený kouč cestu k posunutí úrovně českého klubového fotbalu blíž k těm nejlepším ve světě.

"U nás budou maximálně výjimky, které napočítáte na prstech jedné ruky. Je nás deset milionů, takže těch top fotbalistů, co mají všechno, tolik nevyprodukujeme. Když se podívám třeba na Bayern, tak mají absolutně všechno, co mít mají. I Barcelona má špičkové hráče, ale stejně s ním prohrála," konstatoval muž, který trénoval i polskou Extraklasu.

Polsko má čtyřikrát více obyvatel než Česko, ale podle Páníka to ani tam není žádná hitparáda. "Mají dva top hráče – Lewandowského v Barceloně a Zieliňski v Neapoli. Se Zieliňským, když byl kluk, jezdil v létě otec po Evropě, věnoval tomu spoustu času a peněz a zajišťoval mu, aby si zatrénoval v nejlepších klubech. Byl také zhruba týden ve Spartě, kde tehdy trénoval žáky můj syn. To je také cesta," vzpomíná Páník na současnou hvězdu, které pomohla do výšin rodina.

Podle Páníka je recept jednoznačný a bez tradice a spousty peněz, které s rozmyslem investujete, úspěch nepřijde. "Je třeba spousty manažerů, kteří hráče vytipují. Já byl před zhruba dvanácti lety v Benfice Lisabon a tam s námi mluvil člověk z FC Porto a oni tehdy měli 96 skautů po celém světě... Kdežto my jsme tady rádi, když nějakého hráče trefíme, protože kupujeme z Afriky třetí, čtvrtou kategorii. A když se to podaří, tak některý z nich bude hrát třeba anglickou ligu, ale ne v top klubu," upozornil trenér přesvědčeně s tím, že ty nejlepší si velké kluby sebrat nenechají.

"Před patnácti lety jsem byl v Bayernu Mnichov, procházel jsem to tam a viděl, jak funguje jejich akademie. Na závěr jsme si sedli a já se zeptal, kolik mají v prvním týmu svých odchovanců – řekli mi tři," naznačil Páník, že ani tak velký klub se bez práce množství skautů a dalších lidí neobejde.

Páník je přesvědčený, že nejlepší kluby z tuzemských podmínek dostihnout zkrátka nemůžete. "Mají akademie v Brazílii, Argentině, v Africe. O tom, kolik je to peněz, inovací, myšlenek, statistik a lidí kolem, o tom tady nemáme ani ponětí," zakončil s tím, že pro jeden velkoklub pracuje po světě tolik lidí, jako u nás pro celou ligu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články