Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Plzeň a Sparta chtějí proti Hapoelům udělat důležitý krok za postupem

Praha - Oba týmy spolu v současnosti bojují na hřišti i mimo něj více než kdy jindy, oba jsou však před čtvrtečním zápasem téměř v totožné pozici. Plzeň i Sparta chtějí v Evropské lize porazit své izraelské soupeře a udělat další důležitý krok za postupem ze skupiny. V té zatím mají tři body, vyhrály svůj první domácí zápas a jen těsně prohrály ten druhý s největším favoritem skupiny. Oba týmy však přitom momentálně v lize nejsou v ideální kondici. Z duelu Sparta - Šmona přinese náš web od 19:00 on-line reportáž. Utkání Hapoelu Tel Aviv s Plzní sledujte ve čtvrtek od 20:45 na ČT sport a našem webu.

Plzeň nedokázala vyhrát ve čtyřech ligových zápasech po sobě, naposledy pouze remizovala doma v zápase kola s Jabloncem 1:1. "Vím, že se psalo o krizi, ale podle mě se můžeme bavit jen o střelecké a bodové krizi. Co se týká herního projevu, tak ten se z naší strany nemění a je stále kvalitní. Cesta, kterou jsme se vydali, je správná a uhýbat z ní nebudu. Pokud budeme dál předvádět podobnou hru, góly přijdou," řekl Vrba.

Střelecké trápení považuje spíše za psychologický problém. "Těžko se na tom pracuje. Jsou hráči jako Messi, kteří dají z pěti šancí čtyři góly, a někteří hráči nedají gól ani z deseti šancí. Je to o určité jistotě, psychice a štěstí. Koncovku trénovat můžeme, ale střílet z malého vápna do prázdné brány, to jsme na tréninku ještě nedělali," prohlásil Vrba.

Plzeň se trápí, Tel Aviv válí. Ne však v Evropě

Zatímco jeho celek se v domácí soutěži nedokázal naplno prosadit od 15. září - tedy zápasu se Spartou a z něho vyplývající aféry, jejíž podstata stále není známa -, jeho čtvrteční soupeř Hapoel Tel Aviv ztratil body jen v jednom ze šesti zápasů. V Evropě se však trápí - s Atlétikem prohrál 0:3 a s Coimbrou jen remizoval 1:1.

David Limberský si však myslí, že Hapoel bude i tak těžší soupeř než portugalský vítěz poháru. "Hapoel bude podle mě o malinko silnější než Coimbra, kterou jsme doma porazili. Jsou kombinační, rychlí a v domácím prostředí budou určitě nepříjemní. Pozor si musíme dát na jejich rychlé útočníky," tuší plzeňský bek David Limberský.

Oba týmy se musí vyrovnávat se zraněními

Komplikací pro Plzeň je, že v posledním ligovém utkání s Jabloncem přišla o stopera Václava Procházku, který kvůli zranění musel zůstat doma, stejně jako zraněný záložník Marek Hanousek. Také Hapoel ale zápolí se zdravotními problémy svých opor. Chybět by měl klíčový záložník Gil Vermouth a nejistý je start brankářské jedničky Apouly Edela, který musel v pondělním ligovém duelu o poločase střídat.

"Absence Vermoutha by pro ně mohla být citelná, jelikož velmi dobře zahrává standardní situace. Každý jeho centr proti Coimbře byl hodně nepříjemný. Navíc táhl i hodně jejich akcí," hodnotil soupeře Vrba. "Co jsem Hapoel viděl v jeho zápasech Evropské ligy, tak je silnější v útočné fázi. V obraně má mezery, které se budeme snažit využít. Snad tentokráte ke slušné hře přidáme i produktivitu a uhrajeme body," dodal Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň letí do Tel Avivu

Sparta chce navázat na skvělý výkon proti Bilbau

Letenští se stejně jako Plzeň v domácí soutěži převážně trápí - z posledních pěti zápasů dokázali vybojovat jen čtyři body. Všechny přitom z posledních dvou utkání, přestože v tom posledním jen remizovali na hřišti nováčka z Jihlavy. Navíc v Evropě se Spartě daří skvěle - domácí výkon proti Bilbau, které porazila 3:1, byl jedním z nejlepších českých představení na klubové úrovni za poslední roky.

Ve velmi těžké skupině tak sparťané mají najednou velkou šanci na postup, nadcházející dvojzápas s izraelskými mistry ale bude mít zásadní význam. "Vnímáme to jako velkou šanci. S Bilbaem jsme si vytvořili slibnou pozici a teď je před námi další krok, který nás může posunout blíž k našemu cíli. Uděláme pro úspěch všechno," uvedl kouč Vítězslav Lavička.

Sparta by měla jít do zápasu v plné síle. Lavička bude možná řešit jen dilema, zda na hrot útoku postaví Bekima Balaje, či Léonarda Kweukeho. "Ještě jsme se nerozhodli, kdo nastoupí. V tréninku jsme zkoušeli obě varianty a těžko teď soudit, kdo by na soupeře víc platil. Snad budeme mít při výběru šťastnou ruku," přál si Lavička.

Šmoně se v izraelské lize nedaří, v té evropské je však černým koněm skupiny

Šmoně se nepovedl vstup do domácí soutěže, když je zatím devátá a již vyměnila trenéra. Nový kouč Barak Bachar přitom připouští, že Šmona je po sérii špatných výsledků pod tlakem. "Ten přichází vždy, když se mužstvu nedaří. Ale my jsme semknutá a silná skupina. Jsem si jistý, že se ze složité situace brzy dostaneme. Už v Bilbau a s Lyonem jsme dokázali, že se můžeme měřit s opravdu špičkovými týmy. Těžké to však budeme mít i v Praze," řekl Bachar. "Ale když uhrajeme dobrý výsledek, budeme zase ve hře," uvedl.

Ve hře přitom Šmona stále je, v evropských soutěžích se jí totiž poměrně daří. Ve Španělsku s Bilbaem zvládla remizovat 1:1 a doma v přestřelce s Lyonem těsně prohrála 3:4, když vítězný gól vstřelil až Fofana v 92. minutě. "Víme, že v domácí soutěži měli problémy, ale jejich účinkování v Evropské lize pro nás je varováním. Udělali jsme si o nich obrázek, pro soupeře jsou hůř čitelní. Ale to nic nemění na tom, že mají sílu," řekl Lavička. Sparta bude moci vybojovat první vítězství českého týmu nad izraelským ve čtvrtek od 19:05.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta se připravuje na Šmonu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články