Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP horských kol 2024

Statečný vzdor Pardubic v Plzni nestačil, Bohemians udolali oslabenou Sigmu, v Boleslavi bez gólu

Roli favoritů ustáli, ale řádně se zapotili. Fotbalisté Plzně v úvodním utkání nedělního programu nejvyšší soutěže zdolali Pardubice 2:0 brankami, o které se po změně stran postarali Tom Slončík a Milan Havel. Viktoria proto po třech remízách v soutěžních zápasech vyhrála a upevnila si třetí místo v neúplné tabulce. Soupeř z východu Čech je i nadále předposlední. Olomoucká Sigma přišla zkraje zápasu s Bohemians o vyloučeného kanonýra Klimenta a pak i o body – podlehla Bohemians 1:3. V Mladé Boleslavi se diváci v zápase s Baníkem Ostrava gólu nedočkali.

Fotbalisté Plzně se radují z gólu v síti Pardubic
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Plzeň se do tempa dostávala pozvolna a úvodní šanci si vypracovala až v dlouhém sedmiminutovém nastavení první půle. Na centr Cadua z levé strany si naběhl Šulc, ale hlavičkou jen trefil gólmana Stejskala.

Po změně stran Západočeši přidali a brzy otevřeli skóre. V 56. minutě vrátil míč na zadní tyči před branku bývalý pardubický hráč Cadu a Slončík zblízka zamířil pod břevno. Téměř vzápětí mohl odpovědět Patrák, jenže z levé strany těsně přestřelil.

Na opačné straně vytáhl Havlovi přízemní pokus Stejskal, ale střídající halfbek se nakonec přesného zásahu dočkal. Ve třetí minutě nastaveného času doklepl míč z metru do sítě po narážečce Adua s Šulcem a připsal si 20. ligovou trefu v kariéře.

Plzeňský kouč Miroslav Koubek přiznal, že to pro jeho tým nebylo nic snadného. "Bylo to vítězství vůle, nebylo to o kráse fotbalu. Důležité bylo získat tři body. Museli jsme to vydřít, uhrát morálkou, silou, protože teď nejsme v optimálním herním rozpoložení," konstatoval po zápase.

Viktoria Plzeň – FK Pardubice 2:0 (0:0)

Branky: 56. Slončík, 90.+3 Havel. Rozhodčí: Radina – Hájek, Líkař – Berka (video). ŽK: Sojka, Cadu – Sychra, Zlatohlávek. Diváci: 7224.

Plzeň: Jedlička – Dweh, Markovič, Jemelka - Kopic (72. Havel), Kalvach, Sojka, Cadu – Šulc, Slončík (63. Adu) – Vašulín (87. Hejda). Trenér: Koubek.
Pardubice: Stejskal – Jindra (84. Surzyn), Noslin, Lurvink, Šehič – Vacek, Polyák (67. Halda) – Sychra (76. Pandula), Míšek (67. Yahaya), Patrák (76. Leipold) – Zlatohlávek. Trenér: Kulič.

V deseti to Olomouc proti Bohemians neustála

Rozhodujícím okamžikem zápasu bylo vyloučení kanonýra Klimenta už v deváté minutě. Sigma se sice po přestávce tlačila do útoku, vypracovala si i šance, ale proměnila jen jednu. A střídající Drchal poté v závěru třetím gólem pojistil pražskému celku tři body.  

Olomouc dostala červenou kartu už ve třetím ligovém zápase po sobě. Proti Bohemians musela hrát v početní nevýhodě už od deváté minuty, kdy se hlavní sudí Hocek na podnět videorozhodčího vrátil k zákroku Klimenta na Křapku a aktuálně nejlepšího střelce soutěže za úder loktem vyloučil.

I přes Klimentovo vyloučení měla první půle vyrovnaný průběh. Zatímco domácí své šance nevyužili, tak hosté obě, které si do přestávky vytvořili, proměnili v góly. Nejdříve Klokany poslal do vedení v 37. minutě Matoušek, k němuž se odrazil míč po nákopu na Hilála a šestadvacetiletý záložník jej z první poslal nechytatelně k levé tyči. V sezoně nejvyšší soutěže se trefil poprvé.

Druhou branku přidali hosté z rohového kopu. Nejvýše na Matouškův centr si vyskočil Hilál a hlavou poslal míč přesně k zadní tyči Stoppenovy branky. Jednalo se o jeho čtvrtou branku v probíhajícím ročníku první ligy, čímž potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce.

Ve druhém poločase se domácí snažili vyrovnat, ale aktivní Mikulenka se prosadil až v 69. minutě. Spáčil po odraženém míči místo střely přeloboval bránící řadu hráčů a Mikulenka tvrdou střelou zblízka překonal brankáře Frühwalda. V ročníku zaznamenal druhý zásah.

Třetí branku Bohemians mohl krátce před vypršením základní hrací doby vstřelit Hilál, jenže střela mu nesedla a zamířil mimo. Úspěšnější byl o chvíli později Drchal, který si navedl míč z levé strany a střelou na vzdálenější tyč překonal gólmana Stoppena. Pro pětadvacetiletého útočníka Bohemians to byla první trefa v této ligové sezoně.

Olomoucký kouč Tomáš Janotka poděkoval hráčům za statečný výkon. "Věřil jsem, že jsme schopni minimálně vyrovnat. To, co hráči předváděli ve druhém poločase, bylo neuvěřitelné," řekl. A trenér Bohemians Jaroslav Veselý k tomu dodal: "Tři body jsme potřebovali, upřímně je skoro jedno jak, hlavně že je máme."

Sigma Olomouc – Bohemians Praha 1905 1:3 (0:2)

Branky: 69. Mikulenka – 37. J. Matoušek, 42. Hilál, 90. Drchal. Rozhodčí: Hocek – L. Matoušek, Žurovec – Kocourek (video). ŽK: Breite – J. Matoušek. ČK: 9. Kliment (Olomouc). Diváci: 4435.

Olomouc: Stoppen – Hadaš (90.+2 Chvátal), Pokorný, Král, Sláma – Breite, Spáčil (84. Langer) – Vodháněl (46. Fiala), Zorvan (46. Muritala), Mikulenka (90.+2 Šíp) – Kliment. Trenér: Janotka.

Bohemians: Frühwald – Kadlec, Křapka, Vondra, Hybš (62. Hrubý) – Smrž (77. Kovařík), Hůlka – Pleštil (77. Drchal), Ristovski (90.+7 Petrák), J. Matoušek (62. Shejbal) – Hilál. Trenér: Veselý.

Marné čekání na gól

V Mladé Boleslavi se střelci nevytáhli, a tak zápas skončil zaslouženou remízou. Středočeši nezvítězili v nejvyšší soutěži počtvrté za sebou a v tabulce jsou devátí. Baník bodoval pošesté v řadě a vrátil se na čtvrtou příčku.

Baník měl v prvním poločase více ze hry, skórovat ale mohly oba celky. Už ve druhé minutě si Holzerův přízemní centr našel ve vápně Prekop a trefil tyč domácí brány. O chvíli později se na druhé straně Kušej zbavil Chaluše a šel sám na Markoviče, ostravský brankář ho ale vychytal.

Aktivní byl tradičně hostující kapitán a bývalý hráč Mladé Boleslavi Ewerton, který ve 12. minutě nevyužil dobré střelecké pozice po narážečce s Prekopem. V 22. minutě zakončil pohlednou kombinaci domácích Mašek, stál ale v těsném ofsajdu.

Následně se hra přece jen uklidnila a ubylo i šancí. Mezi tři tyče se nevešel ani Ewertonův obstřel ze závěru úvodního dějství a podobně dopadl i na druhé straně Ladra.

Slezané vstoupili lépe také do druhého poločasu a po několika menších šancích měli v 57. minutě jednu vyloženou. Ewerton po svižné kombinaci unikl všem obráncům a běžel sám na Trmala, ten ale jeho střelu vykopl.

V 74. minutě znovu zahrozili i domácí, když Kušej našel na zadní tyči Maška a jeho zakončení zlikvidoval i díky včasnému vyběhnutí Markovič. O chvíli později si brankář hostů připsal dobrý zákrok i po Ladrově skryté křižné střele. Závěr duelu už se pak obešel bez větších příležitostí. 

Oba trenéři hovořili o zasloužené remíze. "Bod toho pro nás v tabulce tolik nemění, ale v kontextu posledních dní, menšího odpočinku a velkého zklamání po utkání v Arménii jsme odvedli dobrou práci," řekl boleslavský Andreas Brännström. A ostravský Pavel Hapal dodal: "Je to zasloužená remíza." 

FK Mladá Boleslav – Baník Ostrava 0:0

Rozhodčí: Starý – Caletka, Antoníček – Rouček (video). ŽK: Matějovský, Jawo, Kušej – Aririerisim, Pojezný, Boula, Kubala. Diváci: 2791.

M. Boleslav: Trmal – Vydra, Suchý, Králik – Kostka, Mareček (69. Langhamer), Sakala, Fulnek – Kušej, Ladra (80. Matějovský) – Mašek (90. Jawo). Trenér: Brännström.

Ostrava: Markovič – Aririerisim, Chaluš, Pojezný – Buchta (86. Rusnák), Rigo, Boula, Holzer – Šín (65. Klíma), Ewerton – Prekop (65. Kubala). Trenér: Hapal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články