Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Finanční trable po kariéře? Hráči musí spořit. V cizině už to funguje, zní po jednání

Skončí profesionální kariéra a co pak? Tento problém řeší každý rok nespočet hráčů a nemálo z nich se kvůli tomu dostává do finančních problémů. Vylepšit situaci a navrhnout řešení se snažili během Sociálního dialogu zástupci fotbalových institucí.

Jednání nejvyšších českých fotbalových institucí
zdroj: HFU

"Spoření všech profesionálních hráčů na období přechodu do života po kariéře je nutností. Je to naše absolutní priorita. V cizině už to dávno funguje. Není vhodné v jednáních a přípravách nijak otálet! Vidím spoustu kluků kolem sebe, jak žijí. A cítím, že musíme předejít krizovým situacím a špatným koncům dříve slavných fotbalistů," prozradil místopředseda Hráčské fotbalové unie a bývalý hráč Jablonce či Sparty Milan Fukal.

Právě HFU na setkání, která jsou tradiční v celé řadě evropských zemí a na něž dorazili i zástupci Fotbalové asociace ČR, Ligové fotbalové asociace, Unie českých fotbalových trenérů a Asociace fotbalových agentů, přišla s návrhem, jak problém řešit.

"Věnovali jsme se tomu několik měsíců v týmu pod vedením bývalého brankáře a finančního experta Martina Slavíka. Námi přednesený záměr byl komentován jako zajímavý. Všichni na jednání se shodli na tom, že je důležitá osvěta a edukace hráčů. Jde o jejich životy po kariéře. Je nutné, aby mysleli na budoucnost. Materiály budeme dále společně připomínkovat a rozvíjet," popsal předseda HFU Tomáš Pešír.

Spoření nebylo jediným tématem, které přišlo na přetřes. Jednalo se také o zvýšení minimálních odměn pro profesionální hráče. Proběhla diskuse i o úpravě vzoru profesionální hráčské smlouvy či možnosti fotbalistů po konci kariéry vrhnout se na trenérskou dráhu. 

"Je důležité, že všech pět stran dokáže sednout k jednomu stolu a konstruktivně se bavit o mnoha tématech. Primárně řešíme věci, které se týkají především dalšího zlepšování podmínek pro hráče. Je jenom dobře, že při řešení poměrně důležitých věcí máme okamžitou zpětnou vazbu z několika stran. Český fotbal širokou debatu asociace, ligových klubů, trenérů, Hráčské unie i agentů potřebuje," komentoval jednání Martin Malík, předseda FAČR.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články