Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Na Julisce se rozjede druhá liga, fanoušci mohou zápas sledovat v nedalekém hotelu

Na podání je druhá fotbalová liga. Po sobotní dohrávce 23. kola první ligy mezi Teplicemi a Libercem po koronavirové pauze odstartuje i druhá nejvyšší soutěž. Fortuna národní ligu otevře zápas mezi pátou Duklou Praha a druhou Jihlavou. Půjde o první soutěžní zápas v Česku, v němž budou moci trenéři využít dočasnou novinku v pravidlech a provést pět místo tří střídání, k tomu už budou moci do kabiny za hráči. Na utkání může být na stadionu už 300 lidí. Zápas můžete sledovat od 17:50 v přímém přenosu na ČT sport a na webu ctsport.cz.

Utkání Jihlava - Dukla Praha
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Druhá liga na jaře odehrála pouze jedno kolo od 6. do 8. března a poté ji stejně jako nejvyšší soutěž přerušila pandemii koronaviru. "Naposledy se hrálo skoro před třemi měsíci. Můžeme na startu očekávat, že chvíli potrvá, než si hra týmů sedne. Budou vidět zajímavé zápasy. Na úvod před námi stojí jeden z nejlepších soupeřů ve druhé lize," uvedl pro klubový web asistent jihlavského trenéra Josef Mucha.

Na Julisce budou k vidění hned dvě premiéry. Poprvé v Česku budou moci trenéři využít novinku v podobě pěti střídání, které světová federace FIFA povolila zatím do konce roku s ohledem na očekávaný nabitý program po koronavirové pauze. Revoluční změna začne v tuzemsku platit od pondělí. Aby novinka v pravidlech příliš nezdržovala a nenatahovala zápasy, budou mít mužstva na pět střídání k dispozici stále pouze tři "okna" a pauzu mezi oběma poločasy.

Vzhledem k pondělní další vlně uvolnění vládních opatření proti šíření covidu-19 také bude moci být poprvé po koronavirové pauze na profesionální fotbalové soutěži na stadionu 300 osob včetně hráčů, realizačních týmů a rozhodčích. Sobotní dohrávky první ligy se smělo zúčastnit maximálně 150 lidí.

Je nám líto, video expirovalo.
Pavel Čapek o restartu fotbalové ligy ve Studiu 6

Do hlediště by se tak v pondělí teoreticky už mohli dostat i někteří fanoušci, Dukla však nechá tribuny zavřené. Pro příznivce připravila možnost sledovat zápas v restauraci blízkého hotelu International Prague.

"Fotbal se hraje pro lidi, ale zdraví je samozřejmě přednější. Musíme to respektovat. Pravdou je, že na rozlehlé Julisce vždy panovala spíše komornější atmosféra," podotkl Mucha.

V druhé lize je zatím odehráno 17 kol a do konce jich zbývá ještě 13. Tabulku vedou Pardubice o tři body před Jihlavou, další bod ztrácí Zbrojovka Brno, která zůstává největším favoritem bookmakerů na celkové prvenství. Stejně jako v první lize budou hrát týmy v druhé nejvyšší soutěži ve zbytku sezony většinou dva zápasy týdně.

Přímo do ligy postoupí pouze vítěz, týmy na druhém a třetím místě čeká baráž o nejvyšší soutěž. Pokud by se druhá i první liga kvůli koronaviru nemohly dohrát, nikdo by mezi elitu neprošel. V případě, že se nedokončí jen druhá liga, postoupí pouze první celek. Baráž by se nehrála. V případě nedohrání nejvyšší soutěže rovněž projde z druhé ligy vítěz a první liga bude mít 17 účastníků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články