Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jinde není problém, u nás se ale dlouhá soustředění nenosí, řekl Lička. O Plzeň obavy nemá

Fotbalové týmy si zvykly v zimních měsících vyjet alespoň na pár dnů do tepla, kde se lépe trénuje i hraje. Jenže doba covidová přináší i problémy s cestováním, a tak se jeden ze tří největších aspirantů na titul v tuzemské lize (Viktoria Plzeň) rozhodl oželet soustředění ve Španělsku. Může příprava v zimě a většinou na umělých površích i to, že se hráči už třeba těšili do tepla, ovlivnit jejich jarní formu? Hodnotil šéf českých trenérů Verner Lička.

Zimní příprava fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Bývalý fotbalový reprezentant a později kouč to jako zásadní narušení zimní přípravy nebere, i když úplně bez problémů to také nebude. "Nejspíš se teď hráči Plzně nebudou dostávat každý den na vyhřívané hřiště, protože na hlavním stadionu asi nebudou trénovat stále," přemýšlel Lička nahlas a dodal, že čeští fotbalisté nejsou na umělé trávníky moc zvyklí. "Je to brutální skok, i když umělky jsou dneska hodně kvalitní," říká muž, který má zkušenosti i ze zahraničí.

"Na umělém povrchu je to zkrátka jiný fotbal a po přípravě na umělce je nutné sehrát dvětři utkání na vyhřívaném trávníku," říká přesvědčeně a dodává zkušenosti svého syna Marcela, který nyní trénuje v ruském Orenburgu. "Tam hráči tyhle povrchy pravidelně střídají, tak jsou na to zvyklí a jejich organismus s tím už umí pracovat. To tady běžné není," tvrdí.

Jako hlavní důvod rozhodnutí plzeňského vedení vidí Lička v tom, že měli obavy, kdyby museli ve Španělsku zůstat v karanténě a tak podobně. "Když se někdo nakazí u nás, tak už víme, jak se to bude řešit. Ale kdyby pak třeba ve Španělsku nemohlo mužstvo trénovat, tak by to byl průšvih jako hrom. Takže si myslím, že v Plzni převládl pragmatický přístup," říká jasně.

Myslí si také, že v jiných lokalitách takové problémy nejsou. "Například Baník už je v turecké Antalyi, kam létá hodně českých klubů. A tam je situace odlišná, včetně řešení, když by se vyskytly nějaké případy nákazy," vyjmenovával Lička, co je třeba brát v úvahu.

Kromě toho je v Turecku nyní deset až patnáct stupňů, takže to zase nejsou tak velké teplotní rozdíly proti Česku... "Kdysi jsme třeba přiletěli z Jižní Ameriky, kde bylo plus třicet, a tady minus patnáct, to byl obrovský rozdíl," vzpomíná trenér, ale hned dodává, že i to se dá docela v klidu vyřešit. "Dáte hráčům třeba dva dny volno, aby se mohli aklimatizovat a srovnali se v klidu s rodinou. Tak to jejich imunitnímu systému taky pomůže, protože i psychika je důležitá," vysvětluje.

V Česku a v zahraničí jsou rozdílné délky soustředění v teple. "Třeba syn Marcel je s týmem Orenburgu v zimě na soustředění měsíc a půl v kuse a nikdo se nad tím nepozastaví. A když jsem byl ve Wisle Krakov, tak jsme měli v zimě tři soustředění v Chorvatsku, Španělsku a zase Chorvatsku. Mezi nimi třičtyři dny doma. To se u nás moc nenosí. V Baníku nechtěli jezdit do tepla na delší dobu než osm dnů," říká, jak se liší názory na přípravu.

Hráči také můžou být zklamaní, že o přípravu v teplých krajích přijdou, protože mnozí se na ni těší... "Určitě jim to v Plzni vysvětlili. To si třeba zavoláte radu starších hráčů, řeknete jim, jak a proč jste se rozhodli a co na to říkají. Většinou to proběhne v klidu," vysvětluje, jak technicky tahle změna v týmu probíhá.

A už proto, že v tuzemské lize jde většinou jen o krátký úsek přípravy, nevidí Lička v absenci soustředění v teple pro Plzeň žádný velký problém. "Ostatním týmům to žádnou výhodu nepřinese," tvrdí Lička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články