Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jílek před letním drilem ve Spartě: První věc, která je potřeba změnit, je myšlení hráčů

Přestože má na poznání mužstva krátkou letní přípravu, věří, že hráče dokáže poznat a udělat si obrázek, jak se chovají v kritických situacích. Podle nového sparťanského trenéra Václava Jílka je mimo jiné důležitý osobní kontakt. I proto se rozhodl dát šanci fotbalistům, kteří patří mezi symboly neúspěšného pokusu o vybudování mezinárodního kádru.

Sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický (vlevo) a trenér Václav Jílek
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Sparta se snažila postavit tým na cizincích před dvěma lety, ale pokus pod vedením kouče Andrey Stramaccioniho skončil fiaskem. Italský stratég byl loni v březnu odvolán, nicméně hráči jako Tal Ben Chaim, Semih Kaya nebo Georges Mandjeck na Letné zůstali.

Ben Chaim se nyní vrací po vážném zranění kolena, Kaya s Mandjeckem dostanou šanci po návratech z hostování. "Zásadní věc je přímý kontakt. Já s nimi osobní zkušenost neměl, takže není problém udělat si během týdne nebo čtrnácti dnů obrázek a potom reagovat," řekl Jílek před startem letní přípravy.

"Je nutné navnímat, jak se hráč chová v kritických situacích. Nemusí to být dlouhá doba, ale měsíc by na to měl stačit," uvedl Jílek. "Když se to podaří rychleji, tím lépe. Ale je výhoda, že asi s polovinou hráčů, co tady jsou, přímou zkušenost mám. Takže z toho pohledu to bude jednodušší," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jílek: Konkurenci budeme chtít zvýšit ve středové, případně v obranné řadě

Jílka čeká se Spartou zhruba měsíční přestávka, během které chce kromě technické stránky zapracovat také na mentalitě hráčů. "Je třeba nastavit jednoznačné principy v útočné i obranné fázi hry. Zejména co se týče tlaku na balon a vybudování schémat hry," uvedl.

"To jsou všechno takové stěžejní body, ale jsou podložené změnou mentality. Aspoň tak jsem to vnímal z venku a narazil jsem na to i v kabině. První věc, co je potřeba změnit, je však myšlení hráčů, aby přistoupili na nároky trenérů. Ty se podle mě moc neliší, ale je potřeba, aby je přijali," prohlásil.

Možná i proto Jílek zvolil přípravu pouze se čtyřmi duely. Sparta v sobotu nastoupí proti Benešovu a poté se během soustředění v Rakousku utká s Kluží, Dynamem Moskva a Lincem. "Museli jsem vycházet z toho, co už bylo nastavené, ale nechtěli jsme to předimenzovat zápasy. Obětovali jsme možná jeden, dva. Ale věřím, že to je dobrý model a budeme mít dost času alespoň částečně natrénovat, co chceme," zakončil Jílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články