Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

České týmy už vědí, kdo by je čekal ve 4. předkole pohárů

České týmy už vědí, kdo jim stojí v cestě do klubové VIP společnosti. Když fotbalisté Slavie přejdou ve 3. předkole přes Ferencváros Budapešť, tak si o účast do skupiny Ligy mistrů zahrají s vítězem duelu mezi Kluží a Young Boys Bern. Pokud sparťané vyřadí Monako, tak se ve 4. předkole Ligy mistrů střetnou s lepším z dvojice Genk - Šachtar Doněck. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu. Fotbalisty Jablonce, pokud vyřadí Celtic Glasgow, čeká v závěrečném 4. předkole Evropské ligy Alkmaarem, a fotbalisty Plzně, pokud ve 3. předkole Evropské konferenční ligy vyřadí The New Saints, čeká v boji o skupinu vítěz duelu CSKA Sofia - Osijek.

Los Ligy mistrů v Nyonu
zdroj: ČTK/AP autor: Jean-Christophe Bott

Slavia by ve 4. předkole stejně jako proti Ferencvárosi začínala venku, Sparta podobně jako proti Monaku doma. První zápasy jsou na programu 17. a 18. srpna, odvety o týden později. Český šampion Slavia usiluje o historicky třetí postup do základní skupiny Ligy mistrů, Sparta se v hlavní fázi prestižní soutěže naposledy představila v sezoně 2005/06.

Oba české kluby v kvalifikaci Ligy mistrů už mají v této pohárové sezoně jistotu účasti ve skupině. Sparta díky postupu přes Rapid Vídeň v 2. předkole bude hrát minimálně skupinu Evropské ligy, Slavii přinejhorším čeká skupina nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Slavia má na Kluž velmi dobré vzpomínky. Pražané předloni rumunského šampiona ve 4. předkole dvakrát porazili 1:0 a vybojovali druhý postup do skupinové fáze Ligy mistrů.

Favoritem dvojutkání 3. předkola je ale Bern, v jehož dresu v minulosti hrával český obránce Jan Lecjaks. S týmem Young Boys se v roce 2014 utkala ve skupině Evropské ligy Sparta. Doma Letenští zvítězili 3:1 a venku prohráli 0:2.

Bern hraje domácí zápasy na umělé trávě a v 2. předkole přešel po venkovní remíze 0:0 a domácí výhře 3:2 přes Slovan Bratislava. Kluž už hrála dvě předkola. Nejprve až po prodloužení vyřadila bosenský tým Borac Banja Luka a poté gibraltarského outsidera Lincoln Red Imps.

Favoritem souboje mezi Genkem a Šachtarem je ukrajinský celek, za který v minulosti hrával nynější kapitán Jablonce Tomáš Hübschman. Sparta na Doněck narazila v roce 2000 ve skupině Ligy mistrů  doma zvítězila 3:2 a venku prohrála 1:2.

I s Genkem, jehož barvy hájí bývalý slovenský hráč Plzně Patrik Hrošovský, už se Letenští utkali. V sezoně 2002/03 s ním vinou nižšího počtu branek vstřelených venku vypadli v kvalifikaci Ligy mistrů, od probíhajícího ročníku už toto pravidlo neplatí. Předloni belgický celek nestačil v Evropské lize na Slavii.

Genk i Šachtar, který v roce 2009 ovládl tehdejší Pohár UEFA, ve 3. předkole teprve vstoupí do kvalifikace. Oba týmy obsadily v uplynulé sezoně ve svých domácích soutěžích druhé místo.

Los 4. předkola fotbalové Ligy mistrů (první utkání 17. a 18. srpna, odvety 24. a 25. srpna):

Mistrovská část:

Kluž/Young Boys Bern - Ferencváros Budapešť/Slavia Praha, Salcburk - Bröndby Kodaň, Malmö/Glasgow Rangers - Olympiakos Pireus (Vaclík)/Ludogorec Razgrad, Crvena zvezda Bělehrad/Šeriff Tiraspol - Dinamo Záhřeb/Legia Varšava (Pekhart).

Nemistrovská část:

Sparta Praha/Monako - Genk/Šachtar Doněck, Spartak Moskva (Král)/Benfica Lisabon - PSV Eindhoven (Sadílek)/Midtjylland.

Jak dál v Evropské lize

Pokud fotbalisté Jablonce vyřadí Celtic Glasgow, zahrají si v závěrečném 4. předkole Evropské ligy s Alkmaarem, na který nestačili v sezoně 2011/12.

Slavia v případě vypadnutí s Ferencvárosem Budapešť ve 3. předkole Ligy mistrů bude hrát o skupinovou fázi v Evropské lize s horším z duelu Dinama Záhřeb s Legií Varšava, jejíž dres obléká český reprezentant Tomáš Pekhart.

Jablonečtí i slávisté by začali 4. předkolo Evropské ligy doma. První zápasy se hrají 19. srpna, odvety o týden později. Slavia má jistotu, že si v této pohárové sezoně zahraje minimálně skupinu nově vzniklé Evropské konferenční ligy, Jablonec musí k účasti ve skupině vyřadit jednoho soupeře.

Pokud Jablonec vypadne s Celticem Glasgow, nastoupí ve 4. předkole Evropské konferenční ligy proti Kostanaji, nebo Žilině.

Los 4. předkola fotbalové Ligy mistrů (první utkání 19. srpna, odvety 26. srpna):

Jablonec/Celtic Glasgow - Alkmaar, Ferencváros Budapešť/Slavia Praha - Dinamo Záhřeb/Legia Varšava (Pekhart), Randers - Galatasaray Istanbul/St. Johnstone, Rapid Vídeň/Anorthosis Famagusta (Hušbauer) - Zorja Luhansk, Fenerbahce Istanbul (Novák) - Neftči Baku/HJK Helsinky, Mura/Žalgiris Vilnius - Sturm Štýrský Hradec, Omonia Nikósie (Lecjaks)/Flora Tallinn - Antverpy, Olympiakos Pireus (Vaclík)/Ludogorec Razgrad - Lincoln Red Imps/Slovan Bratislava (Medveděv, Zmrhal), Malmö/Glasgow Rangers - Kajrat Almaty/Alaškert, Crvena zvezda Bělehrad/Šeriff Tiraspol - Kluž/Young Boys Bern.

Na Plzeň by čekalo CSKA Sofia, nebo Osijek

Oba české týmy by ve 4. předkole začínaly doma. První zápasy se hrají 19. srpna a odvety jsou na programu o týden později.

Plzeň už ve 2. předkole vyřadila běloruský Brest po dvou výhrách 2:1. Vysokým favoritem je i pro 3. předkolo proti velšskému The New Saints a papírově přijatelný byl pro ni los i pro případné závěrečné předkolo.

Podle bookmakerů je favoritem na postup Osijek. Chorvatský celek se v roce 2000 v tehdejším Poháru UEFA utkal se Slavií a po domácí výhře 2:0 a venkovní porážce 1:5 vypadl. Plzeň předloni neuspěla v osmifinále Evropské ligy s jiným chorvatským celkem Dinamem Záhřeb po vítězství 2:1 doma a prohře 0:3 venku. Osijek skončil v uplynulé sezoně domácí ligy druhý.

O příčku hůře se umístil v bulharské lize CSKA Sofia. Plzeň před pěti lety v kvalifikaci Ligy mistrů nestačila na jiný bulharský klub Ludogorec Razgrad, jemuž podlehla po výsledcích 0:2 venku a 2:2 doma.

Souboj mezi Tobolem Kostanaj a Žilinou podle bookmakerů nemá favorita. Kazašský celek ve 2. předkole nečekaně přešel přes Hajduk Split, slovenský tým zase vyřadil Apollon Limassol.

V již neexistujícím letním Poháru Intertoto vypadl s Tobolem v roce 2007 Liberec. Jablonec si před třemi lety zahrál ve skupině Evropské ligy s jiným kazašským celkem Astanou, doma remizoval 1:1 a venku prohrál 1:2. Tobol, jehož dres v minulosti oblékalo hned několik Čechů, aktuálně vede svou domácí soutěž.

Na Žilinu naposledy z českých klubů narazila Sparta, která s ní v roce 2010 překvapivě vypadla v kvalifikaci Ligy mistrů. Jablonec vloni v předkole Evropské ligy nestačil na Dunajskou Stredu, na jejímž hřišti podlehl 3:5 po prodloužení. Žilina v minulé sezoně obsadila ve slovenské lize čtvrté místo a pak vyhrála play-off o Evropskou konferenční ligu, která má letos premiéru. Mužstvo dříve vedl nynější trenér Sparty Pavel Vrba.

Los 4. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy (první utkání 19. srpna, odvety 26. srpna):

Mistrovská část:

Mura/Žalgiris Vilnius - Priština/Bodö Glimt, Neftči Baku/HJK Helsinky - Maccabi Haifa/HB Tórshavn, Omonia Nikósie/Flora Tallinn - Shamrock Rovers/Teuta, Riga/Hibernians - Lincoln Red Imps/Slovan Bratislava, Linfield/Fola Esch - Kajrat Almaty/Alaškert.

Hlavní část:

The New Saints/Plzeň - CSKA Sofia/Osijek, Jablonec/Celtic Glasgow - Tobol Kostanaj/Žilina, AEL Limassol/Karabach - Breidablik/Aberdeen, Újpest/Basilej - Čukarički/Hammarby, Ferreira/Larne - Tottenham, Rennes - Rosenborg Trondheim/Domžale, Laci/Anderlecht Brusel - Arnhem/Dundalk, Vojvodina Novi Sad/LASK Linec - Galatasaray Istanbul/St. Johnstone, Kovalivka/Karaganda - Trnava/Maccabi Tel Aviv, Bohemians/PAOK Soluň - Hibernian/Rijeka, Kuopio/Astana - Union Berlín, Lucern/Feyenoord Rotterdam - Elfsborg/Velež, Čenstochová/Kazaň - RFS/Gent, Batumi/Sivasspor - Lokomotiv Plovdiv/FC Kodaň, Santa Clara/Olimpija Lublaň - Soči/Partizan Bělehrad, Trabzonspor/Molde - AS Řím, Vratislav/Hapoel Beer Ševa - Rapid Vídeň/ Anorthosis Famagusta.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články