Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Kliment v Olomouci pálí, Plzeň přidržela u dna Budějovice, Baník srazil vlastní gól a Liberec přejel Pardubice

Jak je důležité mít Jana Klimenta? O tom se přesvědčuje Sigma Olomouc, za níž třicetiletý útočník, který přišel před sezonou z Plzně, nastřílel v pěti kolech ligy už pět gólů a vede pořadí střelců. Dvěma góly v nastaveném čase obou poločasů tentokrát rozhodl zápas s Mladou Boleslaví, která podlehla na Hané 2:3. Patrné zlepšení ve hře, ale ne na výsledku, bylo k vidění v Českých Budějovicích, které podlehly Plzni 0:3 a se skóre 1:16 jsou stále bez bodu na dně tabulky. Třemi góly srazil Liberec také na svém stadionu Pardubice. Ostravský Baník měl v Uherském Hradišti víc ze hry, ale prohrál 0:1 vlastním gólem.

Jan Kliment a Matěj Mikulenka z Olomouce
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Kliment se trefil v nastaveném čase obou poločasů a rozhodl

Aktivnější Sigma se dočkala úvodní branky v 21. minutě. Slámův centr z rohového kopu propadl uvnitř malého vápna a Mikulenka poslal balon do sítě. Dvacetiletý záložník se v pátém ligovém utkání kariéry dočkal prvního gólu.

Mladoboleslavští dokázali vyrovnat ze své úvodní střely na branku a zároveň první vážnější šance. Ladra posunul do vápna na rozběhnutého Kušeje, který si míč ještě potáhl a ve 34. minutě z úhlu zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Ofenzivní univerzál skóroval ve třetím soutěžním duelu po sobě.

Před koncem prvního poločasu si Olomouc vytvořila několik dalších šancí, ze kterých nakonec vytěžila druhou branku. Ve čtvrté minutě nastavení se z voleje po předchozím nepovedeném pokusu spoluhráče trefil z hranice vápna přízemní ranou přímo k tyči Kliment.

Mladoboleslavskému kouči Holoubkovi vyšlo poločasové střídání a nově příchozí Sakala po rychlém průniku do vápna po necelých třech minutách na trávníku znovu vyrovnal. Zambijský defenzivní záložník se trefil v české lize poprvé.

Hosté mohli jít do vedení, jenže Kušej i Mašek slušné šance nevyužili. A Sigma si stejně jako v prvním poločase nechala gól až na závěr nastavení. Na rohový kop v podání střídajícího Vodháněla si naběhl Kliment a hlavičkou rozhodl. 

Sigma Olomouc – FK Mladá Boleslav 3:2 (2:1)

Branky: 45.+4 a 90.+4 Kliment, 21. Mikulenka - 34. Kušej, 48. Sakala. Rozhodčí: Szikszay – Vlček, Pečenka – Kocourek (video). ŽK: Dele – Pulkrab. Diváci: 3125.

Olomouc: Stoppen – Hadaš, Dohnálek, Pokorný, Sláma (82. Chvátal) – Breite (67. Juliš), Spáčil – Navrátil (67. Šíp), Zorvan (57. Dele), Mikulenka (82. Vodháněl) – Kliment. Trenér: Janotka.

M. Boleslav: Trmal – Kostka, Král, Suchý, Fulnek – Vydra (46. Sakala), Langhamer (64. Matějovský) – John (55. Mašek), Mareček (46. Pulkrab), Kušej – Ladra (82. Stránský). Trenér: Holoubek.

Budějovická snaha nestačila, góly dávala Plzeň

Na stadionu posledního týmu ligy měla Plzeň, která nastoupila se šesti změnanmi sestavě proti čtvrtečnímu pohárovému zápasu, víc práce, než si představovala. Tonoucí celek se snažil, dal dokonce první gól, který však nebyl pro předcházející ruku po konzultaci s VARem uznán. Ruka domácích v jejich vápně pak znamenala penaltu pro Plzeň, kterou Jirka proměnil a postupem času už favorit dokázal získávat navrch. To se projevilo i na skóre. Naopak Budějovičtí mají se zakončením problém.

Jihočeši prohráli i třetí utkání po příchodu trenéra Františka Straky. Přesto začali nečekaně aktivně, kromě neuznaného gólu ve 4. minutě, po centru od Trummera hlavičkoval Šigut, jeho pokus však rukou vyrazil gólman Tvrdoň, který dnes oslavil 30. narozeniny.

Do druhého poločasu hosté prostřídali a na trávník poslali Šulce, Červa i Vašulína. Změnu museli udělat i domácí, zraněného gólmana Fendricha nahradil Janáček. Západočeši výrazně přidali a v 50. minutě přidali pojistku. Brazilec Cadu napálil odražený balon přesně k tyči a první brankou v sezoně oslavil nedávné narození potomka.

Dynamo se sice v závěru utkání opět tlačilo do útoku, ale pozorně hrající Plzeň ho do větších šancí nepouštěla a v 81. minutě přidala třetí gól. Po chybě brankáře Janáčka a Caduově přiťuknutí se prosadil k zadní tyči Kalvach. Skóroval poprvé od začátku března.

Dynamo České Budějovice – Viktoria Plzeň 0:3 (0:1)

Branky: 31. Jirka z pen, 50. Cadu, 81. Kalvach. Rozhodčí: Radina – Hájek, Hurych – Všetečka (video). ŽK: Hubínek, Kučera (trenér brankářů), Tomášek (masér, všichni Budějovice). Diváci: 4582.

Č. Budějovice: Fendrich (46. Janáček) – Čoudek, Križan, Nikl – Šigut (88. Hora), Hubínek, Tischler (66. Zíka), Trummer – Čermák, Ogiomade (74. Tranziska) – Adediran (74. Ondrášek). Trenér: Straka.

Plzeň: Tvrdoň – Dweh, Hranáč, Jemelka – Jirka, Kalvach (85. Slončík), Sojka (89. Míka), Cadu – Panoš (46. Šulc), Mosquera (46. Červ) – Ricardinho (46. Vašulín). Trenér: Koubek.

Jasná výhra i v deseti

I bez vyloučeného Ghaliho, bez něhož dohrávali přes dvacet minut, vyhráli fotbalisté Liberce jednoznačně zápas s Pardubicemi. Dva góly dal Hlavatý a jeden přidal Frýdek a liberecký celek poprvé v sezoně na domácím trávníku vyhrál. Brankář Hugo Jan Bačkovský v oslabení chytil Vojtěchu Patrákovi penaltu.

Těsně před výkopem se ve městě pod Ještědem zatáhlo a začalo mohutně pršet. Hráči se tak museli vypořádat s těžkými podmínkami. Kombinace na vodou nasáklém trávníku k velkému úspěchu nevedla, což si jako první uvědomil záložník Frýdek. V 15. minutě si za vápnem navedl míč do středu hřiště a prudkou střelou pod břevno nedal brankáři Budinskému šanci. Frýdek gólem oslavil první start v základní sestavě v sezoně.

Šanci měli i hosté, Kalabiškovu sraženou přihrávku na poslední chvíli reflexivně vyrazil Bačkovský. Slovan pak do přestávky udeřil ještě jednou. Kayondo vhodil dlouhý aut, hlavou míč prodloužili Purzitidis s Halinským a volný Hlavatý se v 37. minutě na zadní tyči z voleje nemýlil. Gól neslavil, neboť svoji první ligovou trefu v novém angažmá zaznamenal proti týmu, v němž strávil minulé dvě sezony.

Domácí měli také ve druhém poločase navrch. Hned na jeho začátku Kayondo hlavou trefil spojnici branky. Tupta později v souboji udržel balon, posunul jej do vápna na Frýdka, jehož střela se odrazila od obránce příhodně před Hlavatého a expardubický záložník v 64. minutě znovu skóroval. Dvě branky v jednom ligovém utkání dal podruhé v kariéře.

Slovan dohrával o deseti. Ghali uklouzl na mokrém terénu, v pádu zranil Kalabišku a v 73. minutě byl po zásahu videorozhodčího rovnou vyloučen. Hosté mohli v závěru aspoň snížit, po ruce Koželuha kopali penaltu. Bačkovský ji ovšem v 82. minutě Patrákovi chytil. Liberec doma v lize s Pardubicemi bodoval i v pátém utkání.

Slovan Liberec – FK Pardubice 3:0 (2:0)

Branky: 37. a 64. Hlavatý, 15. Frýdek. Rozhodčí: Rouček – Kotík, Dresler – Orel (video). ŽK: Hlavatý, Ševínský, Icha, Varfolomejev – Noslin. ČK: 73. Ghali (Liberec). Diváci: 2941.

Liberec: Bačkovský – Halinský, Ševínský, Purzitidis – Ghali, Icha (70. Zyba), Hlavatý, Kayondo (70. Koželuh) – Višinský (78. Preisler), Frýdek (70. Nyarko) – Tupta (80. Varfolomejev). Trenér: Kováč.

Pardubice: Budinský – Noslin, Šimek, Jindra, Kalabiška (71. Surzyn) – Vacek, Simon – Leipold (53. Mareš), Zlatohlávek (46. Yahaya), Patrák (83. Zifčák) – Krobot (53. Solil). Trenér: Saňák.

Baník prohrál se Slováckem vlastním gólem

Po dvou výhrách narazili hráči ostravského Baníku. V Uherském Hradišti je zdolalo Slovácko, když jediný gól dal hostující Matěj Chaluš do vlastní branky. Za Slovácku už nastoupil ve druhém poločase navrátilec Krmenčík. Ostrava dohrávala od 82. minuty v deseti bez vyloučeného Buchty.

Celek z Uherského Hradiště v týdnu získal útočníka Krmenčíka po jeho konci v Apollonu Limassol, bývalý český reprezentant začal na lavičce a do utkání naskočil v 56. minutě jako první střídající hráč týmu. Trenér Baníku Hapal udělal hned sedm změn v základní sestavě oproti čtvrteční odvetě 3. předkola Konferenční ligy s Kodaní, s níž Slezané vypadli až v penaltovém rozstřelu, na hře jeho mužstva se to ale v úvodu neprojevilo.

Ve 44. minutě těsně za vápnem napřáhl Kohút a bránící Chaluš změnil tečí směr střely tak nešťastně, že balon zapadl do sítě.

Hosty vlastní gól nijak viditelně nezasáhl a po přestávce se pustili do ofenzivy. Slovácko však dobře bránilo vlastní pokutové území. Po hodině hry posílil kouč Hapal ofenzivu třemi čerstvými hráči Ewertonem, Rigem a Tankem. Baník zvyšoval tlak, ale jen těžko hledal recept, jak se dostat do střelecké příležitosti a šance na vyrovnání. V 80. minutě Prekop jen trefil padajícího Doskiho.

Závěr hostům zkomplikoval Buchta, který v 82. minutě po druhé žluté kartě musel ze hřiště. Slezané i v oslabení pokračovali v náporu. Střídající Klíma však zblízka zahodil tutovku a domácí už druhé vítězství 1:0 po sobě uhlídali. Gólman Slovácka Heča si počtvrté z pěti kol připsal čisté konto. Celek z Uherského Hradiště soupeři částečně oplatil drtivou porážku 0:6 z Vítkovic ze závěru minulé sezony.

1. FC Slovácko – Baník Ostrava 1:0 (1:0)

Branka: 44. vlastní Chaluš. Rozhodčí: Starý – Slavíček, Pochylý - Volek (video). ŽK: Vaško, Doski, Kohút, Reinberk, Daníček, Krmenčík, Heča – Šín, Buchta, Chaluš, Hapal (trenér). ČK: 82. Buchta. Diváci: 6447.

Slovácko: Heča – Ndefe (69. Reinberk), Hofmann, Vaško, Doski – Trávník – Blahút (77. Azevedo), Kohút (69. Daníček), Havlík, P. Juroška (56. Krmenčík) – Kozák (76. Kim Sung-pin). Trenér: West.

Ostrava: Holec – Aririerisim, Chaluš, Pojezný – Rusnák (18. Buchta), Grygar (59. Rigo), Boula, Holzer (79. Klíma) – Šín (59. Ewerton) – Kubala (59. Tanko), Prekop. Trenér: Hapal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články