Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Místo postupu výprask. Plzeň prohrála s Ploještí a v pohárech končí

Plzeň – Třikrát v řadě se dostali do základní skupiny evropských pohárů, letos však fotbalisté Plzně podobný úspěch nezopakují. Viktoria totiž po úvodní remíze 1:1 nezvládla odvetný duel 3. předkola Evropské ligy s rumunským Petrolulem Ploješť a po prohře 1:4 na evropské scéně končí.

Zklamaní fotbalisté Plzně
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

Viktoria potvrdila černý týden českého fotbalu, když v předkolech vypadli Sparta, Liberec i Mladá Boleslav. Plzeň, která takto brzy skončila naposledy v roce 2010 s Besiktasem, prohrála teprve potřetí z dosavadních 22 zápasů v předkolech, doma dosud navíc v pohárech prohrála jen s velkokluby Fenerbahce, Manchesterem City a Bayernem Mnichov.

Ploješť už před utkáním slibovala útočnou smršť a na hřišti to naplnila. I Plzeň hrála odvážně a hra se přelévala ze strany na stranu. Do první velké šance se dostával Bakoš, který mohl jít sám na brankáře, ale od Koláře dostal dlouhou přihrávku.

Naopak ve 20. minutě udeřili hosté z první vážné šance. Po faulu Hubníka zahrál ze 35 metrů přímý kop De Lucas a na zadní tyči našel zcela volného Teixeiru, který z úhlu prostřelil Kozáčika.

Plzeň se snažila rychle odpovědět a po půl hodině hry měl na kopačce vyrovnání Pilař. Po rychlé akci po pravém křídle a zpětné přihrávce Koláře se plzeňský křídelník ocitl na penaltě úplně sám, jenže prováhal ideální možnost pro střelu.

V osmatřicáté minutě tak opět udeřila Ploješť. Hvězdný útočník Mutu, který tentokrát nastoupil v základu, se na polovině dostal k míči, obránci Plzně proti němu včas nevystoupili a rumunský kanonýr krásnou ranou z dvaceti metrů překonal Kozáčika. Viktoriáni ale okamžitě dokázali odpovědět. Pilař se ve vápně obtočil kolem obránce a ranou k tyči překonal Pecanhu.

Jenže ještě do poločasu Ploješť definitivně rozhodla. Hubník udělal obrovskou chybu v rozehrávce, míč se dostal na levém křídle k Mutuovi, jenž našel centrem hlavu De Lucase a ten zcela osamocený hlavou zamířil přesně.

Plzeň v ten moment musela vstřelit k postupu tři branky. Alespoň jiskru naděje mohl v pětapadesáté minutě vykřesat Kolář, ale jeho tečovaný pokus vyškrápl brankář rumunského celku nad branku.

Jinak si ale Viktoria proti dobře bránícímu soupeři i přes převahu nebyla schopna nic vytvořit. Ploješť se naopak snažila přecházet do rychlých protiútoku a čekala na další chybu svého soupeře. A ta přišla v sedmašedesáté minutě. Procházka špatně rozehrál. Po Texeirovém pasu se dostal před Kozáčika Tamuz a překonal slovenského brankáře po čtvrté v utkání.

Západočeši se v závěru ještě s výsledkem něco snažili udělat, ale Kolář ani Vaněk gól nevstřelili, a Plzně tak poprvé od roku 2010 bude chybět v evropských pohárech.

Viktoria Plzeň - Petrolul Ploješť 1:4 (1:3)

Branky: 40. Pilař - 20. Teixeira, 38. Mutu, 43. De Lucas, 69. Tamuz. Rozhodčí: Millot - Luzi, Zakrani (všichni Fr.). ŽK: Řezník, Horváth, Procházka, Hubník - Tamuz. Diváci: 10 521. První zápas: 1:1, postoupila Ploješť.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hubník, Procházka, Limberský - Hořava (73. Vaněk), Horváth - Petržela (66. Tecl), Kolář, Pilař - Bakoš (53. Chramosta). Trenér: Uhrin ml.

Ploješť: Pecanha - Alcénat, Gerlado Alves, Gerson, Fanchone - De Lucas, Hoban - Nepomuceno (64. Mustivar), Mutu (73. Albín), Teixeira (83. Marinescu) - Tamuz. Trenér: R. Lucescu.

Dušan Uhrin (trenér Plzně): "Chtěli jsme začít aktivně, to se povedlo, ale znovu se ukázala naše nezodpovědnost při bránění standardky. Nevím, kdo tam měl být. Ten první gól nás poznamenal, dělali jsme hrubé chyby a soupeř byl velmi produktivní. Z každé nebezpečné situace dal gól. My si za to ale můžeme sami, porazili jsme se sami. I tím, že jsme neproměňovali šance, ale především chybami. Musíme si zanalyzovat, proč děláme takové chyby. Určitě se na nás projevilo, že ta příprava byla krátká, zvláště když se reprezentanti zapojili později, ale měli bychom být dostatečně rozehraní na to, abychom nedělali takové chyby. Zda to může ohrozit moji pozici, je otázka na vedení."

Razvan Lucescu (trenér Ploješti): "Musím pochválit své hráče, protože do toho dali všechno, co mohli. Dokázali, že mají kvalitu a že mohou postoupit i přes zkušenějšího a úspěšnějšího soupeře. První gól byl velice důležitý, měli jsme štěstí, že jsme skórovali jako první, pak už bylo všechno mnohem jednoduší. A když jsme dali na 3:1, tak to bylo jasné. Pokud si vezmu oba zápasy, tak jsme si postup zasloužili. I doma jsme hráli dobře a tady výborně."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy