Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Real "za pět minut dvanáct" otočil duel s Atlétikem a raduje se z triumfu v Lize mistrů

Lisabon - Atlético Madrid už už sahalo po poháru pro vítěze Ligy mistrů. Ve finálovém duelu s městským rivalem Realem od 37. minuty vedlo a Real ne a ne vstřelit branku. Jenže ve třetí minutě nastavení přece jen využil drtivý tlak Realu obránce Sergio Ramos a poslal utkání do prodloužení. V něm už Atlético nedokázalo vzdorovat a inkasovalo hned tři branky z kopaček Balea, Marcela a Cristiana Ronalda, který proměnil pokutový kop. Real nakonec zvítězil 4:1 a raduje se tak z jubilejního desátého triumfu v nejprestižnějším evropském poháru.

Real Madrid slaví vítězství v Lize mistrů
zdroj: Gettyimages

Začátek finále, v němž poprvé v historii Ligy mistrů nastoupily dva celky z jednoho města, byl z obou stran opatrný. Jedinou pozoruhodnou událostí úvodu duelu bylo střídání Diega Costy. Nejlepší střelec Atlétika sice nastoupil v základní sestavě, přestože si před týdnem natrhl stehenní sval, zranění ale zjevně zcela nedoléčil a ze hřiště musel už v deváté minutě.

K první střele na branku se dostal až v 28. minutě Ronaldo, s jeho pokusem z přímého kopu si však Courtois poradil. Ještě větší šanci měl krátce nato Bale, kterému špatnou přihrávkou namazal Tiago. Velšan pronikl středem obrany Atlétika, ale mířil vedle levé tyče.

Casillas málem daroval Atlétiku vítězství

Atlético zahrozilo poprvé až v 36. minutě a hned šlo do vedení. Prosadil se Diego Godín, na jehož brance měl lví podíl brankář Realu Casillas, který chybně vyběhl. Uruguayský obránce si tak připsal další důležitý gól - přesně před týdnem zařídil remízu 1:1 s Barcelonou a zajistil Atlétiku mistrovský titul.

Ve druhé půli se do první šance dostal Ronaldo, když se postavil k přímému kopu. Jeho střelu pod břevno ale Courtois vyrazil na roh. Trenér Realu Ancelotti se pokusil hru svého týmu oživit a zhruba v 60. minutě poslal na hřiště Marcela s Iscem. Královský klub postupně začal mít znatelně navrch, dlouho ale bez výsledku. Do šance se sice dostal Bale, únik však zakončil nepřesnou střelou šajtlí. 

Real utahoval šrouby a z tlaku vytěžil několik závarů, ale vyrovnání ne a ne přijít. Hráči Atlétika už se soustředili jen na obranu, v deseti hráčích bránili hranici vlastního pokutového území a natahovali čas častým poleháváním. Real dál tlačil a nakonec se za svou aktivitu dočkal odměny. Ve třetí minutě nastavení se hlavou po rohu prosadil Sergio Ramos, zaznamenal šestou branku v posledních sedmi soutěžních zápasech a poslal utkání do prodloužení.

V něm zejména Atlétiku viditelně docházely síly, dlouho ale zůstával stav vyrovnaný a utkání směřovalo k penaltovému rozstřelu. Ve 110. minutě ovšem unikl po levé straně Di María, jeho střelu Courtois jen vyrazil, k míči se dostal Bale a poslal Real do vedení. V závěru dokonali obrat Marcelo s Ronaldem, který z penalty přidal 17. gól v soutěži a ještě vylepšil svůj střelecký rekord v jedné sezoně Ligy mistrů.

Real připravil Atlétiku první prohru v tomto ročníku soutěže a sám se v ní dočkal prvního úspěchu od roku 2002. Kouč Ancelotti se třetím triumfem vyrovnal trenérskému rekordmanovi Bobu Paisleymu. "Je to neuvěřitelné, co dodat? Liga mistrů byla náš cíl od začátku sezony. Bylo to těžké, ale myslím, že nakonec jsme si to zasloužili," prohlásil Ancelotti. 

Real Madrid - Atlético Madrid 4:1 po prodl. (1:1, 0:1)Branky: 90.+3 Ramos, 110. Bale, 118. Marcelo, 120. Ronaldo z pen. - 36. Godín. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Ramos, Khedira, Marcelo, Ronaldo, Varane - Raúl García, Miranda, Villa, Koke, Godín, Gabi. Diváci: 60.976.

Real: Casillas - Carvajal, Ramos, Varane, Contreao (59. Marcelo) - Modrič, Khedira (59. Isco), Di María - Bale, Benzema (79. Benzema), Ronaldo. Trenér: Ancelotti.

Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís (83. Alderweireld) - Raúl García (66. Sosa), Tiago, Gabi, Koke - Diego Costa (9. López), Villa. Trenér: Simeone. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články