Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Slavia srazila Teplice až v závěru, Sparta vyhrála v Jablonci a Bohemians v Karviné, Dukla padla v Hradci

Slavia se v 5. kole první ligy hodně natrápila s fotbalisty Teplic. Ti vedli v Edenu 1:0, ale závěr zápasu patřil favoritovi, který dvěma góly otočil výsledek. Stejným skóre skončil i zápas Sparty v Jablonci a Bohemians v Karviné. Dukla nechala všechny body v Hradci Králové, kterému vystřelil výhru 1:0 v nastavení první půle Mihálik. 

Christos Zafeiris ze Slavie se raduje z gólu.
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Slavia prostřídala a otočila výsledek

Severočeši šokovali zaplněný Eden, když Bílek v 57. minutě z pravé strany povedeným dalekonosným centrem našel ve vápně nabíhajícího Svatka, jehož hlavičku ještě Kinský vyškrábl, ale na Gningovu dorážku už dosáhnout nemohl. Senegalský útočník skóroval ve druhém utkání po sobě. Slavia jako poslední ze všech týmů poprvé v ligové sezoně inkasovala.

Trenér Pražanů Trpišovský vzápětí hned čtyřnásobně vystřídal a jeden z nových hráčů na trávníku Vorlický mohl v 67. minutě srovnat. Radost z první branky v české lize mu ale sebral brankář Němeček, jenž přízemní pokus k tyči zlikvidoval.

V 79. minutě další ze střídajících hráčů Zafeiris trefil z přímého kopu břevno. Slávisté začali být viditelně nervózní, ale v 81. minutě jim obrovskou chybou pomohl Cykalo. Ukrajinský stoper se jako poslední hráč nechal obrat o míč Oscarem, který se dostal do brejku a díky Kričfalušiho teči vyrovnal. Liberijský reprezentant v lize skóroval poprvé od května.

Prebsl poté z přímého kopu mířil jen do boční sítě, ale v 86. minutě už favorit otočil stav. Bořil před vápnem posunul na Zafeirise, ten si obhodil soupeře a střelou ke vzdálenější tyči nedal Němečkovi šanci.

Hosté v té chvíli hráli několik desítek sekund bez Emmera, jenž zůstal ležet na útočné polovině poté, co ho v souboji rukou do obličeje lehce zasáhl Ogbu. Sudí Pechanec nicméně nechal hru pokračovat, branku uznal a teplický trenér Frťala dostal za protesty žlutou kartu.

Slavia Praha – FK Teplice 2:1 (0:0)

Branky: 81. Oscar, 86. Zafeiris – 57. Gning. Rozhodčí: Pechanec – Kubr, Mokrusch – Rouček (video). ŽK: Diouf, Douděra, Houštecký (asistent trenéra) – Cykalo, Gning, Jukl, Zsigmond, Emmer, Svatek, Frťala (trenér), Prášil, Rezek (oba asistenti trenéra). Diváci: 18 021.

Slavia: Kinský – Prebsl, Ogbu, Zima (60. Vorlický) – Douděra, Ševčík (60. Zafeiris), Oscar, Bořil – Jurásek (60. Diouf), Jurečka (74. Provod) – Chytil (60. Chorý). Trenér: Trpišovský.

Teplice: Němeček – Cykalo, Kričfaluši, Mičevič – Bílek (63. Beránek), Jukl, Trubač (76. Zsigmond), Harušťák – Radosta (46. Havelka), Vachoušek (46. Svatek), Gning (65. Emmer). Trenér: Frťala.

Sparta má body, Jablonec už to nedohnal

Letenští od březnového debaklu 1:6 v Liverpoolu vyhráli v jedenáctém soutěžním zápase venku po sobě. Ve středu je v Malmö čeká úvodní duel závěrečného 4. předkola Ligy mistrů.

Ještě před úvodním výkopem byl před zaplněnými tribunami oceněn Tomáš Hübschman. V české nejvyšší soutěži odehrál v dresu Jablonce a Sparty celkem 365 zápasů, v létě ukončil hráčskou kariéru. Legenda českého fotbalu si mohla vychutnat dlouho neutuchající potlesk vestoje od celého stadionu.

Domácí provedli v základní sestavě jen jednu vynucenou změnu. Cedidla nahradil Polidara, který hostuje z Letné a proti kmenovému klubu nesměl nastoupit. Mezi náhradníky usedl již i Suchan, čerstvá ofenzivní posila z Českých Budějovic. Naopak hosté pokračovali v rotaci a kouč Friis udělal v úvodní jedenáctce sedm korektur na rozdíl od postupové výhry v Rumunsku nad FCSB.

Sparta začala aktivně s častým zakončením, především Krasniqi však šance zahazoval. Příležitosti měl i Jablonec, před Hollým ukopl míč na poslední chvíli Preciado. Ve 38. minutě otevřeli skóre hosté po spolupráci všech tří ofenzivních hráčů. Krasniqi odcentroval do vápna, kde míč sklepl Tuci pro Haraslína. Slovenský reprezentant zaseknutím oklamal všechny obránce a prudkou střelou po zemi zaznamenal svůj druhý gól v ligové sezoně. Těsně před přestávkou mohl po nacvičeném signálu vyrovnat Tekijaški, ale brankář Vindahl mužstvo podržel.

Úvod druhého poločasu patřil domácím. Nejprve si Preciado málem dal vlastní gól. Pak Puškáč vstřelil branku, po přezkoumání u videa ale kvůli předchozímu faulu na Zeleného neplatila.

O to citelnější pak pro domácí byl druhý úder sparťanů. Preciado dostal na křídle prostor k centru na přední tyč, kde se k zakončení dostal důrazný Tuci. Po předchozí trefě v Ďolíčku skóroval ve druhém kole po sobě.

Závěr byl dramatický, exsparťan Fortelný narýsoval přímočarou přihrávku na Martince, který se z obrany vysunul na hrot a první trefou v ligové sezoně snížil. Nastavovalo se 11 minut, v nichž se hosté strachovali nejen o body, ale také o zraněného Birmančeviče, který po vyčerpání všech střídání musel zápas dohrát. Tři body nakonec lídr tabulky uhájil.

Jablonec – Sparta 1:2

Branky: 89. Martinec – 38. Haraslín, 68. Tuci. Rozhodčí: Machálek – Caletka, Antoníček – Petřík (video). ŽK: Tekijaški, Čech (trenér brankářů), Hollý – Wiesner. Diváci:5500 (vyprodáno).

Jablonec: Hanuš – Martinec, Tekijaški, Souček (86. Hurtado) – Cedidla, Beran, Nebyla (66. Suchan), Čanturišvili – Alégué (66. Kanakimana), Hollý (78. Fortelný) – Puškáč (78. Krulich). Trenér: Kozel.

Sparta: Vindahl – Ross, Pavelka (61. Panák), Zelený (73. Sörensen) – Preciado (73. Ryneš), Sadílek, Solbakken, Wiesner – Krasniqi, Haraslín (61. Birmančevič) – Tuci (86. Olatunji). Trenér: Friis.

Za Duklu už nastoupil Řezníček, ale body nemá

Východočeši v 11. vzájemném utkání v první lize zdolali Duklu poprvé, posledních devět střetnutí prohráli. Znovu potvrdili skvělou bilanci v domácím prostředí, kde zvítězili popáté za sebou a nebodovali tam v jediném z posledních 11 ligových utkání. Pražané čekají na venkovní výhru v nejvyšší soutěži už 14 zápasů.

V základní sestavě Hradce nechyběl stoper Petrášek, jenž před dvěma týdny přestoupil z jihokorejského klubu Čonbuk Hyundai Motors a dnes si ve dvaatřiceti letech odbyl debut v české lize. Trojnásobný reprezentant měl po čtvrthodině úvodní šanci duelu, na zadní tyči ale netrefil volej čistě.

Plzeň i Slavia odložily zápasy 6. kola

Vzhledem k vytíženosti fotbalistů Slavie a Plzně v boji o evropské poháry byly odloženy jejich zápasy 6. kola. O příštím víkendu se tak nebudou hrát zápasy Plzně s Olomoucí a Mladé Boleslaví se Slavií. Náhradní termíny ještě nebyly určeny.

O chvíli později Lichý zahrál po rohu ve vlastním vápně rukou a sudí Všetečka po intervenci videorozhodčího a zhlédnutí opakovaného záznamu nařídil penaltu pro domácí. Vlkanova zvolil nepříliš razantní střelu po zemi, kterou Hruška vystihl a dokonce ji zachytil do rukavic. Královéhradecký špílmachr neproměnil ani svůj druhý pokutový kop v nejvyšší soutěži. "Votroci" nedali ani druhou penaltu v ligové sezoně.

Trenér hostů Rada se v 58. minutě rozhodl oživit ofenzivu zkušeným kanonýrem Řezníčkem, čerstvou posilou z druholigového Brna. Jeho tým i tak potřetí za sebou neskóroval a v ročníku zůstává na dvou vstřelených gólech.

FC Hradec Králové – Dukla Praha 1:0 (1:0)

Branka: 45.+1 Mihálik. Rozhodčí: Všetečka – Nádvorník, Volf – Zelinka (video). ŽK: Horejš (trenér) – Lichý, Mešanovič, Ludvíček, Douděra, Rada (trenér). Diváci: 6125.

Hradec: Zadražil – Čihák, Petrášek, Spáčil – Klíma, Kodeš, Dancák, Horák – Mihálik (88. Šašinka), Vlkanova (90.+3 Krejčí) – Náprstek (62. Koubek). Trenér: Horejš.

Dukla: Hruška – Vondrášek (82. Ullman), Hašek, Peterka, Ludvíček – Lichý, Kozma – Pech (46. Zeronik), Hora (58. Řezníček), Šebrle (88. Douděra) – Mešanovič (58. Špatenka). Trenér: Rada.

Bohemians vezou domů všechny body

Úvod zápasu vyšel dokonale hostům. Už po necelých 20 vteřinách udělal hrubku domácí stoper Krčík, když chtěl poslat míč hlavou vlastnímu brankáři, jeho pokus však vystihl Matoušek, šel sám na Lapeše a dal svůj první gól v ročníku nejvyšší soutěže. O nejrychlejší trefu v samostatné ligové historii se však nejednalo, rekord od roku 1994 drží Vratislav Lokvenc, jenž na branku od úvodního hvizdu potřeboval 10,5 vteřiny. Domácí gólman tak při své premiéře v této ligové sezoně inkasoval, aniž by si předtím sáhl na míč.

Domácí se oklepali, vytvořili si územní převahu s řadou standardních situací a dočkali se vyrovnání. Po centru Memiče z pravé strany přeskočil Vecheta Dostála a hlavou dal první gól v dresu Karviné po přestupu ze Slovácka.

Slezané dále diktovali tempo hry, kombinacemi se snažili proniknout do pokutového území hostů, nicméně jejich pevná obrana je k další gólové situaci nepustila.

Naopak Pražané byli dopředu nebezpeční. Ve 28. minutě hlavičkoval těsně vedle Smrž, o pár minut později zblokovali domácí Drchalovu střelu a Matouškovu pokryl Lapeš.

O druhý gól hostí se postaral Hilál. Těsně za půlící čarou převzal míč, v brejku ho nezastavili ani dva stopeři a jeho střela skončila u tyče domácí branky. Bahrajnský útočník se tak stal prvním dvougólovým střelcem klokanů v ligové sezoně, před týdnem se trefil proti Spartě. Třetí gól měl na kopačce Matoušek, ale jeho sólo v nastaveném čase první půle lapil Lapeš.

Po přestávce si domácí vytvořili územní převahu, herně měli nad soupeřem navrch, ale nebezpečnější byli hosté, jimž vyhovovala hra s pevnou obranou a rychlými brejky. V 55. minutě se do takové akce dostal opět rychlý Matoušek, jenže jeho sólo z půlky hřiště vyřešil čistým skluzem Moses.

MFK Karviná – Bohemians Praha 1905 1:2 (1:2)

Branky: 9. Vecheta – 1. Matoušek, 38. Hilál. Rozhodčí: Orel – Machač, Pospíšil – Berka (video). ŽK: Fleišman – Smrž, Soukup, Jánoš. Diváci: 1716.

Karviná: Lapeš – Svozil, Krčík, Fleišman – Moses, Planka (63. Singhateh) – Mikuš (88. Ezeh), Samko (77. Vinícius), Botos, Memič (77. Regáli) – Vecheta. Trenér: Hyský.

Bohemians: Soukup – Hůlka, Křapka, Hybš – Dostál, Čermák (46. Hrubý), Smrž (71. Jánoš), Matoušek (81. Pleštil) – Ristovski (81. Shejbal) – Drchal (90.+4. Petrák), Hilál. Trenér: Veselý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články