Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

BLOG Pavla Čapka: Bude titul urvaný na morál?

Ti, kteří to zažili na vlastní kůži, tvrdí, že poslední kroky k titulu bývají nejsložitější. Víc než kdy jindy začne působit psychika a přichází nutnost nahradit fotbalové přednosti morálkou a vůlí. Tyto situace se nedají natrénovat ani nasimulovat, musíte si je prožít a odžít, lépe řečeno odehrát. Sparta by mohla po prvním sobotním kroku směrem k titulu vyprávět.

Jan Kuchta a Roman Valeš v utkání Sparty s Bohemians
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Do 65. minuty derby z Bohemians byla Sparta nervózní, nepřesná, bez jiskry, drajvu a fotbalových nápadů. To "klokani" hráli zodpovědně. Přesně věděli, co na současnou partu z Letné platí, a když se po parádní akci náramně trefil sparťanský odchovanec Adam Jánoš, nevypadalo to se Spartou vůbec dobře.

Můžeme donekonečna spekulovat, jak by se zápas vyvíjel, kdyby nebylo zkratu brankáře Romana Valeše, ale ta bizarní situace se prostě odehrála. Myslím, že na stadionu málokdo postřehl, že hra nebyla po závaru ve vápně Bohemians přerušena, ale nechci tím dělat alibi gólmanovi z Vršovic. Ten by si podobné záležitosti měl hlídat víc než pečlivě.

No, a Sparta naprosto nečekanou a nepředvídatelnou nabídku díky duu K: Kuchta, Krejčí dokonale využila a překlopila zápas na svou stranu. Už poněkolikáté na jaře potvrdila, že má silnou mentalitu propojenou s obrovskou touhou a žízní po titulu.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

V první polovině jara táhl Spartu v ofenzivě trojzubec Haraslín–Kuchta–Čvančara, který oprávněně všichni velebili. A teď? Čvančara už má nějaký čas po sezoně a Haraslín jednak přišel viditelně o značnou část své oslnivé formy, a v sobotu navíc nehrál kvůli očekávanému porodu. Takže tíha odpovědnosti zůstala v útoku jen na Kuchtovi a ten se jí chopil proti Bohemians v pravý čas svým "kuchtovským" způsobem. Jako by chtěl opakovaně dokázat, že Sparta za něj nevyhodila 100 milionů oknem.

Do chvíle, než zareagoval na popud kapitána Krejčího na vzniklou situaci bystřeji než brankář Valeš, upozornil na sebe Kuchta nejvíc oprávněnou žlutou kartou za řeči. A nebyl by to snad ani "Kuchtič", kdyby si po zápase nepostěžoval na sudího. Ve své optice vidění zápasu jaksi opomenul, že rozhodčí Szikszay mohl v klidu vyloučit za ostrý zákrok Karabce. Ale Kuchta prostě takový je na hřišti i mimo něj.

Pro protihráče nepříjemný, tvrdý, napadající a drzý, pro sudí často kverulující a stěžující si, ale pro spoluhráče a vlastní tým k nezaplacení. Neúnavný, hecující, strhávající příkladem pracovitosti a bojovnosti, a hlavně ve správný moment produktivní. Viz vítězný gól, který Spartu přiblížil k titulu a na nejtěsnější možnou vzdálenost jednoho bodu.

Bude hodně zajímavé sledovat, jak si Sparta bez vykartovaného Kuchty povede na Slovácku. Pokud by byl mimo i Haraslín, což trenér Priske nevyloučil, bylo by to na jaře poprvé, kdy by letenským scházelo kompletní útočné trio. A trojice Haraslín, Kuchta, Čvančara má prsty v 45 ligových gólech Sparty v této sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Sparta – Bohemians

Spartu může alespoň těšit, že ji do boje povede hlavní lídr Ladislav Krejčí, který s příslovečným klidem proměnil už osmou penaltu v probíhajícím ročníku a na svých úctyhodných 13 gólových zápisů spotřeboval pouhopouhých 17 zápasů. Spartě se v posledním období na Slovácku nedaří. Tým kouče Svědíka navíc také hraje o hodně. O čtvrtý flek zaručující předkolo Konferenční ligy. Už zítra kolem 21. hodiny budeme moudřejší.

Sparta po vydřené výhře nad Bohemkou zůstala v sobotní podvečer hromadně na Letné a sledovala následný souboj Slavie s Plzní s nadějí, že by jí Viktoria mohla pomoct k oslavám mistrovského poháru. Přestože nebyli v závěru plzeňští daleko od remízy, si Slavia nakonec nejen pohlídala výhru, ale uchovala i špetku naděje na titul.

Inženýr Jurečka opětovně předvedl, že je momentálně nejgólovějším hráčem Slavie a nepostradatelným tahounem v jedné osobě. Otázkou je, co s jeho pozicí udělá avizovaný příchod olomouckého Chytila, ovšem tohle téma teď určitě není na pořadu dne.

Kiks, který drží naděje Zlína

Ve skupině o padáka se Zlín vzepřel osudu a jeho šance alespoň na baráž docela slušně narostly. V čase, kdy veledůležitý zápas v Pardubicích směřoval k remíze, přišla fatální hrubka nedávno právem oslavovaného rumunského hrdiny Nity, kterou ještě po zápase těžce vydýchával trenér Kováč.

Zlín po Nitově gólmanském zkratu poprvé v sezoně dokázal vyhrát venku a přiblížit se hlavním konkurentům v boji o sestup a barážovou naději na jediný bodík. Zbývající tři mužstva v téhle skupině o přežití už jsou zachráněna a jejich přístup k posledním dvěma zápasům téhle sezony může být i klíčem k rozluštění sestupové tajenky. K jediné přímé bitvě ohrožených totiž dojde až v neděli mezi Brnem a Zlínem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články