Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z: ČSR - Kanada

Leden, nebo květen? Pracovní skupina FIFA navrhuje hrát MS 2022 v listopadu

Dauhá - Speciální pracovní skupina FIFA doporučila výkonnému výboru Mezinárodní fotbalové federace, aby se mistrovství světa 2022 v Kataru konalo na přelomu listopadu a prosince a bylo o několik dní zkráceno. Návrh má podle FIFA i podporu všech šesti konfederací z jednotlivých světadílů, konečné rozhodnutí by mělo padnout v březnu v Curychu.

Katarský stadion v Dauhá
zdroj: Getty Images autor: Adam Pretty

"Někteří lidé mají obavy, ale každé rozhodnutí vzbudí jisté otázky. Musíme se na to dívat globálně, aby z toho měl přínos každý," uvedl šéf pracovní skupiny Salman Chalífa po jednání v Dauhá. V Kataru by mělo tradičně startovat 32 účastníků a nezměnil by se ani celkový počet zápasů (64). Šlo by pouze o zkrácení turnaje o několik dnů.

Světové šampionáty se obvykle hrají na přelomu června a července, to však v Kataru není možné kvůli velkému horku, které v regionu v tomto období panuje. Různé fotbalové organizace proto v poslední době navrhovaly jiné termíny, kdy by se mohl turnaj konat.

Zimní termín se nelíbí klubům a zástupcům ligových soutěží, neboť by narušil zaběhnuté schéma sezony, především velkých evropských lig. Asociace evropských klubů ECA a sdružení evropských lig EPFL proto preferují květen.

"Námi navrhovaný termín je založený na faktech odborné studie, podle níž v květnu panují v Kataru naprosto přijatelné klimatické podmínky pro hráče i fanoušky," uvedly asociace.

ECA také uvedla, že pokud by se mistrovství konalo v prosincovém termínu, požadovaly by evropské ligy po FIFA finanční odškodnění. "Termínové listiny všech soutěží budou muset být změněny a to vyžaduje spolupráci všech stran. A FIFA nemůže čekat, že evropské kluby a ligy ponesou náklady na změny termínů," prohlásil šéf asociace klubů Karl-Heinz Rummenige.

Je nám líto, video expirovalo.
Komise FIFA doporučila konat MS v Kataru v listopadovém termínu

Asociace profesionálních fotbalistů FIFPro: "Přesunutí mistrovství z léta na jiný termín je pouze první krok. Několikrát jsme zdůraznili, že teploty jsou jen jedním z mnoha problémů, které s Katarem máme. Na prvním místě by měla být lidská práva."

Prezident evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini je zase příznivcem ledna a února. S tím však nesouhlasí Mezinárodní olympijský výbor, protože by se MS krylo s obdobím před zimními olympijskými hrami.

Nyní UEFA s listopadovým a prosincovým termínem souhlasí. "Nevidíme žádné velké problémy s přeplánováním svých soutěží pro sezonu 2022/23," uvedla Evropská fotbalová unie, které se zamlouvá i návrh na zkrácení šampionátu.

Svěření pořadatelství mistrovství světa 2022 Kataru budí od počátku kontroverze. FIFA proto dlouhodobě čelí kritice kvůli podezření z korupce, která se má týkat i MS 2018 v Rusku. Obsáhlou zprávu o korupčních praktikách ve FIFA vypracoval v loňském roce americký právník Michael García. Poté, co světová fotbalová organizace zveřejnila pouze její zkrácenou a pozměněnou verzi, García na svou funkci vyšetřovatele etické komise rezignoval. FIFA následně přislíbila odtajnit zprávu kompletní.

Katar je rovněž kritizován za nepřijatelné pracovní podmínky pracovníků na stavbách. Při výstavbě sportovišť zemřelo již několik stovek dělníků, většinou imigrantů z asijských a afrických zemí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články