Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vízek odepsal Spartu z boje o titul. U nás jsou lepší trenéři než Stramaccioni, myslí si

Praha – Start do nové sezony fotbalistům Sparty nevyšel a na výkony svěřenců italského trenéra Andrey Stramaccioniho nepadají pozitivní slova. Jedním z tvrdých kritiků je i bývalý reprezentant Ladislav Vízek, podle kterého nová cesta Pražanů k úspěchu nepovede a už nyní je odepsal z boje o titul. Pustil se také do drahých posil, jež v jeho očích nepřinesou očekávanou kvalitu.

Zklamaný David Lafata
zdroj: ČTK/AP

Dlouho očekávaný a ostře sledovaný start nového ročníku Spartě vůbec nevyšel. V úvodním duelu 3. předkola Evropské ligy s Crvenou Zvezdou Bělehrad prohrála 0:2 a v domácí soutěži doma uhrála s Bohemians pouze remízu 1:1. Nově budovaný tým, který v létě posílilo deset hráčů a kouč Andrea Stramaccioni, se tak okamžitě stal terčem tvrdé kritiky.

Nejčastěji je Pražanům a italskému trenérovi vyčítáno, že do týmu přišlo až příliš nových a drahých posil, které budou potřebovat čas na aklimatizaci. Přitom Sparta potřebuje výkony hned na startu. Tento přístup se nelíbí ani Ladislavu Vízkovi.

"Sparta koupila hotové hráče, kteří by neměli mít problém se sehráním. Přišlo jich však opravdu moc. Deset fotbalistů Spartu zasáhlo a nemohou se s tím nějak srovnat. Vidíte, že jdou od neúspěchu k neúspěchu. Hlavní cíl byl Evropská liga a v odvetě to budou mít velice těžké," prozradil v pořadu Devadesátka známý fotbalový kritik.

Velký kámen úrazu Sparty vidí Vízek zejména v osobě bývalého kouče Interu Milán či Panathinaikosu Athény Stramaccioniho, jenž je kritizován za to, že týmu zatím nedal žádnou tvář, není schopen najít ideální jedenáctku a výkonu chybí větší organizace.

Vízek si dokonce myslí, že při angažování Stramaccioniho majitel Sparty Daniel Křetínský udělal chybu a měl volit spíše mezi domácími kouči. "U nás by se našel daleko šikovnější trenér, jelikož zná poměry. Jsou tam jazykové bariéry. Myslím, že Stramaccioni je teď v situaci, kdy neví, co dělat," komentoval Vízek s tím, že nerozumí ani velkému realizačnímu týmu.

"Sparťanští fanoušci jsou zděšeni. Kamarád mi říkal, že kde Stramaccioni byl, nezanechal dobrý dojem. V Řecku měl tu samou anabázi. Koupil deset hráčů a mají tam s tím problém dodnes," popsal.

Právě posily jsou další věcí, která Vízkovi není úplně po chuti. Ať už co se potenciální výkonnosti týká, tak také kvůli vysokým finančním nárokům. "Majitel Křetínský má zřejmě v trenéra velkou důvěru. Stramaccioni má zase manažery, kteří mu sem chrlí hráče. Z toho mají prospěch zejména agenti," nebál se kritiky.

"Nevidím tam nic koncepčního. Ten (Srdjan) Plavšič, ještě dejme tomu, ale nemyslím si, že to jsou obrovské hvězdy. Třeba Ben Chaima jsem moc neznal. Jsou to spíše hráči, co jsou rádi v Praze. Jsou v letech, a jestli nejsou za zenitem, tak na jeho hraně," řekl.

I kvůli tomu Vízek už nyní vyřadil Spartu ze seznamu hlavních aspirantů na titul, který s největší pravděpodobností zajistí i přímý postup do Ligy mistrů. "Favorité na titul byli tři, ale jeden klub se toho dobrovolně vzdal. Slavia a Plzeň jdou dobrým směrem a vidíte, co se děje ve Spartě. Mám pocit, že to neukočírují," dodal.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články