Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spartu čeká cesta do Nizozemska, jde na PEC Zwolle

Nyon (Švýcarsko) – Pražská Sparta, poslední český účastník v evropských pohárech, se dozvěděla soupeře pro 4. předkolo Evropské ligy. Čeká ji nizozemský vítěz poháru PEC Zwolle. Sparta začne 21. srpna na hřišti soupeře, domácí odveta se hraje o týden později.

Zwolle v minulé sezoně vyhrálo Nizozemský pohár, když ve finále rozstřílelo 5:1 Ajax. Klub si tak zajistil historicky první účast v evropských pohárech, protože v nejvyšší soutěži pravidelně hraje ve spodní polovině tabulky, a třikrát už dokonce sestoupil.

"Zwolle nesporně kvalitu má, protože i když hrají v Evropě poprvé, dokázali to vítězstvím v holandském poháru," uvedl trenér Vítězslav Lavička a připomněl, že před dvěma lety Pražané vyřadili jiný nizozemský celek Feyenoord. "To jsou pochopitelně příjemné vzpomínky," poznamenal.

Spartu navíc čeká pro letní měsíce netradiční zážitek. Zwolle, které o víkendu porazilo Ajax i v Superpoháru, totiž českého mistra přivítá na stadionu Ijsseldelta s umělým povrchem. "Je to hodně specifické, zažil jsem to už s Libercem v Lužnikách proti Spartaku Moskva, kde shodou okolností tehdy hrál Radek Kováč," řekl Lavička.

Zkušenosti se Zwolle má ze sparťanského kádru záložník Lukáš Mareček, který si proti němu zahrál během hostování v Heerenveenu. "Jednou jsme s nimi remizovali, jednou jsme vyhráli," prohlásil. "Jejich umělá tráva je velkou zvláštností, ale postup je určitě v našich silách. Uděláme pro něj všechno," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Los Evropské ligy UEFA

Čeká nás klasický holandský soupeř, myslí si Švejdík

V nizozemské lize působil také obránce Ondřej Švejdík, který strávil čtyři roky v Groningenu. Proti Zwolle ale nikdy nehrál. "Tehdy byli ve druhé lize, ale dobře znám jejich současného trenéra Rona Janse, který mě vedl v Groningenu," uvedl. "Myslím, že nás čeká klasický holandský soupeř. Tyhle týmy obvykle moc dobře nebrání, ale budou útoční, protože tam mívají velkou kvalitu," prohlásil Švejdík.

Spokojenost po losu zavládla i v Nizozemsku. "Z výsledku mám radost," řekl technický ředitel klubu Gerard Nijkamp. "Soupeře dobře známe, protože do České republiky často jezdí náš hlavní skaut a právě s ním jsem Spartu viděl hrát," dodal.

O poznání těžšího soupeře dostal Apollon Limassol s českým útočníkem Janem Rezkem, který nastoupí proti Lokomotivu Moskva, zatímco Dněpropetrovsk se stoperem Ondřejem Mazuchem a brankářem Janem Laštůvkou čeká Hajduk Split. Trabzonspor s obráncem Ondřejem Čelůstkou vyzve Rostov, Young Boys Bern s Janem Lecjaksem si zahraje proti Debrecínu a Spartak Trnava s Martinem Vyskočilem čeká Curych.

Los 4. předkola fotbalové Evropské ligy:

PEC Zwolle - Sparta Praha, FK Sarajevo - Mönchengladbach, Apollon Limassol (Rezek) - Lokomotiv Moskva, Astana - Villarreal, Young Boys Bern (Lecjaks) - Debrecín, Spartak Trnava (Vyskočil) - Curych, Karabach - Twente Enschede, HJK Helsinky - Rapid Vídeň, Omonia Nikósie - Dinamo Moskva, Asteras Tripolis - Maccabi Tel Aviv, Dněpropetrovsk (Mazuch, Laštůvka) - Hajduk Split, Trabzonspor (Čelůstka) - Rostov, RNK Split - FC Turín, Lyon - Astra Giurgiu, Zimbru Kišiněv - PAOK Soluň, Neftči Baku - Partizan Bělehrad, Elfsborg - Rio Ave, Karabükspor - St. Etienne, Panathinaikos Atény - Midtjylland, Grasshopper Curych - Club Bruggy, Rijeka - Šeriff Tiraspol, AEL Limassol - Tottenham, Dinamo Minsk - Nacional Funchal, Petrolul Ploješť - Dinamo Záhřeb, Aktobe - Legia Varšava, Lokeren - Hull, Ruch Chorzów - Metalist Charkov, PSV Eindhoven - Šachťor Soligorsk, Stjarnan (Isl.) - Inter Milán, Feyenoord Rotterdam - Zorja Luhansk, San Sebastian - Krasnodar.

Zdroj
ČTK, www.sparta.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články