Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Profily týmů PL: Arsenal, Villa, Chelsea, Everton, Fulham

Přinášíme vám profily všech týmů Premier League, jejich výhled do nové sezony a tipy na umístění. Kluby jsou rozděleny podle abecedy do čtyř článků po pěti, zde najdete rozbor Arsenalu, Aston Villy, Chelsea, Evertonu a Fulhamu.

Henry zařídil výhru nad Sunderlandem
zdroj: ISIFA

Arsenal

Londýnský klub se musel v každém přestupovém období vypořádat s odchodem některého z nejzvučnějších jmen v sestavě. Až teď si však fanoušci začínají připouštět, že tato ztráta z nich dělá do jisté míry druhořadý tým. Ten sice nebude mít problém umístit se v nejlepší čtyřce, ale o titul se reálně budou bít spíš jiní. Odchod Robina van Persieho do United je bolestivý, zvlášť proto, že si hráč finančně tolik nepřilepší, aby mu fanoušci mohli vyčítat jeho chamtivost – van Persie chtěl trofeje, kterých se podle svého názoru v Arsenalu dočkat nemohl.

Jenže Arsenal v létě posílil, a to výborně. Dokonce tak, že to mohlo uspokojit van Persieho dosti vzletné požadavky, které nastínil trenéru Wengerovi na začátku léta při osobním setkání. Santi Cazorla, podle španělských expertů "nejlepší hráč La Ligy, který nehraje za Barcelonu nebo Real", posílil Arsenal z tonoucí se Malagy, zároveň přišli německý reprezentant Lukas Podolski a nejlepší střelec francouzské ligy Olivier Giroud. A snad si tak omen skutečnosti, že Arsenal na trofej nemá, van Persie v podstatě podřezal sám svým odchodem.

Avšak i přesto, že Arsenal nejspíš bude ve stínu dvou manchesterských klubů, výhled do nové sezony nevypadá vůbec špatně. Arsenal v Cazorlovi konečně získal hráče, který jim po stránce kreativity v loňské sezoně zoufale chyběl, klíčem do nové sezony ale bude také to, jak se nové posily dokáží prosadit a zapracovat se v týmu. Pokud to londýnský klub zvládne a pod novým asistentem a členem legendární obrany z počátku 90. let Stevem Bouldem zlepší defenzivní práci, bude velmi silný. Důležité bude také sledovat, jestli tým prodá defenzivního záložníka Alexandra Songa – a pokud ano, kým jej nahradí. (vma)

Tip na umístění: 3. (Loňské umístění: 3.)

Lescott střílí gól proti Aston Ville
zdroj: ISIFA

Aston Villa

Být fanouškem tradičního klubu z Birminghamu musel být při konci loňské sezony jedním z nejbezvýchodnějších zážitků. Villu, která se zachraňovala až v posledních fázích ročníku, vedl nenáviděný kouč Alex McLeish. Ten v předešlém ročníku sestoupil s městským rivalem Birminghamem a rok poté byl na nejlepší cestě vymazat z mapy druhé největší město Anglie ze dvou třetin. A po hororovém ročníku, který nakonec Villa zvládla, se McLeish i tak nechal téměř nevinně slyšet, že přece není důvod, proč by nezůstal i příští sezonu.

Fanoušci Aston Villy by v tu chvíli utrhli ruku za jakýkoliv náznak toho, že by v čele týmu jen o několik týdnů později měl stát nynější manažer Paul Lambert. Bývalý trenér Norwiche se svým předchozím klubem dokázal postoupit ve dvou letech o dvě patra anglických lig a i jako nováček Premier League skvělým taktickým umem a empatickou prácí s hráči obsadil výborné 13. místo.

Aston Villa tak má spoustu důvodů doufat, že by ještě lepšího výsledku měl Lambert dosáhnout letos. Skotský kouč tradičně přivedl nevyzkoušené hráče z nižších lig, nadějné hladové hráče ze zahraničí a s trochou štěstí by se mohl zbavit i pochybných jmen, která se mu potulují po soupisce. Tým by pak mohl doufat v mnohem lepší budoucnost. (vma)

Tip na umístění: 10. (16.)

Trenér Chelsea Roberto Di Matteo
zdroj: ISIFA

Chelsea

Chelsea v poslední sezoně vyhrála Ligu mistrů, ale v domácí soutěži se jí podle představ příliš nevedlo, když skončila až na 6. místě. Kádr Londýňanů v létě zažil velké zemětřesení, když do týmu přišlo hned několik mladých hvězd - Marko Marin z Werderu Brémy, Brazilec Oscar z Internacionalu a především Eden Hazard z Lille, o něhož stála celá špička Premier League. V nejbližší době se očekává ještě příchod pravého obránce Césara Azpilicuety z Marseille. Naopak kádr Blues opustilo hned několik zkušených hráčů v čele s legendou klubu Didierem Drogbou.

První úplnou sezonu zahájí na lavičce i manažer Roberto di Matteo, jenž v zimě nahradil neúspěšného Andrého Villase-Boase. Chelsea tak začíná novou kapitolu a dá se očekávat, že tým bude potřebovat nějaký čas na sehrání, což by se mohlo podepsat i na výsledcích. Di Matteo dokázal z veteránů vyválčit neuvěřitelné jednorázové výkony, které už se však na týdenní bázi nemusejí opakovat. Otázkou tak bude, jak se dokáží legendy týmu, jako je John Terry či Frank Lampard, vypořádat s tím, že možná na lavičce stráví víc času. Nové posily v sobě mají velký potenciál, hned ve své první sezoně se však nejspíš naplno neprojeví.

Tím, kdo by měl v nově budovaném týmu zazářit, je Fernando Torres. Španělský útočník, který doposud spíše kryl záda Drogbovi, by měl dostat prostor na to, aby opět prokázal, že je jedním z nejlepších světových útočníků. (paj)

Tip na umístění: 4. (6.)

Utkání Liverpool - Everton
zdroj: ISIFA

Everton

Předsezonní výhled Evertonu by se dal kopírovat ze sezony na sezonu – odejde důležitý hráč, peníze jdou do banku, do týmu přijde víceméně obskurní posila a zabudují se hráči z mládežnických výběrů. Everton pod Davidem Moyesem nabere tradičně pofidérní start do sezony a po Vánocích naopak skvělými výkony atakuje pohárové příčky.

Vypadá to tak, že se nic měnit nebude ani letos. V dosti podivném transferu odešel mladý talentovaný záložník Jack Rodwell do Manchesteru City, zastoupit by ho mohl další absolvent akademie Ross Barkley. Odešla dlouholetá opora týmu, útočník Tim Cahill, nicméně již v zimě Everton získal vynikající posilu, Nikicu Jelaviče z Glasgow Rangers. Tomu by měl v útoku pomáhat jeho bývalý spoluhráč Steven Naismith.

Napevno se vrátil také Steven Pienaar z Tottenhamu a Everton by i díky němu měl pokračovat v načrtnuté práci údržby pozic v horních patrech tabulky. Sympatický tým má kvalitní hráče (Jagielka, Baines, Heitinga, Fellaini…) na to, aby mohl pomýšlet i na vyšší pozice, bude však záležet na tom, jestli se konečně jednou vzchopí k dobrému startu do sezony. (vma)

Tip na umístění: 8. (7.)

Andrew Johnson (Fulham) a Shane Duffy (Everton)
zdroj: isifa.com autor: Alex Livesey

Fulham

Fulham sice nebude patřit k velkým favoritům na pohárové příčky, ale i tak se s tímto londýnským celkem musí počítat. Stačí si vzpomenout na slavný tah Evropskou ligou v roce 2010, kdy prohrál až ve finále s Atléticem Madrid po prodloužení 1:2.

V minulé sezoně Cottagers obsadili klidnou devátou příčku a do nového ročníku jdou hned s několika posilami do útoku, z Hamburku přišel Mladen Petrič a z Wiganu Hugo Rodallega. Velký otazník však visí nad v současnosti největší hvězdou Fulhamu Clintem Dempseym, jenž trénuje individuálně a o něhož vehementně usiluje Liverpool.

O napjaté situaci okolo Američana svědčí i fakt, že dostal od vedení Fulhamu pokutu 25 tisíc liber (asi 792 tisíc korun) za to, že odmítá za Fulham nastoupit a chce si vynutit přestup. "Řekl mi že tady nechce být, že chce odejít do klubu, který bude hrát o Ligu mistrů," řekl trenér Fulhamu Martin Jol. 

V případě ztráty střelce 17 branek z poslední sezony by se velká odpovědnost přenesla na Bryana Ruize, jenž přišel do Fulhamu v létě 2011 z Twente jako velká posila, ale úvodní sezona mu příliš nevyšla. Velkou silou Fulhamu však i přes případný odchod Dempseyho bude vyvážená záloha, kde loni zářil také Moussa Dembelé. Fulham tak i díky výbornému kouči Martinu Jolovi bude v závětří, dokud ale dokáže udržet kostru týmu, do první desítky se dostane pohodlně. (paj)

Tip na umístění: 9. (9.)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články