Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Vyhraje konečně Plzeň doma? Baník zabojuje o záchranu proti Spartě

Plzeň má před sebou jasný úkol. Pokud doma proti Karviné zvítězí, může už za týden v Edenu vyhrát titul, když porazí Slavii. Viktorii ale provází domácí jarní prokletí, ve Štruncových sadech ještě letos v lize nevyhrála. Těžký souboj pak čeká na Baník, který potřebuje bodovat proti velkému rivalovi Spartě, aby si uchoval šance na záchranu. Utkání Baník  Sparta sledujte v textovém on-line přenosu na ctsport.cz od 15:00, zápas Plzeň  Karviná vysílá ČT sport od 19:30.

Sparťan David Hovorka si pokrývá míč před Tomášem Poznarem z Baníku Ostrava
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Z takřka jasné záležitosti se stala noční můra – Plzeň měla před začátkem jara čtrnáctibodový náskok na čele, a i kdyby její soupeři o titul vyhráli všechny zápasy do konce sezony, musela by vyhrát desetkrát. Jenže ačkoliv ani Slavia, Liberec či Sparta zdaleka nebyly stoprocentní, všechny vybojovaly větší počet bodů. A tak se před dvěma týdny náskok Plzně smrskl na rozdíl pouhých pět bodů.

Plzeň v Brně musela vyhrát – pokud ne z matematických důvodů, tak alespoň z psychologických. Tým Pavla Vrby totiž v předchozích čtyřech zápasech nezvítězil, a tak pro něj byla situace kritická. Viktoria neoslnila, ale brala tři body. A protože Slavia nevyhrála v Liberci, rozevřely se nůžky mezi prvním a druhým týmem tabulky na sedm bodů.

To ale neznamená, že Plzeň je za vodou. Jistě, Viktoria má do konce ligy jednodušší los a Slavia má ke konzistentním výkonům daleko. A sedmibodový náskok je pět kol před koncem ligy pořád vynikající náskok. Jenže Vrbův tým v lize pořád nezapl na plné obrátky a trápí se. Tím spíš doma, kde ještě na jaře ani jednou nevyhrál – padl s Jihlavou a Mladou Boleslaví, jenom remizoval s Libercem a Spartou.

Plzeň přitom doma čeká těžký soupeř – relativně dobře naladěná Karviná, která na jaře posbírala pouze o bod méně než Viktoria a prohrála jen jednou. Stejně tak je ale pravda, že Slezané už sedm zápasů v řadě nezvítězili.

Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast s Jaromírem Bosákem i o Plzni či Spartě

"Víme, že jsme dlužni našim fanouškům v domácích zápasech. Takže doufám, že poprvé na jaře doma v lize konečně vyhrajeme. Karviná je v pásmu, kde je pro ni každý bod důležitý. Ale já doufám, že naše kvalita se prokáže a potvrdíme výhru z Brna. Chceme udělat všechno pro to, abychom závěr soutěže zvládli podle představ a dosáhli svého cíle," věří plzeňský trenér Pavel Vrba.

Rychlostní, přímočarý a kombinační fotbal Karvinských by každopádně mohl nadělat těžkopádnému a letargickému způsobu defenzivy Plzně značné potíže. Klíčové tedy bude, jak se Plzeň popasuje s rychlou kombinací ve středu hřiště a přenesením hry za svou obranu. Budínský, Kalabiška, Panák společně s namotivovaným Tomášem Wágnerem, který se vrací do svého bývalého působiště, umějí dlouhodobě potrápit i ty nejlepší soupeře.

Ale činí tak především v domácím prostředí, kde je Karviná výrazně lepší než na hřištích soupeřů, kde ke svému kombinačnímu fotbalu příliš prostoru nemá. Svědčí o tom i výsledky proti Spartě, Slavii a Plzni na domácích hřištích favoritů  z šesti dosavadních zápasů Karviná ani jednou nebodovala.

Pokud Plzeň bude schopna držet míč a kontrolovat hru ve středu hřiště, může postupně unavit občas nepříliš koncentrované a nedostatečně rychlé karvinské defenzivní hráče. Naopak ve standardkách a centrech, tradiční ligové zbrani Plzně, to může mít Viktoria těžké. Karviná je jedním z nejlepších týmů v lize při bránění standardek (3. místo) a v osobních soubojích (2. místo).

Sparta si chce pojistit poháry a konečně vyhrát venku, Baník jde za záchranou

Možná klíčový duel v boji o záchranu čeká na Baník. Pokud zvítězí, vyškrábe se na dosah přežití. V opačném případě už bude boj o setrvání mezi elitou podstatně ztížený kvůli čtyřbodovém manku na Jihlavu i Karvinou.

Ani Sparta ale nejede do Ostravy s lehkou hlavou. Výhra ji může výrazně posunout k evropským pohárům, protože jeden z dvojice Jablonec  Liberec v derby ztratí, Sigmu zase nečeká lehký souboj na půdě Teplic.

Tým Pavla Hapala se herně zvedá, což potvrdil jak v Plzni, tak doma proti Jablonci a neprohrál deset zápasů v řadě. Výkonnostní posun ale musí doplnit i lepší výsledky z hřišť soupeřů. Sparta totiž zvítězila venku jen dvakrát z dvanácti zápasů a naposledy tomu bylo před více než půl rokem na půdě Jablonce.

"V posledních dvou zápasech doma se nám konečně podařilo přelomit dobré výkony ve výsledky a věřím, že teď to dokážeme i venku. Není to jen o tom, že Ostrava hraje o udržení, my jsme zase ve hře o pohárové příčky. Atmosféra bude napjatá, protože Baník se Spartou, to jsou zápasy, kde se hraje na krev," dodal sparťanský kouč Pavel Hapal, který už v minulosti Baník vedl.

Cesta Sparty? Přes standardky a situace jeden na jednoho. Baník ale hrozí v 2. poločasech

"Sparta je mimořádně kvalitní soupeř. Jedině výborné a nadstandardní výkony na všech postech nás dovedou k vítězství," je si vědom ostravský trenér Bohumil Páník. Nový kouč zjednodušil hru svého týmu, postavil ji na bojovnosti, přímočarosti a nakopávaných míčích a stylový posun nese i výsledky. Ostrava pod Páníkovým vedením vybojovala deset bodů z posledních pěti zápasů a prohrála v nich jen v minulém kole na půdě Olomouce.

Spartě se ale v Ostravě daří, z posledních 13 ligových zápasů tu prohrála s Baníkem jen jednou. Tentokrát to ale bude pro tým, který se trápí zvlášť v druhých polovinách zápasů, pořádný test. Právě Baník totiž dokáže střílet góly po změně stran  zatímco v prvních poločasech nastřílel jen 11 gólů, v druhé pětačtyřicetiminutovce jich nasázel hned 19. Na unavenou a dobitou obranu Sparty by mohla přímočará taktika platit.

Baník si ale na druhé straně musí dávat velký pozor na individuální schopnosti hráčů soupeře, v soubojích jeden na jednoho měli Ostravští často velké problémy. Sparta také letos vstřelila téměř polovinu svých gólů ze standardek, tedy 18, což je výrazně víc, než se povedlo kterémukoliv jinému týmu v lize.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články