Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Žilina se po kanonádě popere o konferenční ligu s Jabloncem, Plzeň čeká CSKA Sofia

Soupeřem fotbalistů Jablonce v boji o účast v Evropské konferenční lize je Žilina. Slovenský celek deklasoval v odvetě 3. předkola kazašský Tobol Kostanaj 5:0 a po předchozí výhře 1:0 si zajistil místo ve 4. předkole nové pohárové soutěže. Plzeň po postupu přes velšský celek The New Saints čeká CSKA Sofia. Ta remizovala v odvetě na hřišti Osijeku 1:1, doma předtím vyhrála 4:2.

Fotbalisté Žiliny
zdroj: mskzilina.sk

Žilina, která již vyřadila gruzínský celek Dila Gori nebo kyperský Apollon, se dostala do vedení po 14 minutách hry, kdy se prosadil dvaadvacetiletý útočník Dávid Ďuriš. Krátce před poločasovou přestávkou se trefil i jeho kolega Matúš Rusnák. Třetí branku přidal ve druhé půli arménský záložník Vahan Bičachjan, následně se trefil Tibor Slebodnik a skóre pečetil v nastaveném čase opět Bičachjan. Tým trenéra Pavla Staňa neprohrál již sedm zápasů za sebou.

Na Žilinu naposledy z českých klubů narazila Sparta, která s ní v roce 2010 překvapivě vypadla v kvalifikaci Ligy mistrů. Jablonec vloni v předkole Evropské ligy nestačil na Dunajskou Stredu, na jejímž hřišti podlehl 3:5 po prodloužení. Žilina v minulé sezoně obsadila ve slovenské lize čtvrté místo a pak vyhrála play-off o Evropskou konferenční ligu, která má letos premiéru. Mužstvo dříve vedl nynější trenér Sparty Pavel Vrba.

Plzeň se utká s bulharským soupeřem po pěti letech. Tehdy nestačila v kvalifikaci Ligy mistrů na Ludogorec Razgrad, jemuž podlehla 0:2 venku a remizovala doma 2:2.

Dál jde také Čenstochová, která po prodloužení zvítězila na hřišti Kazaně 1:0. Jedinou branku v celém dvojzápase vstřelil ve 111. minutě Vladislavs Gutkovskis. Český obránce Tomáš Petrášek kvůli zranění nenastoupil.

Končí naopak jiný polský tým Vratislav. Ta i se záložníkem Petrem Schwarzem prohrála 0:4 na hřišti Beer Ševy a nevyužila tak náskok z úvodního zápasu (2:1). Schwarz odehrál celý zápas.

Vypadl i lotyšský RFS, jenž doma nestačil na Gent 0:1. Záložník Petr Mareš zůstal v barvách poraženého týmu na lavičce náhradníků. Stejným poměrem prohrála Trnava na hřišti Maccabi Tel Aviv a v soutěži rovněž končí. Nic na tom nezměnil ani obránce Filip Twardzik, který odehrál za slovenský celek celý zápas.

Základní část Evropské konferenční ligy si nezahraje ani Martin Frýdek s Lucernem. Švýcarský celek nezvrátil úvodní porážku s Feyenoordem 0:3, na hřišti soupeře prohrál stejným rozdílem. Postup tak mohl slavit alespoň Tomáš Hájek, který s Vitesse Arnhem uspěl na hřišti irského Dundalku 2:1. Český obránce nastoupil od 63. minuty.

Odvetná utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy:

Mistrovská část:

Alaškert - Kajrat Almaty 3:2 po prodl. (2:2, 1:1), první zápas: 0:0, postoupil Alaškert; HJK Helsinky - Neftči Baku 3:0 (0:0), první zápas: 2:2, postoupil HJK; Žalgiris Vilnius - Mura 0:1 (0:1), první zápas 0:0, postoupila Mura.

Hlavní část:

Anorthosis Famagusta - Rapid Vídeň 2:1 (1:0), první zápas 0:3, postoupil Rapid; St. Johnstone - Galatasaray Istanbul 2:4 (1:1), první zápas: 1:1, postoupil Galatasaray.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články