Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Neházejme si sami klacky pod nohy, komentuje situaci Vrba. Volby trénovat Zlín ale nelituje

Času je málo a voda stoupá. V roli potápějící se lodi je zlínský fotbal, který na posledním místě ligové tabulky v neděli v Plzni marně doufal v zázrak a odvezl si porážku 0:4. Nic s tím zatím nezmůže ani jeho kouč Pavel Vrba, jenž už se soustředí hlavně na to, aby unikl sestupu. Přesto ale nelituje, že zlínskou nabídku přijal: "Je to další zkušenost. Hlavně chceme ligu zachránit," říká jasně.

Na dotaz, jestli měl smíšené pocity, když viděl, jak jeho současný tým schytal čtyři góly od celku, který před časem sám pozvedl mezi absolutní špičku českého fotbalu, odpovídá beze stopy své bývalé arogance.

"Trochu smíšené pocity to jsou, ale výsledek odpovídal tomu, co se dělo na hřišti," vysvětluje klidně. "My jsme v Plzni svoji šanci promarnili, nebo spíš Staněk ji chytil a pak už Plzeň dominovala," glosoval bývalý reprezentační kouč vývoj zápasu.

Dvě kola před koncem základní části ligy ztrácí Zlín tři body na předposlední Pardubice a pět na Teplice s Brnem. Přesto Vrba věří, že trudomyslnost jeho fotbalistům nehrozí.

"Hlavně vědí, o co hrajeme – chceme, aby se v příští sezoně ve Zlíně opět hrála liga. Stavíme to na tom, že se chceme zachránit," říká kouč se zkušenostmi ze zahraničí.

Už to vypadá tak, že se uznávaný fotbalový odborník smířil s bojem o holé ligové přežití. A půjde už jen o to, aby se po nadstavbové části, v níž se střetne s týmy od 11. místa níž, vyhnul přímému sestupu z posledního místa a dostal se alespoň do baráže, v níž se druhý a třetí celek od konce tabulky střetně s druhým a třetím týmem druhé ligy.

"Jsme v takové situaci, nemůžeme si nic jiného nalhávat. Hrajeme o baráž a o to, abychom zachránili ligu," říká jasně.

Před nadstavbou ale čekají ještě dvě kola – Zlín ve středu hostí Bohemku a v neděli jede do Boleslavi...

"Kdybychom uhráli čtyři body, tak budeme spokojení," říká Vrba a myslí na Bohemians. "Teď hlavně potřebujeme zvládnout domácí zápas. Bohemka je známá tím, že má zodpovědné mužstvo. V posledních letech udělali velký krok dopředu a mají výsledky. Bude to hodně těžké, protože i venku dokáží hrát velice dobře. Ale rozhodovat se bude stejně až ve skupině, v níž budeme hrát o záchranu," tvrdí před utkáním s rozjetými Bohemians, které o víkendu zchladila třemi góly Slavia.

Přestože podle některých odborníků a fanoušků ve Zlíně hazarduje se svým jménem, Vrba nelituje, že v polovině sezony přijal nabídku od vedení tonoucího celku. "Já to pořád beru jako další zkušenost a to, že jsem možná blíž Přerovu," dodává věcně. "Zkoušíme s celým mužstvem zachránit ligu. To je náš momentální cíl. A co bude dál, se uvidí..."

To, že sportovní ředitel klubu Tomáš Grygera před zápasem v Plzni mluvil o třech bodech a o nejlepším týmu s nejlepším trenérem, nechce moc komentovat. "To je jeho názor, k tomu se vyjadřovat nechci, to se musíte zeptat jeho... Já to vidím spíš tak, že chtěl, abychom měli nějaké sebevědomí. Realita je taková, že hrajeme o záchranu a není důvod, abychom si sami házeli klacky pod nohy," říká a odpověď na to, jestli cítí nějaký zvýšený tlak od vedení, vynechává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články