Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Plzeň se chystá pokořit druhý tým italské Serie A

Neapol – Podruhé v řadě vstupují fotbalisté Plzně do jarních bojů v Evropské lize. Loni byli Viktoriáni blízko postupu přes německé Schalke, nyní je čeká soupeř možná ještě o stupínek těžší – druhý tým italské Serie A Neapol. "Jsme mnohem zkušenější než před rokem a hráči se z utkání určitě nerozklepou," hlásí trenér Pavel Vrba. Plzni nahrává, že Neapol by mohla v utkání šetřit největší hvězdy. Textový on-line přenos z duelu přinese náš web dnes od 19:00.

Do Itálie, kde večer Viktoriáni nastoupí k úvodnímu utkání 2. kola Evropské ligy, cestují plzeňští hráči s touhou potvrdit povedené výsledky ze zimní přípravy. V osmi přípravných utkáních Plzeň hned sedmkrát zvítězila a porazila i silný moskevský Lokomotiv. Plzeňským se dařilo nejen výsledkově, ale i střelecky, celkové skóre se zastavilo až na výsledku 36:10.

V Evropské lize proti Viktorii ale stojí silný soupeř ve skvělé formě, a jelikož italská liga nemá zimní přestávku, neschází Neapoli ani zápasový rytmus. "Víme, že Neapol má mimořádnou formu, protože v italské lize v tomto roce ještě neprohrála. Udělali jsme ale vše pro to, abychom byli důstojným soupeřem. Viděli jsme všechny jejich zápasy a jsme maximálně připravení," věří trenér Vrba.

Před rokem Plzeň se Schalke dvakrát remizovala 1:1 a vypadla až v prodloužení odvety. I tentokrát by se jí remíza se vstřeleným gólem na kontě zamlouvala. "Nula nula by bylo dobré, ale vstřelený gól venku má větší cenu," řekl stoper Václav Procházka, který bude po zranění už připravený nastoupit.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň odlétá do Neapole s cílem uhrát přijatelný výsledek

Koho místo Ďuriše?

Chybět bude naopak trenéru Vrbovi Michal Ďuriš, který má poraněné vazy v koleni. Ten byl v přípravě jasnou volbou na levý kraj zálohy, je tak otázkou, koho Vrba na tento post vyšle proti útočně naladěné Neapoli. Na levém kraji zálohy může nastoupit nedávná posila z Jablonce Jan Kovařík nebo třeba ze Sparty hostující Martin Zeman, v posledních přípravných zápasech však na tomto postu dostával nejvíce prostoru navrátilec z hostování v Boleslavi Marin Fillo.

"Mám dokonce dva otazníky v sestavě, ale už se mi to rýsuje. Definitivně to rozhodneme v den zápasu," řekl trenér Pavel Vrba. Na hrotu se s nejvyšší pravděpodobností představí největší zimní posila Stanislav Tecl, tradiční útočná jednička Plzně – Marek Bakoš – tak asi skončí jen na lavičce.

Cavani děsí obránce, do hry ale možná nezasáhne

Při pohledu na ofenzivní sestavu Neapole v čele s kanonýrem Edinsonem Cavanim, který je se sedmi góly nejlepším střelcem Evropské ligy, už asi naskakuje plzeňským obráncům husí kůže. "Trojice Hamšík, Panděv, Cavani je hodně silná. Jsou tam i další hráči. Také dávají hodně gólů ze standardních situací. Na to si budeme muset dát pozor," varuje Vrba.

V posledním utkání Neapol ale jen remizovala 1:1 s Laziem a podle útočníka římského klubu Jana Kozáka měla Neapol ve vzájemném utkání pořádnou porci štěstí. Řadu chyb v obraně neapolských ale Lazio nedokázalo využít. Pokud by prý předvedla Neapol podobný výkon i s Plzní, mohli by Západočeši pomýšlet na výhru.

Otázkou je, v jaké sestavě Neapol nastoupí. V základní skupině dávala totiž prostor náhradníkům. Nyní navíc bojuje o italský titul. Je tedy možné, že nastoupí náhradní brankář Rosati, obměněn zřejmě bude střed zálohy a na stoperu dostane šanci nový hráč Rolando.

Původně se spekulovalo i o tom, že kouč Walter Mazzarri bude šetřit také hvězdu Cavaniho. Ten by nakonec ale měl hrát. "Neapol síly rozkládá, takže nevíme, v jaké sestavě nastoupí. Sami budeme překvapeni. Jsme ale připraveni na všechny varianty," ujistil Vrba.

Napodobí Plzeň Boleslav?

Pokud by Plzeň zvítězila, byla by teprve druhým českým celkem, který dokázal zvítězit na italské půdě. Dosud se to podařilo pouze Mladé Boleslavi, která v roce 2007 porazila Palermo. Utkání Plzeň-Neapol začne v 19:00. Hlavním rozhodčím je Nizozemec Pol van Boekel. Plzeň by v hledišti mělo podporovat sedm stovek fandů.

Krom Plzně se na svůj zápas s Chelsea chystají i fotbalisté Sparty. Program 2. kola Evropské ligy nabídne ještě dalších 14 zápasů, mimo jiné střetnutí bohatého Petrohradu a anglického Liverpoolu. Objevit by se ve zbylých duelech mohla i pětice českých fotbalistů. Ve hře mohou být záložník Jaroslav Plašil z Bordeaux, obránce Michal Kadlec z Leverkusenu, útočník Libor Kozák z Lazia Řím a duo z Dněpropetrovsku brankář Jan Laštůvka a stoper Ondřej Mazuch. 

Program úvodních utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:

18:00 Zenit Petrohrad - Liverpool, Machačkala - Hannover,

19:00 Sparta - Chelsea, Neapol - Plzeň, BATE Borisov - Fenerbahce Istanbul, Levante - Olympiakos Pireus, Dynamo Kyjev - Bordeaux (Plašil), Leverkusen (Kadlec) - Benfica Lisabon, Ajax Amsterodam - Steaua Bukurešť,

21:05 Inter Milán - Kluž, Newcastle - Charkov, Stuttgart - Genk, Atlético Madrid - Kazaň, Basilej - Dněpropetrovsk (Laštůvka, Mazuch), Mönchengladbach - Lazio Řím (Kozák), Tottenham - Lyon. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články