Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Šilhavý: S Bulharskem se ukázalo, na čem jde stavět v budoucnu

V první řadě spokojenost. Jak by ne? Před červnovým dvojzápasem nula bodů a poslední místo v kvalifikační skupině, po něm šest a nadějné vyhlídky na postup na vysněné Euro. Co stojí za vítězstvím nad Bulharskem a Černou Horou? Gólová potence Patrika Schicka, ale především týmové pojetí, dobrá atmosféra, charakter a nasazení. Závěr sezony se vydařil, ale trenéři už myslí na začátek září, kdy přijde jeden z klíčových soubojů s nevyzpytatelným Kosovem.

"Odlehlo nám, ale víme, že se nemůžeme radovat dlouho. Byly to dva krůčky za snem. Jsme všichni spokojeni, ale nesmíme usnout na vavřínech," prohlásil pořadu Dohráno plus reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý.

Národní tým už spolu pod Šilhavým zažil nikoli neúspěšný vstup do Ligy národů, pak ovšem přišel výprask v Anglii a porážka od Brazilců v přátelském utkání. Rozpoložení mohlo být všelijaké.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Očekávání bylo veliké. Všichni jsme si to uvědomovali a byli jsme přichystaní. Zkomplikovalo se to, když jsme inkasovali ve druhé minutě, ale pak se ukázalo to, na čem stavět v budoucnosti – charakter týmu," okomentoval Šilhavý nešťastný start duelu s Bulharskem a následný povedený obrat.

Více o představení českého týmu v kvalifikaci ve Fotbal fokus podcastu. POSLECHNĚTE SI:

Dvě utkání, dvakrát stejná základní sestava. Krátký čas na odpočinek a navíc dusno a horko. Klíčová byla příprava už před Bulharskem. "Kondiční trenér Pavel Čvančara odvedl skvělou práci. Byl v individuálním kontaktu s hráči. Plnili si plány ještě před tím, než jsme se potkali. Práce to byla náročná," upozornil Šilhavého asistent Jiří Chytrý.

Energie na konci sezony nikdy není na rozdávání, chuť do hry však fotbalistům nechyběla. Přestože na úplném začátku zažili největší ránu, dokázali se z nepříznivé situace vymanit a druhý těžší klání proti Černé Hoře zvládnout s velkým vypětím.

"Zápas s Bulharskem stál hrozně moc sil. Řešili jsme to další den. Bylo tam ale obrovské odhodlání, všichni chtěli hrát a cítili se na to. Proto byla sestava stejná," odůvodnil přístup trenérů Chytrý.

Slavící Patrik Schick
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

"Už to nebyl ten lehkonohý výkon jako v Praze, ale zvládli jsme to charakterem. Dali jsme tři góly, takže to vyznělo skvěle," zdůraznil Šilhavý.

Všechno do sebe zapadlo. Soustředění před zápasy, regenerace po první výhře i snadný přesun vlakem do Olomouce. Trenéři zmiňovali několikrát týmovou atmosféru a charakter. Šilhavý vyzdvihl především výkon středových hráčů Tomáše Součka, Davida Pavelky či Alexe Krále. Když se k tomu připočte odhodlání Lukáše Masopusta, Patrika Schicka a Jakuba Jankta nastoupit i do druhého duelu, přestože toho měli hodně naběháno, nebylo potřeba do sestavy nikterak sahat.

"Do nominace nemá nikdo dveře zavřené. Byli jsme ale spokojení s tím, jak to fungovalo. Hráči, kteří nenastoupili, se chovali profesionálně a přispěli k té atmosféře," podtrhl Šilhavý také přístup mužů na lavičce.

Jakub Jankto střílí gól
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Už za necelé tři měsíce na začátku září čeká národní tým dvojzápas v Kosovu a v Černé Hoře. Prvně jmenovaný tým je v tabulce s pěti body v těsném závěsu za Českem. Naposledy dokázal vyhrát v Bulharsku a na domácí půdě lze očekávat pro týmy z Balkánu tradiční technickou vytříbenost i houževnatost. Body nepřijdou zadarmo.

"Dovedli jsme si představit, že z pátého koše dostaneme lehčího soupeře. Horkokrevný Balkán, všichni umí hrát, nečeká nás tam nic lehkého," shrnul výstižně kouč Šilhavý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články