Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Koubek odchází ze Sparty do francouzského Rennes

Praha – Brankář Tomáš Koubek přestoupil ze Sparty do Rennes. Ve francouzském klubu prošel prohlídkou a podepsal smlouvu na čtyři roky. Podle informací médií by za reprezentačního gólmana měla Sparta dostat tři miliony eur (asi 78,3 milionu korun).

Tomáš Koubek
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Jsem velmi spokojený, že se celý transfer podařilo dotáhnout do konce. Klub o mě dlouhodobě stál a vytvořil mi takové podmínky, abych se mohl poprat o pozici brankáře číslo jedna," uvedl Koubek.

Koubek "dostal" přestup k sobotním pětadvacátým narozeninám. "První dojmy jsou fantastické a pevně věřím, že ihned po návratu z reprezentačního srazu zapracuji na plné aklimatizaci," řekl. 

Do Sparty přišel z Hradce Králové před dvěma lety, údajně za osm milionů korun, ale následně odešel na hostování do Liberce, kde patřil k oporám. V minulém ročníku se vypracoval ve sparťanskou jedničku a odchytal 23 utkání.

V tomto ročníku měl začít jako dvojka za posilou Martinem Dúbravkou, ale od 2. kola už byl zpět v brance a ve čtyřech zápasech dvakrát udržel čisté konto. Sparta má k dispozici vedle Dúbravky i zkušeného Davida Bičíka a mládežnického reprezentanta Vojtěcha Vorla, a tak Koubkovi v přestupu nebránila.

Ve hře bylo Portugalsko

Koubek měl několik nabídek. "V průběhu jarní části minulé sezony probíhala jednání s FC Porto, kde se čekalo, jestli prodlouží smlouvu Iker Casillas. To se stalo, jinak by se Tomáš přesunul do Porta," uvedl hráčův agent Viktor Kolář.

V rozhodujících jednáních sehrál velmi důležitou roli Petr Čech, který za klub odehrál několik sezon před svým odchodem na ostrovy. "Mluvil s majitelem klubu a dal mu na Tomáše nejlepší možná doporučení a reference. I na základě toho se ve finále celý transfer uzavřel. Petr nechal v Rennes fantastickou stopu, stále tam na něj vzpomínají," dodal Kolář.

Dobrá tradice

"Všude v klubu je cítit odkaz Petra Čecha, všichni vědí, že oba pocházíme z Čech. Ta paralela se nabízí, přesto bych nechtěl být s Petrem srovnáván. Je to jiná doba a Rennes už je také jiným klubem. Petrovi jsem moc vděčný za to, že mě vedení klubu doporučil, nicméně jsem tu sám za sebe a rád bych napsal vlastní příběh," zdůraznil Koubek.

Sám Čech doufá, že Rennes se vyplatí pokračování tradice českých brankářů v tomto bretaňském klubu. "S majitelem mě nadále pojí velmi přátelské vazby, nicméně základem byla Tomášova sportovní výkonnost, jinak by ho nekupovali. V Rennes ho velmi dobře znají. Myslím, že má Tomáš dost zkušeností, aby se prosadil. Pod dobrým vedením se bude ještě zlepšovat," prohlásil současný gólman Arsenalu.

V Rennes, které v úvodních čtyřech kolech francouzské ligy pokaždé inkasovalo a má jen dva body za remízy, se Koubek bude prát o místo s africkými gólmany. Tři zápasy zatím odchytal reprezentant Senegalu Abdoulaye Diallo a jeden alžírský reprezentant Raís Mbulhi. Trojkou je jednadvacetiletý Litevec Edvinas Gertmonas.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články