Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rada se obořoval na novináře: Mě by táta zbil, kritizovat staršího!

Praha – V novém a prestižním působišti se poměrně dlouho držel na uzdě, ale paradoxně po vítězném zápase v Plzni už svůj výbuch emocí neovládl. Petr Rada předvedl svůj typický výlev na novináře, který si dovolil kritizovat jeho metody. Odnesl to redaktor deníku Sport Pavel Janega kvůli svému sloupku po zápase v Jihlavě.

Petr Rada zmítající se v emocích
zdroj: ČTK autor: Martin Malý

"Myslím si, že jsem dnes já žádnou chybu neudělal. To je jediné, co vám říkám. Pane Janega, věříte, že jsem neudělal žádnou chybu? Myslíte si, že jsem udělal nějakou chybu? A v Jihlavě jsem udělal chybu?" konfrontoval Rada redaktora deníku Sport bezprostředně po vítězství nad Plzní 2:0.

Rada vyjel na Janegu poté, co redaktor Sportu před osmi dny po prohře Sparty v Jihlavě uvedl, že trenérovy metody jsou zastaralé a na dnešní fotbal jeho údajně nepříliš detailní pokyny nestačí. "Jestli tady máte před sebou trenéra z pravěku, že dvacet let takovýdle metody, který má tendleten trenér, si dovolíte napsat, ve svým věku, to se na mě nezlobte. Mě to uráží. Mě to uráží," odpověděl překotně novináři sparťanský trenér.

Janegu vzápětí Rada vyzval na souboj v nožičkách. "Když půjdeme ven, a vezmete si balon, tak třikrát nedáte žongl. Třikrát ho neudržíte ve vzduchu, a vy mě budete urážet v novinách? Že jsem trenér z pravěku, že jenom říkám, hrajte po křídlech, co si to dovolujete? Já vám řeknu, není vůbec žádná úcta k trenérům, jakýmkoliv. To vám říkám, a nad tím se zamyslete. A jestli máte nějaký vroubek z Teplic, tak jste zakomplexovaný a vyřiďte si to někde jinde. Ne se mnou," poukázal Rada na své dřívější působení na severu Čech.

Když Janega Radovi odpověděl, že žádný komplex nemá, trenér AC Sparta Praha se rozčílil ještě víc. "Máte! Máte! Přiznejte to aspoň! Nelžete!" řval doruda rozpálený osmapadesátiletý kouč.

Přestože Janega uvedl, že chybu v Jihlavě zavinili i hráči, když Holek s Koubkem zkazili rozehrávku, Rada dále spustil: "Vy jste řekl, že jsem za tu chybu mohl já, že nemohl Holek ani gólman. Že hráči pod Radou nevědí, co mají hrát! Jak si tohleto můžete dovolit? Nezlobte se na mě, a můžete mě vyhodit, ale nikdy jsem to nedělal, a nikdy bych si to nedovolil!" pokračoval Rada a své extempore uzavřel odkazem na svého otce. "Mě by táta zbil, kdybych si dovolil někoho staršího takhle hodnotit! A teď mě můžete natírat v novinách, jak chcete!"

Poté už ale Rada pokračoval klidněji a děkoval svým hráčům za výkon. "Myslím si, že jsme dnes hlavně v prvním poločase hráli velice dobře. Chtěli jsme napadat soupeře, což se nám podařilo, dostali jsme soupeře pod tlak, i když jsme udělali jednu chybu, když se dostal Krmenčík sám před bránu, naštěstí to Bičík zachránil a to si myslím, že nás zvedlo," uznal sparťanský trenér.

Poslechněte si názory Pavla Janegy na Petra Radu při jeho nástupu do Sparty v jednom z minulých dílů Fotbal fokus podcastu

Pro mizerný výkon svého celku v Jihlavě stále těžko nacházel vysvětlení. "Týmy z nižších pater se vymotivují k lepším výkonům, i když si myslím, že Jihlava motivovaná nebyla, protože odehrála zápas bez žlutých karet a my měli tři karty. Ale v Jihlavě to byl vlažný výkon, čekali jsme, co se stane, ale hráči se samozřejmě musí nastavit na to, že i tyhle zápasy musí zvládat, a samozřejmě nás taky limituje zdravotní stav," sdělil Rada.

S tím, co jeho svěřenci předvedli proti Plzni, byl ale spokojený. Viditelné to bylo už na hrací ploše - když výborně hrající Vatajelu odcházel z hřiště, vysekl mu Rada doslova poklonu. "Musím hráčům za výkon poděkovat, i když znovu říkám, že nejsem úplně ztotožněný s tím, co jsme předvedli v Jihlavě, pořád to ve mně trošku přetrvává, ale pokud hráči k tomu přistoupí jako proti těžkým soupeřům, myslím, že za ten výkon si hráči výhru zasloužili," prohlásil Rada.

Překvapil ho i výkon rumunského levého obránce, který s velkou pompou přišel na Letnou za bezmála třicet milionů korun, ale doposud se ani jednou nepředstavil na hřišti. "Víme o tom, že je to levý obránce, ale tam v současnosti nastupuje Michal Kadlec, takže jsme s ním počítali do zálohy, v trénincích vypadal slušně a hlavně byl vděčný. I když jsme v tréninku měli nácviky, počítali jsme s ním a on se v těch situacích jevil dobře," těšilo Radu.

Zdroj
ČT sport, deník Sport, Periscope/Ondřej Zlámal

Hlavní zprávy

Nejčtenější články