Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bílek: Musíme se vyvarovat chyb v defenzivě. Šance postoupit pořád žije

Trenér Michal Bílek si v Cardiffu oddychl, když fotbalisté Plzně dvěma góly v závěru zmírnili nečekanou porážku s The New Saints na 2:4 a před odvetou 3. předkola Evropské konferenční ligy udrželi šanci na postup. "Výsledek 4:0 vypadal hrůzostrašně, zaplaťpánbůh, že jsme ke konci zápasu vstřelili ty dvě branky a naše šance postoupit dál pořád žije," řekl Bílek. Podle kouče ale Západočeši nesmějí doma příští čtvrtek opakovat velké defenzivní chyby.

Utkání The New Saints – Plzeň
zdroj: ČTK/PA autor: Nick Potts

Velšský outsider si vytvořil komfortní náskok po brance Blainea Hudsona a hattricku Declana McManuse, který dva góly vstřelil z penalt. Hosté ale potupný debakl 0:4 odvrátili. V 89. minutě snížil Jean-David Beauguel a v páté minutě nastavení ho napodobil střídající Adriel Ba Loua.

Podle plzeňského trenéra je daleko optimističtější prohrát 2:4 než o čtyři branky. "Šance je pořád velká. Víme, že fotbalově jsme na tom líp než oni, ale to nerozhoduje. Musíme se vyvarovat takových chyb v defenzivě, ať to bylo při standardních situacích, nebo při rychlém přechodu soupeře, kdy hrozili a byli nebezpeční," upozornil Bílek.

Právě na obraně chce Bílek do dalšího zápasu zapracovat. „V tomhle se musíme opravdu zlepšit a zadek musí být hodně pevný," doplnil bývalý trenér české reprezentace, jehož svěřenci všechny předchozí čtyři soutěžní duely v sezoně vyhráli výsledkem 2:1.

Od začátku utkání v Cardiffu do hry nasadil i záložníka Pavla Buchu, který po zranění nastoupil poprvé v sezoně a odehrál 74 minut. "Rozhodl jsem se, protože Pavel je pracovitý hráč, pracuje na velkém prostoru. Věřil jsem, že do kombinace se dostaneme víc. Myslím, že podal velmi slušný výkon. I když tohle říct po prohře 2:4 do toho úplně nezapadá, ale určitě mě nezklamal, poté co byl 14 dní mimo," konstatoval Bílek.

Třiadvacetiletý středopolař má z comebacku na hrací plochu radost, ačkoliv s výhrou na konci by byl spokojenější. "Bohužel mě mrzí, že je to takový návrat, a není vítězný. Ale určitě zase budou vítězné zápasy, doufám, že příští týden jim to vrátíme. Cítil jsem se dobře a vydržel přes 70 minut, pak už jsem měl dost a řekl si o střídání," uvedl Bucha.

Na odvetu si Plzeňští věří

Bývalý reprezentant do 21 let věří, že fotbalisty Viktorie překvapivý výsledek správně nažhaví a příští čtvrtek v domácí odvetě velšského outsidera porazí a postoupí do závěrečné fáze kvalifikace. "Doufám, že tohle je jenom jeden zápas, který nás zase nakopne, a že doma je zválcujeme a postoupíme. Žádnou herní převahu neměli, žádné šance si nevytvořili a trestali nás z našich chyb," řekl.

TNS se dostali do čtyřbrankového náskoku díky gólu Blainea Hudsona a hattricku Declana McManuse, který dvakrát skóroval z penalt. Těsně před koncem plzeňský debakl zmírnili Jean-David Beauguel a střídající Adriel Ba Loua.

"Bohužel oni nás ztrestali za všechno, my jsme se kopali za uši. V rozhodujících situacích ve vápně, kde jsme to měli namazané na noze, na hlavě nebo při jakémkoliv závaru, jsme buď trefovali je, nebo nám to trvalo, nebo jsme ani nevystřelili. Oni naopak dvě penalty, jedna standardka a jeden protiútok a skončilo to takhle," konstatoval Bucha. "Dostat čtyři góly je hodně, bohužel stalo se. Buďme rádi za ty dva góly," přidal odchovanec pražské Slavie.

Další záložník Pavel Šulc už v páté minutě trefil tyčku a v závěru první půle při další velké šanci promáchl. "Pavel je kvalitní hráč a ukazuje to. Má velmi dobrý pohyb a v útočné fázi je velmi nepříjemný, hraje kolmo k soupeřově bráně, dovede obejít protihráče. To, na čem musí zapracovat, je zakončení. A on to ví," uvedl šestapadesátiletý kouč Bílek.

Podle Buchy se Západočeši v odvetě s TNS mohou odrazit od výkonu ze závěrečných minut v Cardiffu. "Je potřeba předvést kvalitní a důsledný výkon. Být opatrní do defenzivy, zlepšit se i do ofenzivy a pokračovat v tom, co bylo ke konci, kdy jsme měli velký tlak a střely. Do toho se musíme tlačit a věřím, že to obrátíme," prohlásil po utkání.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články