Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec má milion na dosah, Zlín vyhrál v Pardubicích a boj o udržení se dramatizuje

Boj o sedmé místo ve fotbalové lize, spojené s milionovou cílovou prémií, se zdá být vyřešen už po prvním zápase, který Liberec vyhrál v Mladé Boleslavi nad Hradcem Králové jasně 4:0. Poslední příčka, která znamená sestup do druhé ligy, patří dál Zlínu, ale po výhře v Pardubicích 2:1 a porážce Brna v Jablonci 0:1, se oběma poraženým celkům přiblížil na bod a všechny tři dál tančí nad propastí. Baník Ostrava porazil doma Teplice 2:1, a oba týmy společně s Jabloncem už mají jisté setrvání mezi elitou i pro příští ročník.

Pavel Černý z Pardubic a Jakub Kolář ze Zlína
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Skupina o 7. místo

Liberec rázně vykročil pro prémii

V Boleslavi se už hrálo jen o prestiž a o milion korun, což je prémie za sedmé místo v lize a výhru ve skupině, v níž už pak šlo jen o nasazené vítěze do 3. kola poháru. Hosté ze severu Čech, kteří to mají do Mladé Boleslavi blíž než hráči Hradce, byli lepší a svoji převahu dokázali vyjádřit i góly, a to hned čtyřmi, z nichž Olatunji dal dva a po jednom přidali Frýdek a Purzitidis. Před páteční odvetou si Liberec vytvořil jasný náskok.

Hrálo se na jednu branku. Skóre otevřel Nigerijec Olatunji, který ve 20. minutě šikovně obstřelil špatně vybíhajícího brankáře Vízka. Liberecký tlak pokračoval, ve 29. minutě Vízek jen vyrazil Tuptovu střelu z dálky a Frýdek se pohotově zapsal počtvrté v sezoně mezi ligové střelce. V nastaveném čase prvního poločasu nedokázala hradecká obrana ani na několik pokusů odkopnout míč od branky a Olatunji přidal zblízka třetí gól.

Domácí poprvé vystřelili na branku až v 50. minutě a bylo na nich stále víc vidět, že už si přejí, aby sezona skončila.

Na druhé straně Vízek zlikvidoval tvrdé střely Purzitidise a střídajícího Kozáka. Řecký fotbalista s českými kořeny se však přece jen premiérového gólu ve své třetí sezoně v nejvyšší soutěži dočkal. Po rohovém kopu se dobře zorientoval v šestnáctce a zamířil přesně k tyči.

Hradecký kouč Stanislav Hejkal zklamaně konstatoval: "Říkali jsme si, že to musíme dohrát důstojně a mít šanci do odvety, ale zůstalo jen u slov v kabině. Tahali jsme od začátku za kratší konec." Jeho liberecký protějšek Luboš Kozel ocenil své hráče zejména za vstup do zápasu. "Ten jednoznačný výsledek je podle mého zasloužený," dodal.

FC Hradec Králové – Slovan Liberec 0:4 (0:3)

Branky: 20. a 45.+2 Olatunji, 29. Frýdek, 88. Purzitidis. Rozhodčí: Volek – Podaný, Bureš – Všetečka (video). ŽK: Kubala, Kučera, Čech, Leibl (všichni Hradec). Diváci: 950.

Hradec: Vízek – Klíma (46. Trusa), Čech, Leibl (83. Koubek) – Gabriel, Kodeš, Kučera, Ryneš (26. Novotný) – Rada (46. Čihák) – Kubala, Vašulín. Trenér: Hejkal.

Liberec: Bačkovský – Plechatý, Prebsl, Purzitidis – Ghali (71. Ndefe), Červ, Frýdek (81. Lexa), Varfolomejev (87. Polyák), Mikula – Olatunji (87. Rabušic), Tupta (71. Kozák). Trenér: Kozel.

Skupina o udržení:

Baník šel za výhrou a Teplicím nenechal ani bod

Hráči Baníku jen potvrdili vedení ve skupině. V zápase s Teplicemi byli lepší, měli víc ze hry, mohli vést 3:0, ale třetí gól jim WAR neuznal. Na góly Almásiho a Plavšiče z úvodu druhého poločasu tak ještě v 89. minutě dokázal odpovědět Trubač z penalty, který snížil na konečných 1:2. 

Baník od úvodu z rychlých brejků po stranách vytvářel rozruch v teplické šestnáctce, ale šance neproměňoval, a když se v 34. minutě ve skluzu po zemi trefil Almási, po intervenci videorozhodčího gól pro předchozí faul slovenského útočníka nebyl dodatečně uznán.

Po přestávce se hrálo na jednu bránu. Fleišman v 56. minutě vyslal milimetrově přesný centr na hlavu Almásiho, který z malého vápna znehybnil Muchu zakončením k tyči. Na svůj šestý ligový gól v sezoně čekal od listopadu.

Pak hosté při odkopu trefili Cadua, jenž míč posunul Plavšičovi a ten tváří v tvář gólmanovi zachoval při lobu chladnou hlavu. Druhý Plavšičův gól pak neplatil pro ofsajd a od třetího gólu následně po Fleišmanově ráně z přímého kopu hosty uchránilo břevno.

I přes snížení Teplic už Ostrava větší drama nepřipustila a navázala na únorovou výhru v Teplicích 5:0.

Hodně spokojený byl ostravský trenér Pavel Hapal. "Jsem spokojený, chtěli jsme to risknout se dvěma hroty. Bylo to znát. Myslím, že nám to vyšlo. Jsem rád i za to, že jsme si záchranu uhráli sami.“ A teplický Zdenko Frťala jen konstatoval: "Musíme respektovat, že domácí vyhráli zaslouženě."

Baník Ostrava – FK Teplice 2:1 (0:0)

Branky: 56. Almási, 60. Plavšič – 89. Trubač z pen. Rozhodčí: Petřík – Mokrusch, Pečenka – Berka (video). ŽK: Kodad (Teplice). Diváci: 6195.

Ostrava: Letáček – Měkota, Bitri (79. Kuzmanovič), Pojezný – Juroška, Cadu (69. Buchta), Kaloč, Plavšič (90. P. Jaroň), Fleišman – Tijani, Almási (79. Mišković). Trenér: Hapal.

Teplice: Mucha – Chaloupek, Knapík (46. Dramé), Mičevič – Hyčka (32. Radosta), Kučera, Trubač, Jukl, Urbanec (60. Kodad) – Fila (72. Sy), Žák (60. Jásir). Trenér: Frťala.

Král vystřelil Jablonci klid a Brnu přidělal problémy

Vyrovnaný zápas v Jablonci skončil lépe pro domácí celek, kterému stačil k výhře jediný gól, který dal ve 28. minutě Král, pro něhož to byla první trefa v jabloneckém dresu. Jablonec tak má klid, zatímco Zbrojovka ještě může spadnout přímo do druhé ligy.

Brněnští vzhledem k rozestavení domácích vyrukovali s třemi stopery a v úvodu jen na lavičce překvapivě začal útočník Řezníček, který s 19 góly vede střeleckou tabulku soutěže. Hosté i tak vstoupili do utkání poměrně aktivně, k brance to ale nevedlo. 

Severočeši postupně přidali a v 28. minutě otevřeli skóre. Přetažený pas z rohového kopu si našel na levé straně Souček a po centru pohotově usměrnil zády k brance hlavou k tyči míč Král. Po příchodu do Jablonce skóroval v lize poprvé. Pak několikrát hosty podržel Berkovec, kterého po přestávce ohrožoval marně už i Řezníček.

"Jsem rád, že nám vítězství přineslo klid a jistotu. Šlo o hodně. Nervozita byla vidět, poslední krok bývá nejtěžší," citoval jablonecký web trenéra Davida Horejše. "V rukách nám nezůstává nic, jen pocit, že to byl náš nejlepší výkon pod mým vedením. Zlín vyhrál, a jestli to doteď bylo napínavé, tak teď je to extrémně napínavé," podotkl brněnský kouč Martin Hašek.

FK Jablonec – Zbrojovka Brno 1:0 (1:0)

Branka: 28. Král. Rozhodčí: Radina – Machač, Matoušek – Starý (video). ŽK: Štěpánek, Ikaunieks – Blecha. Diváci: 1554.

Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Král, D. Souček – Šulc, Hübschman (90. Heidenreich), Považanec, Polidar – Černák (76. Surzyn), Chramosta (81. Patrák) – Sejk (76. Ikaunieks). Trenér: Horejš.

Brno: Berkovec – Hrabina, Hlavica, Tijani (67. Fousek) – Nečas (46. Řezníček), Endl, Falta (68. Blecha), Texl, Koželuh (68. Matejov) – Hladík, Alli. Trenér: Hašek.

Nitova chyba srazila Pardubice a potěšila Zlín

Hosté z Hané měli smůlu už před úvodním hvizdem, protože se při rozcvičování zranil jejich kanonýr Libor Kozák. Pardubice pak od úvodu udávaly tempo. Černý v osmé minutě ve velké šanci minul branku, domácí se ale dočkali ve 25. minutě. Pikul si narazil s Janoškem, ve střelecké pozici zachoval chladnou hlavu, a ještě našel před odkrytou bránou Černého, který pohlednou akci bez problémů zakončil. Osmatřicetiletý kapitán dal pátý gól v ročníku, čímž si vytvořil nové sezonní maximum v nejvyšší soutěži.

Po půlhodině mohl zvýšit Janošek, jehož střelu na přední tyč vytáhl brankář Dostál na roh. O šest minut později tak udeřili z první vážnější akce hosté. Slončíkův jemný centr si našel na malém vápně Balaj a přesnou hlavičkou zapsal třetí trefu v ligové sezoně.

Pardubice se pak tlačily před branku soupeře, ale jejich gólman Florin Nita, který svůj tým většinu sezony držel nad vodou, v 86. minutě nechal propadnout vysoký centr na nabíhajícího Fantiše, který už nemohl udělat nic jiného, než svou první trefou v ročníku vystřelit Zlínu výhru a tím i naději na účast v baráži.

"Nějakým instinktem jsem věřil, že může míč propadnout. Nevím, jestli o mně Nita vůbec věděl. Pak už šlo jen o to, abych to z těžkého úhlu trefil," popsal jednatřicetiletý ofenzivní fotbalista. "Víme, že nám Nita hodněkrát pomohl, ale tohle udělat v 86. minutě je trestuhodné. Zápas jde za ním, je potřeba si to říct na rovinu," zlobil se trenér Radoslav Kováč.

"Po minulém zápase v Teplicích jsme byli zklamaní z průběhu, po kterém jsme prohráli, dnes jsme naopak měli štěstí. Pardubice hrály velice dobře, ve středu pole byly kombinačně silnější, důraznější. My měli dobře postavenou obranu a v koncovce jsme měli štěstí," zhodnotil zápas zlínský kouč Pavel Vrba.

FK Pardubice – Trinity Zlín 1:2 (1:1)

Branky: 25. P. Černý – 36. Balaj, 86. Fantiš. Rozhodčí: D. Černý – Nádvorník, Hájek – Zelinka (video). ŽK: Pikul, Kováč (trenér) – Didiba, Kolář, Balaj. Diváci: 4420.

Pardubice: Nita – Icha (89. Tischler), Hranáč, Vlček, Chlumecký – Darmovzal – Sychra (70. Helešic), Hlavatý (89. Huf), Janošek, Pikul (81. Vacek) – P. Černý (70. Krobot). Trenér: Kováč.

Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák (63. Reiter) – Didiba, Janetzký – Vukadinovič (79. Dramé), Slončík (63. Hrubý), Fantiš (90. Silný) – Balaj (90. Kovinič). Trenér: Vrba.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články