Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Etická komise FIFA se zaměřila i na Beckenbauera a Villara

Curych - Etická komise FIFA vyšetřuje kvůli podezření z korupce i německou legendu Franze Beckenbauera a šéfa španělského svazu Ángela Maríu Villara. FIFA však žádné bližší podrobnosti ani přesné důvody vyšetřování nesdělila.

Franz Beckenbauer
zdroj: imago sportfotodienst

Jméno Beckenbauera, mistra světa a Evropy, se před pár dny objevilo v kauze údajné korupce při volbě světového šampionátu v roce 2006 v Německu. Podle týdeníku Spiegel si organizátoři turnaje z tajného fondu koupili čtyři hlasy a díky tomu těsně porazili Jihoafrickou republiku.

Fond údajně založil dnes už zesnulý bývalý šéf společnosti Adidas Robert Louis-Dreyfus a mělo na něm být přes deset milionů marek. O existenci konta prý věděli i Beckenbauer, který byl předsedou organizačního výboru, a současný šéf německého svazu (DFB) Wolfgang Niersbach. Vedení svazu obvinění z korupce ostře odmítlo.

Sedmdesátiletý Beckenbauer také jako bývalý člen výkonného výboru hlasoval při volbě světových šampionátů v roce 2018 a o čtyři roky později. Přidělení závěrečných turnajů Rusku a Kataru rovněž provází podezření z korupce.

Už v loňském roce Beckenbauer dostal od etické komise devadesátidenní zákaz činnosti kvůli tomu, že při vyšetřování okolností volby pořadatelů odmítl vypovídat. Po dvou týdnech tehdy byla sankce zrušena, protože německý funkcionář začal spolupracovat.

FIFA neoznámila ani to, proč je etickou komisí vyšetřován Villar. Bývalý španělský reprezentant je v čele tamní federace a od roku 1998 figuruje jako viceprezident FIFA. Stejnou funkci zastává i v evropské fotbalové unii UEFA.

Etická komise rovněž potvrdila, že pokračuje vyšetřování kauzy s předsedou FIFA Seppem Blatterem a prezidentem UEFA Michelem Platinim. Blatter je podezřelý ze zpronevěry a zneužití pravomoci a etická komise FIFA mu 8. října pozastavila na 90 dní výkon funkce. Na tři měsíce byl suspendován také Platini, jemuž v roce 2011 Blatter z účtů FIFA poslal dva miliony švýcarských franků, a generální sekretář FIFA Jérome Valcke.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články