Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kletba z Evertonu znovu zafungovala. United nezvládli vstup do sezony

Liverpool - Manchester United vstoupil do nové sezony v dohrávce 1. kola na hřišti Evertonu. A hned v úvodu chtěl napravit selhání z loňského ročníku. Tehdy v jednom z rozhodujících zápasů doma remizoval v šílené přestřelce 4:4 právě s Evertonem, což jej do značné míry stálo titul. Velká očekávání před zápasem navíc podtrhl příchod Robina van Persieho z Arsenalu. Nejlepší střelec loňské sezony však zůstal na lavičce. "Nechtěl jsem, aby jej pohltila nervozita," vysvětlil před zápasem trenér United Ferguson, proč nizozemského útočníka nedal do základní sestavy.

Robin van Persie a Wayne Rooney
zdroj: EPA autor: Peter Powell

Van Persieho místo tak zaujal Danny Welbeck, na levém kraji zálohy se představila další nová posila Šindži Kagawa. Ofenzivní záložník, který loni dovedl Dortmund k titulu, byl v prvním poločase asi nejviditelnějším hráčem v červeném dresu. Jinak vicemistr hrál spíše podprůměrně, naopak Everton brilantní týmovou prací a přímočarou, ale invenční hrou směrem dopředu zaskočil klub z Manchesteru.

Za Blues zářil univerzální Marouane Fellaini. Belgičan trávil většinu kariéry v Evertonu v defenzivní záloze, odkud řídil tempo hry, s klidem rozdával přihrávky a nesmírně cenný byl vždy i jeho fyzický fond. V dohrávce kola se však bez problému přesunul na post (pod)hrotového hráče, kde odehrál i památný dubnový zápas na Old Trafford. Fellaini tak neustále trápil Michaela Carricka na stoperu; záložník United zde musel zaskočit za zraněného Ferdinanda.

Fellaini se dostal také k první gólové příležitosti Evertonu, kdy přešel přes obranu Manchesteru, z velkého úhlu však trefil jen tyčku. Typické afro záložníka však již v druhém poločase figurovalo při gólu, když se Fellaini trefil hlavičkou z Gibsonova rohového kopu.

Everton ve své snaze vstřelit branku nepolevil ani po gólu na 1:0. Modří se zatáhli hluboko až za hranici pokutového území, aby United nemohli najít prostor z křídelních pozic a hůře se jim kombinovalo před šestnáctkou. Díky skvělé organizaci se jim přesně v tomto aspektu dařilo a United i přes přítomnost Kagawy, vynikajícího hráče do úzkých a přeplněných prostorů, nedokázali najít místa, přes která přejít.

Týmu z Liverpoolu pak nesmírně pomohl Fellaini, jehož cit pro nalezení pozice byl přímo neuvěřitelný. Dokázal vybojovat jakýkoliv odražený balon z vlastní šestnáctky, pod tlakem zpracovat a inteligentně přihrát do protiútoků, ze kterých Everton hrozil až do konce zápasu. Osman pak dokonce mohl z parádního voleje zvýšit na 2:0, nicméně jeho střela se odrazila od břevna zpět do hry.

V 68. minutě tak přišel očekávaný moment Robina van Persieho, když nahradil Dannyho Welbecka. Nizozemský kanonýr po vstupu na hřiště i přes bučení fanoušků Evertonu připravil výbornou přihrávku pro Kagawu, výběh brankáře Howarda však zabránil premiérovému gólu japonského záložníka.

Nová sezona tak začala, Manchester United však bude mít dost práce, aby zlepšil to, co jej de facto stálo titul – kreativitu ve středu pole. Ta chyběla i přes příchod Kagawy, který z křídelních pozic neměl dostatečnou možnost, jak vymyslet finální asistenci. United tak budou mít možnost napravit nepovedený start doma v sobotu proti Fulhamu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články