Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Brankář Koubek přijel na Vánoce domů, ale každé ráno je v posilovně

Na svátky doma, ale pořád v tréninku. Tak stráví Vánoce Tomáš Koubek, gólman francouzského fotbalového celku Rennes, jehož vedení mu dalo na pár dnů volno. To tráví s rodinou v Hradci Králové. Každé ráno v osm je ale v posilovně a trénuje s kondičním koučem Ondřejem Krajákem, bývalým záložníkem Hradce a Bohemians.

Tomáš Koubek
zdroj: ČTK/Panoramic

"V klubu jsem dostal plán. Ani jsem nečekal, že budu makat každý den. Ale já bych stejně trénoval, abych se vrátil do Francie připravený. Chci se v bráně udržet," řekl Koubek.  

V Hradci stráví jen pár dnů. Ve středu ještě s Rennes hrál v Monaku (1:2), pak s týmem odletěl do Rennes, kde sedl do auta a vyrazil do Čech. "Jelo nás pět, dvě auta, mohli jsme se vystřídat. Jinak se to nedá, jeli jsme čtrnáct hodin," popisoval cestu měřící tisíc kilometrů. "Volno není dlouhé, ale aspoň můžu být na Vánoce s rodinou a příbuznými," dodal.

Životosprávu si však dovolí porušit jen na Štědrý den. "To si užiju všechno," přiznal. Jinak se drží. Nechce přijít o pozici, kterou si za čtyři měsíce ve francouzské lize vypracoval. Do Rennes přestoupil na konci srpna ze Sparty a ihned se stal jedničkou.  

Když Koubek do Francie přišel, měl tým po pěti utkáních jen dva body. Nyní je na devátém místě, i když teď má za sebou dvě prohry s velkokluby Paris St. Germain a Monakem. "Paříž je úplně někde jinde, ale s ostatními můžeme vyhrát. A to myslím i s Monakem nebo Marseille," porovnal soupeře v lize.  

Od PSG s Neymarem a spol. dostal čtyři branky. "Ale teď už jsem poznal, jak to tu funguje. Vím, na co můžeme dosáhnout. Myslím, že můžeme hrát o páté místo," tvrdí pětadvacetiletý brankář, který v brance zůstal i po změně trenéra na začátku listopadu. Tehdy byl Koubek na reprezentačním srazu a netušil, co jej čeká po návratu. Kouče Christiana Gourcuffa, jenž si Koubka do týmu vybral, vystřídal Sabri Lamouchi. "Trenér mi hned po návratu řekl, že budu dál jedničkou," vzpomněl, jak si oddechl. Také se věnuje studiu francouzštiny. "Už je to mnohem lepší. V restauraci si objednám, fráze v kabině zvládám," řekl.  

A už vstřebal skok z české ligy. "Hlavní rozdíl je, jak je fotbal ve Francii vnímaný," všiml si Koubek. "Každé kolo je v televizi takzvaná konference. Běží šest zápasů najednou, přepíná se tam, kde se děje něco důležitého. Velký rozdíl je také v návštěvách. My máme krásný stadion a na žádném zápase nebylo méně než dvacet tisíc diváků. I když jsme hráli pohár s Marseille, bylo plno. Je to úžasné, máme skvělou atmosféru," pochvaloval si.  

Sleduje však i Spartu, které se nedaří tak, jak si vedení po příchodu kouče Andrei Stramaccioniho představovalo. "Myslím, že je úplně skvělé, že se Tomáš Rosický přesune do sportovního vedení. Je to pozitivní rozhodnutí. Co se stalo na podzim, přitom pozitivní nebylo. Sparta teď musí redukovat kádr, jinak má posty dobře obsazené. Plzeň nemá jednotlivé posty kvalitativně lepší, ale je potřeba sestavit správně tým. Ve Spartě je prostředí velmi složité," upozornil brankář.  

"Klub nevyměnil trenéra, ale když vezmeme spektrum nejlepších českých koučů, tak jsou obsazeni. Takže by stejně zase hledala trenéra v zahraničí a musela by mu dát čas. Myslím, že jim to na jaře vyjde," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články