Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Sparta udělala velice dobře, že se podívala na Balkán a koupila Plavšiče, míní srbský expert

Praha – Sparťanská přestupová smršť zatím vyvolává u fanoušků i odborníků spíše rozpaky. Jeden hráč, který se ale za své výkony v úvodních dvou zápasech sezony nemusí stydět, je Srdjan Plavšič. Srbský křídelník si odbyl hned svou premiéru proti svému bývalému klubu, Crvené Zvezdě Bělehrad, kterou teď bude chtít i vyřadit v Evropské lize. Zároveň má podle srbského publicisty Igora Mladenoviče předpoklady k tomu, aby byl pro Spartu vynikající posilou.

Srdjan Plavšič
zdroj: AC Sparta Praha

Jak hodnotíte novou posilu Sparty Srdjana Plavšiče? Jak velký je jeho potenciál?

Myslím, že je to velice dobrý přestup jak pro hráče, tak pro klub. Plavšič je ke svému mladí velice zkušený. V 21 letech hrál pravidelně dva a půl roku v lize za Crvenou Zvezdu a také párkrát oblékl dres seniorské reprezentace. Potřeval se ale posunout, aby se zlepšoval. A myslím, že Sparta je na to nejlepším klubem, protože je to tým, kde může hrát pravidelně a kde jeho vlastní styl hry bude adekvátní pro to, jak by Sparta mohla hrát.

Má nějaké výrazné slabiny?

Samozřejmě je velice malý, má jenom 166 centimetrů, takže pro něj jako pro hráče na křídle může být nevýhodou nedostatečná fyzická síla. Ale už ukázal, že to pro něj není velký problém. Je tak technicky zdatný a rychlý, že si dokáže poradit s jakoukoliv situací a určitě bude schopný se vypořádat s výzvami české ligy. 

Na jakých postech v Srbsku hrál?

Nejdřív hrával ve středu, ale pak se potýkal s defenzivními záložníky a stopery, kteří byli vyšší a silnější než on. Takže se časem přesunul na křídlo, i když to není klasický křídelník, který jezdí po lajně. Je to spíš dynamický tvořivý hráč, který si zasekne a může hrát všude možně v ofenzivní záloze.

Takže myslíte, že by mohl hrát i roli desítky?

Za mě by mohl klidně hrát i roli desítky, je to celé o tom, co z něj Sparta chce udělat. Vyzdvihl bych jeho přehled na hřišti, který má velmi dobrý, technické schopnosti, protože je velice těžké sebrat mu míč. To z něj všechno může udělat dobrého středního kreativního záložníka. A podle mě nejlepší způsob, jak ho využít, by bylo dát mu prostor, ať se pohybuje napříč mezi obranou a zálohou soupeře. Ne ho jenom postavit na levou stranu, i když takhle hrál i v Crvené Zvezdě.

To, že byl schopný hrát kdekoliv na těchto pozicích, dokumentuje to, že byl stejně dobrý na levé, jako na pravé straně, kde hraje v mládežnických reprezentacích Srbska. Na levé straně může být klasickým křídelníkem, který zůstane u lajny a bude hodně centrovat, na pravé straně si zase může zaseknout a hrát úplně jiným způsobem.

Zmiňoval jste, že přestup do Sparty je pro něj teď ideání. Ale dobří hráči z Balkánu nebo obecně východní Evropy nešli vždy do české ligy. Proč si tedy myslíte, že Plavšiče neangažovaly větší evropské kluby?

Byl často skautován kluby z elitních evropských lig. Vím, že ho málem získal skotský Celtic. Takže to není o tom, jestli tyhle kluby přitahoval nebo ne, ale spíš o jeho fyzických vlastnostech. Kluby z Anglie nebo Skotska se vždycky budou spíš zdráhat nákupu fotbalisty s výškou pod 170 centimetrů. Je velice nezvyklé, aby hráč s takovýmito vlastnostmi šel hned z domácí ligy do elitních pěti evropských lig.

Ale nemusí tedy být malá výška překážkou, aby se prosadil i na úrovni evropských pohárů?

Podle mě je velice důležité se podívat i za jeho fyzické vlastnosti a víc na to, jak hraje v ofenzivní záloze. Plavšič dokáže skvěle vynahradit nedostatek centimetrů excelentním přehledem na hřišti a technickými schopnostmi. 

Jak tedy hodnotíte tento přestup ze strategického hlediska? Tolik přestupů do české ligy nebývá, mládežnický reprezentant v brzkém věku a s velkou perspektivou.

Podle mě je obecně velice dobrý nápad od Sparty, že se podívala do jihovýchodní Evropy jako na klíčový trh. Podívejte se na Nemanju Matiče, který překonal přestupem do Manchesteru United srbský rekord. Začínal v srbské lize, odkud přestoupil do Košic a pak až do Chelsea. Takže myslím, že tohle je dobrá přestupní stanice.

Česká liga, stejně jako slovenská a ostatně dalších pár soutěží ve střední Evropě, jsou na té úrovni mezi elitními ligami a tou srbskou, kde bohužel kluby od války nejsou schopné operovat na stejné úrovni jako dříve. A finančně to taky dává smysl, protože tohle jsou hráči, kteří nejsou moc drazí, takže kluby jako Sparta si tam mohou najít kvalitní hráče za nevelké prostředky.

Myslíte, že česká liga má v tomto ohledu nějakou reputaci v Srbsku a v balkánských zemích, zejména Bosně?

Ještě ne, protože tolik přestupů na této trase se zatím neuskutečnilo. Je to velice nový most, v téhle chvíli trh funguje tak, že nejlepší srbští nebo chorvatští hráči zamíří spíše do Itálie, Portugalska, někdy i do Španělska, tyhle tři země mají opravdovou reputaci. Většina klubů z těchto zemí mají své stálé skauty v Srbsku a Chorvatsku, Benfica už v posledních letech koupila přes deset srbských hráčů, počínaje Matičem, který se tu opravdu vyšvihl mezi elitu mezi dvěma působeními v Chelsea.

Co tedy hraje pro Spartu a další české kluby?

Česká liga má v současnosti dobrou příležitost, aby na balkánský trh vstoupila, vytvořila si kontakty a posílala sem skauty. Dává to smysl čistě kvůli geografické blízkosti, ale taky kvůli kulturní blízkosti mezi slovanskými národy, a samozřejmě i co se týče peněz, jak už jsem zmínil. České kluby jako Sparta Praha jsou přitom finančně mnohem silnější než nejlepší kluby ze Srbska a Chorvatska.

Má ale třeba Sparta šanci koupit hráče, které chtějí týmy z Itálie nebo Španělska?

Pravdou je, že nejlepší srbští a chorvatští hráči možná nepřestoupí do české ligy, protože nemají kontakty a reputaci. Pak jsou tu ale hráči, kteří patří do jakési druhé kategorie těsně pod největšími nadějemi, právě jako třeba Srdjan Plavšič. Tím vůbec nechci říct, že by byli druhořadí – působí v mládežnických reprezentacích a stále se potřebují zlepšovat, než se doopravdy prosadí v nejlepších pěti evropských ligách. A já jen doufám, že tento přestup Plavšiče do Sparty se povede, abychom podobných transferů viděli více.

Plavšič patří do velice úspěšné srbské generace (zlato z ME do 19 let a MS do 20 let), i když v obou týmech na závěrečných šampionátech přímo nefiguroval. Myslíte, že okolo těchto mladíků panuje v Srbsku dojem, že to bude zlatá generace budoucnosti?

Samozřejmě, vyhrát MS dvacítek byl obrovský úspěch pro zemi, jako je Srbsko. Když se podíváte na předchozí vítěze, jsou tam Francouzi s Pogbou, Portugalci, Brazilci apod. Země s obří fotbalovou tradicí a generace, které potom většinou vybojují velké výsledky na seniorské reprezentační úrovni. Takže když se reprezentace vrátila z mistrovství světa z Nového Zélandu, v ulicích Bělehradu propukly velké oslavy. Ale povyk z vás špičkového hráče neudělá. Je potřeba hodně tvrdé práce, aby se hráč dokázal z mládežnické úrovně prosadit i na seniorské úrovni, odváděl kvalitní výkony a hrál pravidelně.

A jak to s mladými Srby teď v tomto směru vypadá?

Problém je, že mnozí hráči přestoupili do velkých klubů, kde toho pak moc neodehráli. Nejlepší hráč této generace, který je mimochodem typově velice podobný Plavšičovi, je Andrea Živkovič, který byl zřejmě nejlepším hráčem na MS dvacítek. Minulou sezonu odešel do Benfiky, jenže nenastupoval minimálně. Výsledkem toho byl, že stejná generace vypadla na Euru jednadvacítek už ve skupině. To všechno nám potvrdilo, že když jste nejlepší mezi dvacetiletými, neznamená to ještě, že budete nejlepší i na seniorské úrovni. Ať už to byl Živkovič, Grujič, který je teď v Liverpoolu, nebo další, žádný z těchto hráčů se za poslední dva roky dostatečně neposunul dál.

Takže pro vás je tedy Plavšičova volba Sparty ideální.

Ano, mohl jít do většího klubu v západní Evropě, ale nenahrál by toho tolik, co zřejmě teď odehraje ve Spartě. Navíc když se podíváte na nejlepší hráče v Srbsku na seniorské úrovni, nemuseli nutně být nejlepší na mládežnické úrovni. V téhle chvíli je Dušan Tadič nejefektivnějším srbským hráčem, a přitom měl velice skromnou mládežnickou kariéru. Nezačínal jako největší naděje, v mládežnických reprezentacích byl na lavičce, ale pak přestoupil do Nizozemska a pak až Anglie. A Plavšič teď doufám půjde podobným směrem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články