Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Martínez vyfasoval druhou žlutou, přesto správně chytal dál a stal se hrdinou i desperátem

Odveta čtvrtfinále Evropské konferenční ligy znamenala pro fotbalovou veřejnost velké školení o jednom málo známém pravidlu. Utkání mezi Lille a Aston Villou dospělo až do penaltového rozstřelu, během něhož hostující brankář Emiliano Martínez dostal druhou žlutou kartu. Přesto nebyl vyloučen a mohl Villans vychytat postup do semifinále, kde se střetnou s Olympiakosem Pireus. Ukázalo se, že slovenský rozhodčí Ivan Kružliak postupoval přesně v duchu pravidel.

Vzkaz Emiliana Martíneze z Aston Villy fanouškům Lille
zdroj: REUTERS

Bývalý gólman Arsenalu je pro příznivce ve Francii trnem v oku. Při penaltách totiž dokáže exekutory soupeře absolutně rozhodit, na duch fair play přitom nehledí. Ve finále mistrovství světa 2022 si rozstřel vychutnal a zničil Les Bleus sen o dalším titulu.

Ve čtvrtek večer se v Lille historie opakovala. Martínez vytáčel fanoušky, pod kůži se dostal i střelcům a zneškodnil dvě penalty Bin Táliba a Andrého.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Lille – Aston Villa

Přitom když svým gestem hned po první sérii opět provokoval tribuny a ukazoval, ať jsou zticha, sudí mu dal žlutou kartu – již druhou v zápase, první inkasoval za zdržování. Červená karta ale nenásledovala, což většinu fotbalové veřejnosti šokovalo.

"Po pravdě, i já jsem myslel, že ho vyloučili," přiznal po závěrečném hvizdu trenér anglického týmu Unai Emery. "Je mi líto, že to řeknu, ale tohle byl příšerný verdikt rozhodčího," křičel například komentátor Paul Dempsey z TNT Sports. Situaci vyhodnotil tak, že sudí si žlutou kartu rozmyslel a Martíneze pokáral jen slovně. Slovenský arbitr rázem čelil obrovské kritice i na sociálních sítích.

Neprávem. Kružliak velmi dobře věděl, co dělá. Žluté karty udělené během zápasu se totiž do penaltového rozstřelu nepřenášejí. "Hráč, který obdrží žlutou kartu během utkání i pokutových kopů, není vyloučen," potvrdila Mezinárodní pravidlová komise fotbalu (IFAB), nejvyšší rozhodcovská autorita. Pravidlo však platí až v posledních letech, proto čtvrteční nevšední příhoda vzbudila takový rozruch.

Emoce Emiliana Martíneze z Aston Villy během penaltového rozstřelu
zdroj: REUTERS

Martínez završil svou show v páté sérii. Po úspěšném zákroku se opět otočil k fanouškům Lille a předvedl tanec. Na okamžik ho přerušil Kružliakův hvizd, zatímco videorozhodčí kontroloval postavení brankáře v době kopu, ale po potvrzení gólu se Argentinec opět roztančil.

"Jsem na něj hrdý. Je to obrovská osobnost, chytil dvě penalty. Jedná se o našeho klíčového hráče," vyzdvihl kouč Emery.

Zatímco pro posledního zástupce Anglie v pohárové Evropě je Martínez hrdinou, ve Francii mu nemohou přijít na jméno. "Vůbec nechci mluvit o někom, komu chybí základy fair play," odsoudil brankáře Olivier Letang, prezident Lille.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články