Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Profily týmů PL: QPR, Reading, Southampton, Stoke, Sunderland

Přinášíme vám profily všech týmů Premier League, jejich výhled do nové sezony a tipy na umístění. Kluby jsou rozděleny podle abecedy do čtyř článků po pěti, zde najdete rozbor QPR, Readingu, Southamptonu, Stoke a Sunderlandu.

Hráči QPR
zdroj: Getty Images autor: Chung Sung-Jun

QPR

Štěstí v neštěstí. Tak by se dal bezesporu nazvat závěr sezony v podání nováčka Queens Park Rangers. Ambiciózní klub s celou řadou známých jmen v sestavě totiž do posledního kola bojoval o holé přežití v nejvyšší soutěži a jediný bod ho dělil od propadu zpět do druhé ligy. Tomu by však majitelé QPR tentokrát chtěli zabránit, a proto opět vehementně posilovali. A fotbalisté, kteří přišli, nejsou žádní nazdárci.

Z Manchesteru United přišel známý korejský záložník Park Ji-Sung a již tak dost nabitý útok doplnil z Blackburnu mladík Junior Hoilett a zkušený Andrew Johnson. Obranu pak doplnili José Bosingwa z Chelsea a Ryan Nelsen z Blackburnu, na hostování Fábio z United a do brány přišel velezkušený Robert Green. Mark Hughes tak má na čem stavět a opětovný boj o záchranu by byl v této sezoně považován za velký neúspěch. Spíše se dá očekávat, že Rangers se budou pohybovat kolem klidného středu tabulky a mohli by potrápit i špičku tabulky. (paj)

Tip na umístění: 13. (Umístění v minulé sezoně: 17.)

Reading

V polovině sezony by si na postup Readingu do Premier League nevsadil vůbec nikdo. Nakonec však tým pod talentovaným manažerem Brianem McDermottem zažil fantastickou jízdu jarem 2012 a těžkou druhou ligu dokázal vyhrát o bod před Southamptonem. Klub v květnu převzal movitý ruský podnikatel Anton Zingarevič, nicméně ani ten se příliš do letního posilování nehrnul.

To může být Readingu osudné. Tým by v jiných ročnících měl větší šanci na záchranu, pohled na současný kádr však příliš optimismu do nadcházející sezony nepřidává. Reading měl loni problémy v útoku, které chce vyřešit nákupem Pavla Pogrebnyaka. Není však jisté, jestli náladový útočník zvládne dávat góly na týdenní bázi, a další možnosti také nejsou příliš povzbudivé. Vzhledem k tomu, kolik lepších kádrů již lze tipovat na sestup, McDermott bude mít hodně co dělat, aby pesimistické předpovědi odvrátil. (vma)

Tip na umístění: 20. (nováček)

Southampton

Nováček ligy pokračuje v tradici Norwiche, který se také dokázal během tří sezon vyšvihnout z třetí nejvyšší soutěže do Premier League. Je však těžké přesně určit, kde by Southampton mohl replikovat úspěch kanárků. Nigel Adkins je zdatný manažer, brilance Paula Lamberta mu však možná schází. Týmu také nepochybně chybí zkušenosti s Premier League, o to však bude hladovější dokázat, že do elity patří.

Zbrzdit a obrat o sebevědomí je však může hororový start do sezony, kde Southampton čekají City, United a Arsenal. Možná až přehnaně ambiciózní nákup Gastona Ramireze z Boloni za 11 milionů liber (zhr. 330 mil. korun) je na nováčka dosti nezvyklý, pomoci by také mohla jedna z nejlepších mládežnických akademií v Anglii. Střet s nevybíravou realitou hned zkraje sezony si však dost možná vybere své. (vma)

Tip na umístění: 19. (nováček)

Stoke

V době, kdy má každý tým ambice přesměrovávat se na atraktivní styl hry v jakékoliv její podobě, je tým jako Stoke trochu bizarně osvěžujícím prvkem ve fotbalu. Samozřejmě může být jejich styl dlouhých nakopávek, ručníkových autů a zákeřných skluzů zavrženíhodný, pakliže zrovna fandíte protivníkovi. Cesta do pravěku fotbalu, kdy si ještě tykal s rugby, však díky Stoke nikdy nebyla zábavnější.

Stoke však nelze bezbřeze pohrdat, protože nelze říct, že hrají špatně. Svůj vypracovaný systém často zvládají skvěle, jen jím nemohou dosáhnout vyšších příček a přitáhnout lepší hráče – proto se také spousta větších týmů pro a(tra)ktivní styl rozhodla i celkem pragmaticky. Přes všechny limity budou Stoke jednoznačně pokračovat v trendu i letos a sestupovým pozicím se bez problémů vyhnou. Když podobný úkol zvládli i loni, kdy navíc hráli Evropskou ligu, měli by letos pomýšlet i výše. (vma)

Tip na umístění: 12. (14.)

Sunderland

Možná se to fanouškům Sunderlandu tak úplně nezdá, ale zažívají historicky jedno z nejlepších období v dějinách klubu - nebo přinejmenším nejstabilnějších. Klub již dlouho nespadl z nejvyšší soutěže a rozhodně to na podobný osud nevypadá ani letos. Pod vedením zkušeného kouče Martina O'Neilla, který zářil v Aston Ville, mohou znovu očekávat další konsolidaci kádru a atak první poloviny tabulky.

Pomoci by v tom klubu měl skvělý záložník Sessegnon, mimochodem ve středu pole oplývá Sunderland velkou silou, tým ale ještě pořád dostatečně nenahradil odchod Darrena Benta. Toho se snažilo v loňské sezoně nahradit hned několik útočníků, ani nejznámějšímu z nich, dánskému Nicklasi Bendtnerovi, se však ročník 11/12 nepovedl podle představ. Martin O'Neill však bude tradičně dávat důraz na solidní obranu a efektivní přechod do útoku, v čemž je Sunderland nesmírně nebezpečný pro kvalitnější protivníky.

Tip na umístění: 11. (13.)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články