Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Kdo nahradí nenahraditelné? Blíží se El Clásico bez Ronalda a Messiho

V neděli ve čtvrt na pět odpoledne se ve Španělsku a přilehlém okolí (Evropa, Asie, Indie atd.) zastaví na dvě hodiny čas. Na stadionu Camp Nou se totiž střetnou lehké fotbalové jízdy Barcelony a Realu Madrid. Slavné El Clásico však bude poprvé téměř po jedenácti letech bez obou největších hvězd současného fotbalu Cristiana Ronalda a Lionela Messiho. Utkání budeme na webu ctsport.cz sledovat v podrobném textovém on-line přenosu.

Utkání Real Madrid - Barcelona
zdroj: EFE autor: Chema Moya

Ronaldo z Realu v létě přestoupil do Juventusu, ale s tím se počítalo. Že však nenastoupí ani jeho věčný rival Messi, rozhodl minulý víkend, kdy si slavný Argentinec ve španělské lize zlomil ruku. Messi přitom drží rekord El Clásica, dal už Realu totiž šestadvacet gólů a u dalších čtrnácti asistoval.

Když Barca vyhraje, náskok před svým věčným rivalem zvýší už na sedm bodů. Vzhledem k tomu, že z posledních šesti utkání vyhrál Real jediné (v úterý v Lize mistrů s Plzní doma 2:1, a to ještě s velkou dávkou štěstí) bývalý kouč španělské reprezentace Julen Lopetegui, jenž před sezonu nahradil úspěšného Zinedina Zidana toužícího zase chvíli po klidu, bude nejspíš na odchodu. Velké kluby zkrátka potřebují velké výsledky, a to tak, že hned.

Podle španělského deníku Marca může trenéra zachránit nejspíš Gereth Bale. Toho by si měl Lopetegui podle listu do neděle někam zavřít, aby se mu nezranil, což se mu stává poměrně často. "Pokud je v sestavě střelec, pak je to on. Je-li v kosmu někdo zranitelný, je to on. Pokud je hráč s osobností, pak je to on," tvrdí Marca s tím, že Bale je ten hráč, který může rozhodnout El Clásico a pomoci kouči udržet se v Realu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Barcelona - Inter Milán

BBC zase píše, že překonat "postronaldovskou kocovinu" pomáhá zatím nejvíc brazilský obránce Marcelo, který je nyní také nejlepším střelcem Realu, jenž se v útoku trápí a v obraně rozhodně není nepřekonatelný. Brazilec s bujnou hřívou na hlavě bude mít pro své útočné rejdy po křídle víc prostoru, když nebude muset hlídat Messiho.

S Ronaldem odešlo z Madridu nejméně čtyřicet gólů, jimiž zatěžoval konta soupeřů posledních osm sezon, a to už někde musí být znát. Loni Real skóroval v 73 zápasech za sebou, zatímco letos už ve čtyřech nedal gól. Ovšem Isco k tomu jasně řekl: "Nemůžeme plakat po někom, kdo tady nechtěl být." Ovšem zatím nikdo netuší, kdo portugalského elegána nahradí.

Podobný problém teď řeší v Barceloně, i když údajně jen zhruba na tři týdny, kdy Messi bude marodit. Kouč týmu Ernesto Valverde odpověděl krátce po zranění svého kapitána na otázku, jak jej chce nahradit, (ne)jasně: "Nevím." A Jordi Alba pak už jen dodal: "Messiho nemůže nahradit nikdo, je nejlepší na světě."

Nicméně řešení se nabízí mnoho – Sergi Roberto, Malcom, Rafinha... Tím nejpravděpodobnějším je Ousmane Dembelé, který přišel za víc než miliardu korun z Dortmundu. Ovšem podle BBC.com si musí na jeho hru – dlouhé držení míče a většinou zakončení namísto nahrávky – zvyknout zejména Luís Sárez, kterého to přivádí k nepříčetnosti. A právě uruguayský útočník nyní podle Marcy táhne útok katalánského klubu.

Marca také chválí obranu Barcelony, která v Lize mistrů nepustila Inter Milán k ničemu vážnějšímu, a zvláštní pochvalu si odnesl gólman Marc-André ter Stegen. "Je to zeď, jeden z nejlepších gólmanů vůbec. Dodává spoluhráčům klid." Zatímco BBC tvrdí, že Real má "alarmující nedostatek skutečných brankářů."

Už v neděli se uvidí, který z obou gigantů našel lepší náhrady za své hvězdy.

Zdroj
bbc.com, marca.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články