Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Rok s videem. Dohlíželo na 64 duelů, přibylo penalt i červených karet

Odstartoval to loni v posledním ligovém kole duel Sparty s Mladou Boleslaví a nyní je to přesně rok, co v českém fotbale funguje v ostrém on-line režimu videorozhodčí. Nová technologie dohlížela celkově na 64 duelů a s jejím použitím přibylo výrazně penalt a mírně červených karet. Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda si navíc pochvaluje, že dle něj zmizely fatální chyby sudích.

Obrazovka videorozhodčího
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Po loňské premiéře videa na Letné byla nová technologie v následné jarní části nasazena čtrnáctkrát, což je v průměru jedno utkání na kolo. Videorozhodčí navíc asistoval při finále poháru mezi Slavií a Jabloncem.

Od této sezony dohlíží technologie už na tři zápasy kola. Za dosavadních 17 kol pomáhalo hlavním rozhodčím video ve 49 utkáních. Během úvodních 16 kol se odehrálo 229 situací, které videorozhodčí v přenosovém voze zkontroloval a následně potvrdil verdikt sudího na hřišti. Takové situace trvají v průměru 19 sekund.

Ve 23 případech videorozhodčí doporučil potenciální změnu verdiktu, takzvané "review", kdy se jde hlavní sudí podívat na monitor. Jedenáctkrát šlo o faul v pokutovém území, šestkrát o červenou kartu, čtyřikrát o hru rukou ve vápně a dvakrát o dosažení branky. V průměru v české lize dochází k těmto situacím jednou za dvě utkání, přičemž světový průměr je jednou za 2,9 zápasu. Průměrná délka přezkoumávání je v tuzemsku 115 sekund, což odpovídá světovému průměru.

"Jestli měl někdo obavu, že ty situace budou neúměrně prodlužovat zápas, tak se to stane jen jednou za dva zápasy. Tedy 115 sekund navíc v každém druhém zápase za cenu toho, že prostě tady nepadl zjevně neregulérní gól," řekl Svoboda.

"Nepadl ani žádný gól z nasimulovaných penalt. Kromě Milana Baroše a jeho kauzy, která byla podle mě částečně zveličená, se nestávají ani výrazné surovosti," dodal.

Se zavedením videa výrazně přibylo odpískaných penalt. Za 17 kol sezony sudí nařídili už 50 pokutových kopů, více jich v této fázi ročníku bylo naposledy před 27 lety. Nejvíce, osm penalt kopal ligový lídr Slavia, sedm jich zahrávala Sparta a pět Plzeň. Naopak ani jednu Teplice.

Stoupl i počet červených karet. V 17 kolech bylo vyloučeno 27 hráčů, což je v této fázi nejvíce od roku 2013. Tři červené karty dostaly Plzeň, Sparta, Teplice, Opava a Karviná, naopak ani jednu Slavia a Jablonec.

V únoru v zápase Slavie s Bohemians 1905 video premiérově v historii české ligy zrušilo branku domácího Milana Škody, v březnu pak v Edenu pro změnu díky nové technologii poprvé platil původně neuznaný gól.

"Rozhodčí se pořád díval za brankou na video. Strašně to protahuje zápas, my v takové zimě stáli 10 minut, což je nepříjemné," řekl záložník Slovácka Marek Havlík. Zároveň však uznal, že zápas byl díky videu férový.

Drobné výtky na adresu videa, především kvůli časovým průtahům, zazněly od jeho zavedení i od některých trenérů. Nespokojenost však panuje spíše s tím, že technologie není na všech zápasech. "První překážka: zatím nemáme všech osm zápasů z každého kola snímaných v televizní kvalitě. Výroba jednoho přenosu stojí 150 až 200 tisíc, v tuhle chvíli je to pro nás zásadní limit," podotkl Svoboda.

V průběhu podzimu komise rozhodčích odvolala garanta projektu Romana Hrubeše, LFA mu ale vyslovila v roli šéfinstruktora videorozhodčích plnou podporu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články