Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta porazila Baník 2:0, Kadlec zářil

Praha - Sparta si v dohrávce 10. kola Gambrinus ligy poradila s Baníkem Ostrava a porazila jej 2:0 góly Zápotočného a Kadlece. Letenští tak na rozdíl od Plzně neměli výsledkový ani herní výpadek po zápase v evropských pohárech - navázali na pracovitý a invenční herní projev proti Bilbau a zvláště v prvním poločase předvedli výborný výkon. Baník tak ani v pátém zápase v řadě Spartě nedokázal vstřelit branku a získat bod, dokázal se však dostávat do slibných příležitostí vypracovávat si gólové příležitosti, selhával však v koncovce.

Slezané v zápase začali mnohem aktivněji. Letenská obrana poté, co v ní na poslední chvíli na pozici stopera nahradil Holek zraněného Švejdíka, nepůsobila na začátku nijak jistě a v prvních čtyřech minutách pustila Baník do dvou šancí.

Ostrava nejprve zahrozila ze standardní situace - Lukeš rozehrál roh a Frydrychova hlavička s přispěním drobného Vaclíkova přizvednutí skončila na břevně. Vzápětí sparťané neuhlídali Majtána, posila ze Slovenska ale spolu s domácím gólmanem přehodila i branku.

Pražané se pozvolna rozehrávali. Po čtvrthodině pálil Kadlec, trefil však jen prostředek branky, kde stál Buček. O minutu později už Letenští vedli. Pamič poslal z levé strany povedený centr do vápna a nabíhající Zápotočný hlavou nezaváhal. Zkušený bek, který je v sestavě jako záskok za zraněného Vidličku, otevřel skóre i proti Bilbau.

Sparta Praha - Baník Ostrava 2:0 (1:0)

Branky: 16. Zápotočný, 67. Kadlec. Rozhodčí: Drábek - Kordula, Marek. ŽK: Zawada, Mach (oba Ostrava). Diváci: 9 145.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Holek, Jarošík, Pamič - Pavelka (27. Grajciar) - Kadlec, Hušbauer, Matějovský, Krejčí (74. Přikryl) - Balaj (89. Kadeřábek). Trenér: Lavička.
Ostrava: Buček - Zawada, Frydrych, Kaprálik, Mach - Milosavljev (86. Vrťo), Droppa, Vašenda (59. Kukec), Lukeš - Fantiš, Majtán (55. Kraut). Trenér: Látal.

Sparta po vedoucí trefě převzala režii utkání a ještě do poločasu mohla zvýšit. V 26. minutě zachránila Baník po nakrátko rozehraném přímém kopu a Kadlecově bombě za vápnem tyč, za pár okamžiků zneškodnil Jarošíkovu hlavičku Buček. Ve 32. minutě pálil Balaj vedle a chvíli před pauzou zblokovala střelu agilního Kadlece obrana.

Baník měl aktivní také vstup do druhé půle. V 48. minutě odcentroval Mach a nechybělo mnoho, aby si Jarošík srazil míč do vlastní sítě. Jinak se ale domácí v poklidu bránili a podnikli několik rychlých brejků.

Vítězslav Lavička, kouč Sparty: "Viděl jsem naše vítězství jako zasloužené. Baník se snažil hrát aktivně, ale kromě úvodu, kdy nás zatlačil, jsme se pak dostali do tempa a hráli aktivně. Naše hra měla blízko k tomu, co jsme si řekli. Mrzí nás jedině to, že jsme v prvním poločase nenavýšili skóre."

Radoslav Látal, kouč Ostravy: "Z útočné fáze jsme toho moc nepředvedli. Až na ty
dvě šance ze začátku nás Sparta do vyložených šancí nepustila. Od té doby převzala Sparta iniciativu a hrála dobře dopředu. Z naší strany to byl naopak směrem dopředu špatný výkon."

Ústřední roli hrál Kadlec. Nejprve ostrými střelami dvakrát trefil Bučka, ale v 67. minutě už se za svou aktivitu dočkal gólu, když parádními nůžkami doklepl balon do branky po rohovém kopu. Zápotočný při gólu nechtěně tečoval rukou, což reklamovali hráči Baníku, sudí Drábek ale o regulérnosti branky nepochyboval. Slezané po osmi zápasech vyšli střelecky naprázdno a nic na tom nezměnila ani Droppova střela, kterou vyrazil Vaclík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články