Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Slavia má Kerbra, Plzeň opouští Bucha a Sparta je bez Sejka a Schánělce

Silná trojka fotbalové ligy se chystá na jarní část sezony a hlásí změny. Týmy míří za jarním počasím na jih Evropy. Slavia je v Portugalsku už s novým asistentem trenéra Milanem Kerbrem, který přišel z Olomouce za Jaroslava Köstla, jenž odešel k reprezentaci. Plzeň, která je ve Španělsku, opouští Pavel Bucha. Ten má nakročeno do zámořského FC Cincinnati. Se Spartou na soustředění do Marbelly nejedou Václav Sejk a Tomáš Schánělec.

Milan Kerbr
zdroj: slavia.cz

Ve Slavii nahradil Köstla olomoucký Kerbr

Milan Kerbr se stal novým asistentem trenéra Jindřicha Trpišovského ve Slavii. Bývalý ligový fotbalista, jemuž je teprve čtyřiatřicet, dosud působil v Olomouci jako asistent kouče a vedoucí mužstva, podepsal smlouvu do června 2026.

Kerbr hrával za Slovácko, Olomouc nebo Liberec, kde ho vedl současný hlavní trenér Slavie Trpišovský. "V momentě, kdy bylo jasné, že Jaroslav Köstl odejde, jsme měli o náhradě jasno. Milan začal hned po ukončení aktivní kariéry trénovat a radit se se mnou ohledně školy, licence a samotné profese. Znám ho jako hráče, člověka a od olomouckého realizačního týmu i jako skvělého trenéra. Mám radost a děkuji Olomouci, že nám vyšla takto rychle vstříc v situaci, která je podobná jako u nás," řekl Trpišovský.

Po konci hráčské kariéry Kerbr v roce 2021 byl asistentem tehdejšího olomouckého trenéra Radoslava Látala, poté působil v divizním 1. HFK Olomouc. O rok později se vrátil do Sigmy jako asistent kouče Václava Jílka.

"Jsem velmi rád, že se nám jednání podařila dotáhnout do úspěšného konce a mohl jsem se přesunout k nejlepšímu týmu v republice. Mé cíle jsou stejné jako všech ostatních v klubu – vyhrávat trofeje a s hrdostí reprezentovat sešívané barvy v Evropě," uvedl Kerbr.

Bucha jde z Plzně do Cincinnati

Západočeský klub na svém webu potvrdil, že finišují jednání o přestupu záložníka Pavla Buchy do zahraničí. Podle médií by měl pětadvacetiletý středopolař zamířit do FC Cincinnati v zámořské MLS.

Po dvoutýdenní zkoušce skončil ve Viktorii estonský útočník Alex Tamm. Na soustředění do Španělska s týmem neodletěli ani nemocný brankář Viktor Baier a kanonýr Rafiu Durosinmi, který rehabilituje po operaci kolena.

Bucha zamířil do Plzně v létě 2018 ze Slavie poté, co v Edenu rozvázal smlouvu. Pražané považovali hráčovu výpověď za oprávněnou a obrátili se na sbor rozhodců FAČR. Nakonec se ale kluby dohodly na smírném řešení sporu.

Bucha přestup do zahraničí zvolil zřejmě i proto, že Západočeši na jeho pozici ve středu zálohy přivedli v zimě další dva hráče.

Útočník Tamm se připojil k Viktorii na začátku zimní přípravy a zasáhl do všech tří přípravných duelů, v nichž dal jeden gól. Angažmá ve třetím týmu české ligy si ale dvaadvacetiletý útočník estonského Nomme Kalju nevysloužil.

"Během tréninků i přípravných zápasů ukázal své kvality a odvedl výbornou práci. Nicméně v tuto chvíli jsme se rozhodli jej neangažovat. Vzhledem k velké konkurenci v ofenzivě by neměl potřebné herní vytížení. I nadále s ním ale budeme v kontaktu a budeme jej sledovat," řekl sportovní ředitel Viktorie Daniel Kolář.

Na soustředění neodcestuje ani Durosinmi. Jednadvacetiletý nigerijský útočník, jemuž nevyšel přestup do Frankfurtu, po říjnovém zranění a operaci pokračuje v rehabilitaci. "Má i nadále individuální program. Vzhledem k tomu, že se zatím nezapojil do tréninku s týmem, bude lepší, když zůstane doma a bude naplno využívat zázemí a servis Doosan Areny," uvedl Kolář.

Místo nemocného Baiera doplní brankářskou sestavu mladíci Jan Sutr a Matyáš Šilhavý. Trenér Miroslav Koubek bere na soustředění do Benidormu 22 hráčů do pole a čtyři gólmany. K dispozici mu budou už i Jan Sýkora, Tomáš Chorý a Erik Jirka, které v minulých dnech trápily lehké zdravotní problémy.

Sparta do Španělska bez Sejka a Schánělce

Obhájce titulu nechal doma Václava Sejka a Tomáše Schánělce a vytížení obou útočníků v jarní části sezony bude Sparta teprve řešit.

Sejk na podzim převážně v roli náhradníka zasáhl do 16 soutěžních zápasů. Jedinou branku vstřelil v listopadovém osmifinále domácího poháru proti Bohemians 1905. Jednadvacetiletý útočník už ze Sparty v minulosti hostoval v Teplicích a Jablonci. Stejně starý Schánělec byl v úvodní části sezony nejlepším střelcem druholigového B-týmu se sedmi góly. Za "áčko" nastoupil ve dvou pohárových duelech.

V kádru Pražanů je celkem 28 hráčů do pole a tři brankáři. Obránce James Gomez se připojí k mužstvu později podle výsledků Gambie na mistrovství Afriky.

Sparťané první utkání ve Španělsku odehrají ve čtvrtek proti maďarskému Puskási Akadémia. O čtyři dny později svěřence trenéra Briana Priskeho čeká norský mistr Bodö/Glimt a soustředění zakončí 1. února zápasem se švédským šampionem Malmö.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články