Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na fotbal zatím pořád bez občanek. Ale s přísnějšími pořadateli

Praha - FAČR ve spolupráci s ministerstvem vnitra se při založení expertní skupiny, která by měla řešit otázky bezpečnosti na stadionech, dohodly, že zatím nebudou vyžadovat adresný ticketing. Zato však budou chtít zpřísnit bezpečnostní podmínky na stadionech, a klubům v této oblasti i finančně pomoci. Změny se mají týkat větších požadavků od pořadatelské služby, důkladnějšího oddělení jednotlivých sektorů, vzniknout by měly seznamy problémových fanoušků.

Miroslav Pelta a Milan Chovanec
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Expertní skupinu by měli tvořit zástupci z FAČR, policie, ministerstva vnitra i ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Spolupracovat by mělo i ministerstvo spravedlnosti. Dohromady by měly všechny subjekty přispět k nastavení podmínek, které zvýší bezpečnost na českých stadionech.

Ministr vnitra Chovanec je vůči dalším postupům skeptický, podle jeho názoru stačí již nynější legislativa, kterou však prý kluby zdaleka nevyužívají v dostatečné míře. Jde například o mobilní soudy přímo na stadionech či až desetileté zákazy vstupů fanoušků na stadion. "Tyto kroky by pomohly odvracet násilí ze stadionů. Nechceme obtěžovat poctivé fanoušky, kterých je valná většina," podotkl Chovanec.

Adresný ticketing? Podle FAČR a ministerstva vnitra obtěžování poctivých fanoušků

Právě proto, a i kvůli možným problémům porušení zákona o ochraně osobních dat, Chovanec i Pelta zatím posílají k ledu možnost plošného adresného ticketingu pro všechny fanoušky. Tedy modelu, kdy fanoušek musí prokázat svou totožnost na stadionu prostřednictvím fanouškovské karty či občanského průkazu.

"Zatím nejdeme cestou adresného ticketingu pro všechny, nechceme odrazovat poctivé fandy. Nechceme jít cestou adresného ticketingu pro všechny fanoušky, ale čistě by se především kluby pokusily o zabezpečení databáze problémových fanoušků. Přizveme i úřad na ochranu osobních dat, aby nedocházelo k žádné kolizi," potvrdil ministr vnitra.

FAČR i ministerstvo vnitra tak nyní chtějí spíše po samotných klubech, aby udělaly vše, co je v jejich silách, aby posílily bezpečnost. "Jsme připraveni v rámci již fungujících modelů financování pomoci klubům v otázce bezpečnosti. Pan Pelta přislíbil, že fotbalový svaz je schopen v řádech desítek milionů podpořit kluby pro projekty posílení bezpečnosti, a samozřejmě musí přispět i jednotlivé kluby," řekl Chovanec.

"Přeneseme to na kluby z hlediska licenčního řízení. Jako jsme v minulosti po klubech požadovali vyhřívané trávníky a osvětlení, tak teď na ně budeme tlačit v otázce bezpečnosti," doplnil Pelta. Mělo by jít o lepší oddělení sektorů, vstupy na stadion pro policii a zlepšení kamerových systémů.

Databáze "nepřizpůsobivých" fanoušků

Současně by se měla vytvořit databáze problémových fanoušků. "Databázi potřebujeme, abychom věděli, kdo na stadionech dělá problémy," objasnil Pelta. "Víme, že nejde o tisíce fanoušků, ale desítky, maximálně stovky. Chtěli bychom, aby práce vytvořené skupiny měla konkrétní efekt v příští sezoně," dodal.

Ministerstvo vnitra k vytvoření podobných seznamů vyzvalo kluby a FAČR v minulosti už několikrát. Nikdy však nevznikly. "Od soudu sice dostaneme informace, že ten a ten fanoušek má zákaz vstupu na stadion, ale už ty lidi neumíme zkontrolovat. Proč? Na to neumím odpovědět," řekl Pelta.

"Vytvoření podobné databáze není práce policie, ale klubů a FAČR, pokud boj s chuligány myslí vážně," uvedl Chovanec. "V roce 2008 jsme jim vydali brožuru, kde bylo napsáno, jak postupovat. Jednalo se o tom i v roce 2010, ale všechno vyznělo do ztracena," prohlásil ministr.

"Možná jsme na to netlačili tak, jak bychom měli, a ne všechny kluby k tomu přistupovaly zodpovědně. Nedocházelo k tak důsledným kontrolám ze strany pořadatelské služby," uvedl Pelta s tím, že vytvoření databáze potížistů nahradí dříve prosazované zavedení čipových karet a s nimi spojenou registraci běžných příznivců. "Rozhodli jsme se jít jinou cestou, protože nechceme obtěžovat poctivé a slušné fanoušky," řekl Chovanec.

Pracovní skupina pro boj s chuligány se sejde poprvé za měsíc. Kromě odborníků z FAČR a ministerstva vnitra v ní budou i zástupci ministerstva spravedlnosti a také školství, mládeže a tělovýchovy. "Jsou tam proto, abychom tam měli odborníky na legislativu, kdybychom došli k závěru, že je potřeba měnit," řekl Chovanec. "A také proto, že ne všechny kluby mají finance na to, aby zaplatily zpřísněná bezpečnostní opatření. Proto také budeme řešit, jestli jim můžeme v rámci už existujících programů na podporu sportu pomoci," uvedl Chovanec.

Pelta na ministerstvu jednal v reakci na nedávné události při ligovém utkání Ostravy se Spartou, které po poločasové přestávce na dvacet minut narušilo řádění výtržníků na tribunách. Baník za to od disciplinární komise dostal pokutu 300 tisíc korun a podmíněné uzavření hlediště na Bazalech na dva zápasy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články