Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Beckenbauer pyká za komunikaci s FIFA, dostal pokutu

Curych - Franz Beckenbauer pyká za špatnou spolupráci při vyšetřování volby pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022. Německá fotbalová legenda dostala od etické komise FIFA varování a pokutu 7000 švýcarských franků (asi 171 tisíc korun).

Franz Beckenbauer
zdroj: imago sportfotodienst

Beckenbauer jako bývalý člen výkonného výboru FIFA hlasoval v roce 2010 při volbě těchto světových šampionátů a rok později výbor opustil. Přidělením závěrečných turnajů Rusku a Kataru se později začali zabývat vyšetřovatelé kvůli podezření z korupce.

FIFA už v červnu 2014 suspendovala Beckenbauera na 90 dnů ze všech aktivit spojených s fotbalem kvůli tomu, že odmítl spolupráci při vyšetřování volby šampionátů. Po dvou týdnech ale světovému i evropskému šampionovi trest zrušila.

Beckenbauerovo jméno figuruje i v kauze ohledně volby světového šampionátu v roce 2006 v Německu. Organizátoři turnaje si z tajného fondu měli podle týdeníku Spiegel koupit čtyři hlasy a díky tomu těsně porazili Jihoafrickou republiku. Vedení německého svazu ale korupci odmítlo. Podle etické komise pokuta 7000 švýcarských franků podezřelá volba šampionátu v roce 2006 nijak neovlivnila, protože s ní nemá souvislost.

Beckenbauer potvrdil, že v roce 2005 odešla na konto FIFA "netransparentní platba" ve výši 6,7 milionu eur, ale šlo prý jen o dohodu s finanční komisí FIFA, jak získat dotaci na organizaci šampionátu. "Zpětně vidím, že šlo o chybu, a jako šéf organizačního výboru za ni beru plnou odpovědnost," řekl loni Beckenbauer. "Rozhodně jsme si ale nekupovali hlasy na podporu naší kandidatury," dodal bývalý mistr světa.

Organizátoři MS 2006 v Německu (vpravo Beckenbauer)
zdroj: Reuters

Beckenbauer měl navíc podle dočasného šéfa Německého fotbalového svazu Rainera Kocha podepsat před přidělením pořadatelství MS 2006 smlouvu s tehdejším šéfem severo- a středoamerické konfederace CONCACAF Jackem Warnerem. Kontroverznímu funkcionáři z Trinidadu a Tobaga v ní měly být přislíbeny různé služby a výhody.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články