Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Velký souboj o balík peněz i prestiž. Slavii čeká v Maďarsku první zápas o LM

Před Slavií stojí obrovský cíl: boj o třetí účast ve skupině Ligy mistrů. Favorizovaní Pražané nastoupí v úvodním utkání 3. předkola na hřišti Ferencvárose Budapešť a chtějí si vytvořit co možná nejpříznivější pozici do domácí odvety. Jde skutečně o hodně, což ví vedení sešívaných, trenéři, fotbalisté i fanoušci. Slavii dál posune pouze nadstandardní výkon.

Slavia si dosud zahrála skupinu Ligy mistrů v roce 2007 a předloni, kdy v závěrečném předkole přešla přes Kluž.

Právě na vítěze dvojzápasu mezi rumunským šampionem a Young Boys Bern by Pražané narazili v závěrečném 4. předkole, pokud by vyřadili Ferencváros.

Pod trenérem Jindřichem Trpišovským čeká Slavii čtvrtý pokus o postup do skupiny prestižní soutěže. Zatímco předloni jeho svěřenci uspěli, před třemi lety je vyřadilo Dynamo Kyjev a před rokem nestačili na Midtjylland.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský: Kuchtův start nebudeme lámat přes koleno, chceme ho mít v pořádku na odvetu

Pokud by červenobílí zvládli obě předkola, získali by za postup do skupiny 15,64 milionu eur (398,4 milionu korun).

V případě, že by slávisté přešli jen přes Ferencváros a ve 4. předkole vypadli, zahráli by si skupinu Evropské ligy a inkasovali by za to v přepočtu zhruba 92 milionů korun.

Pokud by nestačili už na maďarský celek, čekalo by je závěrečné předkolo Evropské ligy. Kdyby ani v něm neuspěli, zahráli by si skupinu nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Červenobílí však myslí jen na postup do hlavní fáze Ligy mistrů. "Tyhle zápasy už jsme si prožili. Víme, že půjde o hodně, o všechno. Bude to zápas ve vysokém tempu. Mají kvalitu do ofenzivy, v defenzivě by mohli mít okénka, která zkusíme potrestat. Věřím, že když podáme nadstandardní výkon, máme velkou šanci postoupit," řekl asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký, který spolu s Trpišovským osobně sledoval sobotní ligovou porážku Ferencvárose 1:2 v generálce proti Kisvardě.

Zatímco slávisté ve 3. předkole teprve vstupují do kvalifikace, maďarský celek už odehrál dvě předkola. Přes Prištinu a Žalgiris Vilnius přešel bez zaváhání a připsal si čtyři výhry.

Jaké jsou šance Slavie v boji o LM? Více ve Fotbal fokus podcastu:

V jednom ze zápasů se blýskl hattrickem křídelník Myrto Uzuni, v odvetě proti Žalgirisu zase dvakrát skóroval útočník s marockým a belgickým občanstvím Ryan Mmaee.

V obraně nastupuje jeho bratr Samy Mmaee. K oporám patří i útočník Tokmac Nguen. Vloni si Ferencváros po 25 letech zahrál skupinu Ligy mistrů.

"Je to hodně fotbalový tým s velice širokým kádrem. Nikdo jim neodešel a přišly tři velké posily na ofenzivní posty. Vládnou maďarské lize. Loni hráli základní skupinu Ligy mistrů a potvrdili to ve 2. předkole proti Vilniusu, kde byli jednoznačně lepší a druhý zápas dokonce možná dohrávali na údržbu. Mají velkou kvalitu. Hodně rotují, mají spoustu reprezentantů," upozornil Trpišovský.

Slávisté se naladili na 3. předkolo výhrami v obou dosavadních zápasech ligové sezony ve Zlíně (1:0) a v Teplicích (3:1).

Slavii chybí kapitán Bořil

Slavia se s Ferencvárosem ve velkých pohárových soutěžích ještě neutkala, soupeře ale v roce 1986 dvakrát porazila v letním Poháru Intertoto a ve 30. letech minulého století proti němu osmkrát nastoupila ve Středoevropském poháru.

Budapešťský celek, který v sezoně 1974/75 došel až do finále Poháru vítězů pohárů, ještě ve velkých soutěžích UEFA přes českého soupeře nepřešel.

Stadion pro 22 tisíc diváků by měl být zaplněn, v úterý vpodvečer bylo prodáno zhruba 17 tisíc lístků. Z nařízení UEFA kvůli koronavirové situaci nemohou v letošní pohárové kvalifikaci do hledišť hostující fanoušci.

Slávistům kvůli zranění mimo jiné chybí kapitán Jan Bořil. Naopak útočník Jan Kuchta, který vynechal duel v Teplicích, odcestoval s týmem a o jeho startu se zřejmě rozhodne až v den výkopu.

Disciplinární trest za údajnou rasistickou urážku protihráče v březnovém osmifinále Evropské ligy proti Rangers nadále nepustí do hry obránce Ondřeje Kúdelu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články