Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Kiks a penalta srazily Slavii, ta hrála, ale vyhrál Ferencváros

Další cestu do Evropy nezačali fotbalisté Slavie ve třetím předkole Ligy mistrů šťastně. Ačkoliv český mistr většinu zápasu určoval tempo hry, tak v závěru první půle dostal maďarský celek do hry kiks gólmana Koláře. Po půli černý den červenobílého celku podtrhla zbytečná penalta po faulu Kačaraby. Do 4. kola Ligy mistrů má tak Slavia před odvetou o dva góly dál než Ferencváros.

Ferencváros - Slavia
zdroj: ČTK/AP autor: Szilard Koszticsak

Trenér z Rakouska a na soupisce hráči čtrnácti národností, to je současnost maďarského mistra. Ten i proti Slavii nastoupil jen s jediným Maďarem v základní sestavě. Český šampion v Budapešti začal hned se šesti Čechy. Na hrotu s uzdraveným Kuchtou a místo Kúdely, jemuž ještě stále běží trest od UEFA za údajnou rasistickou urážku Kamary z Glasgow Rangers, na stoperu vedle Zimy s Kačarabou.

"Chceme hrát aktivně, víc útočit než bránit," řekl trenér Trpišovský, s čím poslal červenobílý celek do zápasu, který by měl Slavii opět přiblížit ke klubové VIP společnosti v milionářské Lize mistrů.

A slávisté ukázali, že jsou zvyklí svého kouče poslouchat. Od začátku byli hodně aktivní, stále na míči, dobře kombinovali a domácím hráčům nenechávali čas na rozehrávku. V páté minutě se dostal do dobré pozice Bah, ale z úhlu zblízka daleko minul branku.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia první duel s Ferencvárosem prohrála o dva góly

Lehká slávistická jízda nedávala hráčům Ferencvárose čas na nic a těm to očividně nechutnalo.

Po chybě v rozehrávce se pak dostával do šance dvakrát Kuchta, ale poprvé prohrál souboj s přesilou a podruhé mu scházel kousek. Potom se dostal po krásném uvolnění do stejné pozice jako Bah Stanciu, ale gólman stačil jeho střelu z úhlu vyrazit na roh. Z nadějné pozice pak zkoušeli štěstí Kuchta i Masopust.

A co Ferencváros? Nic. Až v závěru poločasu zahrozil Nguen po rychlé kombinaci ve vápně Slavie, ale netrefil vůbec přesně.

A pak přišel šok. Kačaraba skluzem ukončil náběh soupeře a poslal míč k odkopu Kolářovi. Ten už se rozhlížel, kam rozehraje, ale drn v trávníku byl proti – míč přeskočil gólmanovu nohu a Ferencváros z ničeho vedl 1:0.

Brankáři slávistických fotbalistů bylo po zápase do breku. "Je to moje chyba, posadilo je to na koně. Mrzí mě to, já hodil klukům klacek pod nohy. Chci se omluvit jim i fanouškům," řekl Kolář.

A aby toho nebylo málo, Kačaraba po přestávce nešikovně fauloval ve vápně a Charatin se trefil z penalty přesně k pravé tyči, kam sice Kolář šel, ale gólu nezabránil. “Chtěl jsem zablokovat přihrávku, trefil jsem ho do nohy a on upadl," řekl k penaltě stoper Slavie.

Potom se ale brankář Slavie vytáhl. Po chybě Holeše v rozehrávce šel na něho Nguen sám, jenže Kolář mu už skórovat nedovolil.

Trpišovský poslal do hry Schranze a Musu a Slavia se dál hnala do útoku. Olayinka ale z nadějné pozice hlavou přestřelil.

Slavia se tlačila dopředu, jenže stav 0:2 už se projevil na jejich klidu. Ani Schranz, kterému poslal chytrý balon mezi stopery Bah, nedokázal brankář Dibusze překonat.

Slavia se vrátila do role šéfa hry. Maďarský mistr spoléhal jen na protiútoky, ale většinu času trávili jeho hráči u svého pokutového území. Ale tam to ustáli dobře. A když už to vypadlo, že je štěstí opustí, tak Bahova tečovaná střela skončila na tyči. A skóre už se nezměnilo, takže Slavia bude mít v odvetě těžkou práci. 

"Prohráli jsme si to sami. Udělali jsme chyby, které soupeř potrestal. A my nedokázali své nadějné příležitosti dohrát do gólu," řekl Holeš a úvodní gól Kolářovi nevyčítal. "Nemůžeme mu to mít za zlé, pak nám zase gól chytil po mém kiksu," vrátil se k prvnímu gólu zápasu.

Trenér Trpišovský byl po utkání samozřejmě smutný. “Je to zklamání po tom výkonu hlavně v první půli. Dali jsme do toho maximum, ale nedali jsme ani gól a soupeři jsme tři šance  sami připravili. Doma je zmáčkneme a snad to zvládneme. Atmosféra na stadionu jim pomohla. Věřím, že u nás to bude opačně a že dáme gól a otočíme to,“ řekl kouč Slavie.

Ferencváros Budapešť - Slavia Praha 2:0 (1:0)

Branky: 44. vlastní Kačaraba, 50. Charatin z pen. Rozhodčí: Gil Manzano - Nevado, Nicolás (všichni Šp.). ŽK: Blažič - Plavšič, Oscar. Diváci: 17 127.

Ferencváros: Dibusz - Wingo, Blažič, S. Mmaee, Čivič (85. Botka) - Lajdúní, Charatin - Nguen (90.+2 Kovačevič), Zachariassen (86. Zubkov), Uzuni - R. Mmaee (75. Lončar). Trenér: Stöger.

Slavia: Kolář - Masopust (53. Schranz), Kačaraba, Zima, Oscar - Holeš (72. Lingr) - Bah, Ševčík (25. Traoré), Stanciu, Plavšič (46. Olayinka) - Kuchta (53. Musa). Trenér: Trpišovský.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články